- Annons -

Odla med Weibulls!

Så direkt utomhus

Att så på friland kräver att jorden är tillräckligt varm, minst 5 grader. Då kan du direktså frö utomhus direkt på den plats de ska växa.

– Rensa bort eventuellt ogräs och mylla gärna ned kogödsel två veckor innan sådd. Förbered såbädden genom att jämna till den med en kratta och vattna med stril så att jorden blir lite fuktig.

– Täck med fiberduk för att ge tidiga sådder lite extra skydd mot kalla nätter.

– En del frön är känsligare än andra, jorden kan vara för kall, blöt eller torr. Sår du i omgångar vid olika tidpunkter minskar du risken för att skörden utebli helt.

– Så i rader så blir det lättare att skilja dina plantor från ogräset. Markera ut raka linjer med hjälp av två pinnar och ett snöre och märk med etiketter.

– Du kan också välja bredsådd, det vill säga att du sprider ut fröna på en yta. Vid bredsådd blir det svårare att skilja ogräs från de små spirande plantorna, och eftersom ogräs etablerar sig snabbt kan de lätt ta överhanden.

Odla i Pallkrage

I en pallkrage blir jorden snabbt varm, vilket ger snabbare skörd.

Skalbart

Med pallkragar kan du anpassa odlingen efter behovet. Halvpall eller helpall beroende på tillgänglig yta. Fler pallkragar bredvid varandra till stora odlingar och fler i höjd för sorter som kräver större odlingsdjup.

Fredad växtzon

Pallkragen erbjuder en mer skyddad växtmiljö jämfört med friland. Väggarna skyddar mot vind och med en markduk i botten slipper du gräs och ogräs.

Det ger även ett bättre skydd mot sniglar, då de stöter på ett hinder innan de når fram till sin åtråvärd föda. Genom att fästa ett band med våtslippapper längs pallkragens nedre kant eller lägga singel runt kragen förstärker du skyddet mot dessa inkräktare, eftersom de föredrar att krypa på snällare underlag.

Ett personligt uttryck

Pallkragar är inte bara smidiga att odla i – med sitt enkla utförande erbjuder de även oändliga möjligheter till kreativitet. Genom att bygga ihop pallkragar på olika sätt kan du åstadkomma olika former och moduler.

Kanske blir det en geometrisk figur eller en terassodling i miniformat?

Måla dina pallkragar för att matcha miljön omkring eller för att sätta din personliga prägel på dem. Målar du dina pallkragar på både in- och utsida förlänger du samtidigt deras livslängd.

Odla på liten yta

Att odla kan du göra oavsett hur stor, eller liten yta du har. Precis som i en större trädgård handlar det om att välja rätt växter för dina förutsättningar. 

– Blanda kryddor och blommor i balkonglådan så får du både en nyttig och blomstrande plantering.

– Med spaljéer kan du plantera upp på väggarna och maximera användningen av ytan, med ampel kan du hänga upp växterna och skapa en levande miljö på uteplatsen/balkongen.

– Välj sorter som inte kräver så stort odlardjup. Kryddor, rädisor, jordgubbar är exempel som klarar sig med bara 10-15 cm odlingsdjup.

– I krukor torkar jorden ut fortare än i ett trädgårdsland och du måste därför vattna regelbundet.

 

- Annons -