- Annons -

Lyckas med rosorna – 4 tips för en blommande trädgård

Rosen är definitivt trädgårdens drottning. Rosor är enkla att odla och inte särskilt krävande. Dessutom finns här utrymme för att botanisera mellan otaliga former, färger och dofter. Man tror att det finns mellan två och tretusen olika varianter, men ingen vet exakt antal.

rosor

Rossläktet erbjuder något för alla och trädgårdsälskaren kan välja mellan klätterrosor, stamrosor och traditionella rosenbuskar. En stor fördel med rosor är att det inte krävs en stor trädgård för att lyckas, en rejäl kruka på balkongen är tillräckligt för att kunna njuta av varma, rosendoftande sommarkvällar. Rosor är tåliga och tacksamma. Här är våra fyra bästa skötseltips:

1. Plantera rosorna rätt

Dina rosor behöver ett soligt läge för att trivas, så börja med att hitta en bra plats i trädgården eller på balkongen. Plantering kan ske året om, så länge det inte är frost i marken.

Natten innan plantering måste rosbusken förberedas genom att du blötlägger rötterna i en hink med ljummet vatten. Gräv därefter ett stort hål, luckra upp jorden, sprid rötterna försiktigt och plantera busken.

A och O i detta moment är att ha koll på den så kallade ympningspunkten (den tjockare delen från vilken alla grenar växer). För att din nya rosbuske ska må bra måste ympningspunkten var minst 5 centimeter under markytan.

- Annons -

plantera rosor

2. Gödsla ordentligt

Rätt gödsel är knepet för att dina rosor ska bjuda på en översvallande blomning. En vanlig uppfattning är att gödningsmedel ger näring åt växterna, men sanningen är att det är jorden som får näringen. En näringsrik jord skapar en sund grogrund för gladare växter med väl utvecklade rötter, längre blomning och friskare blad. Precis som vi vill ha det!

Visst går det att använda standardgödsel även för rosor, men bäst resultat blir det med en speciell rosgödning. På marknaden finns en hel del blandningar att välja mellan. För rosor är det juli månad som gäller som gödslingsmånad.

3. Beskär för friskare plantor

Att sätta saxen i rosorna kan kännas lite obehagligt, i alla fall om man är nybörjare. Att olika sorter dessutom kräver olika tidpunkter och metoder för beskärning gör inte saken lättare. Holländska trädgårdsspecialisten Bakker hat tagit fram en guide för beskärning av rosor som gör jobbet lättare.

4. Bekämpa bladlössen

Det finns inget tråkigare än att se sina fina rosor angripna av skadedjur. Bladlössen är vanliga angripare, men med några naturliga knep går det att mota skadedjuren i grind. Hemligheten ligger i att förebygga på ett smart sätt. Genom att plantera andra växter mellan rosenbuskarna kan skadedjuren avskräckas. Bra vänner i kampen mot bladlöss är lavendel, salvia, timjan och rosenkrage. Även lök, gräslök och vitlök är kända för att ge ett naturligt skydd mot bladlössen.

Njut av dina rosbuskar

Rosor är tacksamma och vackra. Ta hand om dina rosbuskar och du kommer att bli rikligt belönad. Eftersom de planteras året om finns det ingen anledning att vänta, ta istället tillfället i akt att hitta just din favoritsort. Det finns massor av rosfavoriter att välja mellan. Mycket nöje!

 

- Annons -