- Annons -

Så målar du om inomhus

Att måla om inomhus är ett snabbt och ganska enkelt sätt att förändra intrycket av sitt hem. I den här artikeln ska vi försöka gå igenom vilka möjligheter du har att förnya ditt hem på bästa och enklaste sätt med färg!

Tips för lyckad färgsättning

Man kan måla om inomhus för att det behövs. För att väggarna är slitna helt enkelt. Men lika vanligt är att man målar om för att man vill ha en förändring i inredningen. Oavsett orsak så är valet av kulör viktig. Ett tryggt, men inte särskilt personligt val, är att måla väggarna vita. Ljusa rum tilltalar de flesta svenskar och gör att rummet känns behagligt även under årets mörka månader. Ett tips är att välja en ljus modern pastellfärg. Moderna pastellfärger har både en gråton som ger ett sobert och lugnt intryck och en svag kulörton som ger en tydlig och sofistikerad karaktär. Se färgkartan PASTELL från Caparol för förslag på aktuella pastellfärger, eller hämta inspiration från Anja & Filippa som inreder med färg i Målade Hem.

Så målar du om inomhus så att rummet blir fint
Supertäck 7 PLUS fungerar som skoltavelfärg och gör det möjligt att använda hela väggar i kök och barnrum till skriv- och ritytor.

Rätt färgtyp för varje rum

Det finns olika typer av väggfärger med egenskaper som gör dem lämpliga för olika ändamål. Vardagsrum och sovrum blir ofta vackrast om de målas med en riktigt matt färg. Det ger rummet ett behagligt utseende oavsett om du väljer en ljus eller mörk kulör. Välj tex Supertäck 5 helmatt väggfärg från Caparol.

I kök, hallar och barnkammare utsätts väggarna naturligt för lite mer slitage. Färgen behöver tåla såväl slitage från nötning som återkommande avtorkning och rengöring. Det behöver dock inte alls vara ett problem. Det finns matta, vackra väggfärger som tål hård nötning utan att slitas eller förstöras. Dessutom fungerar den som skoltavelfärg och gör det möjligt att använda hela väggar i kök och barnrum till skriv- och ritytor.

Så målar du om inomhus - använd supertäck från Caparol
Supertäck 7 PLUS från Caparol har alla de egenskaper som behövs för att ge en vacker och hållbar yta i utsatta rum

Innan du målar

Planera ditt projekt så vinner du tid och undviker onödig irritation. Flytta undan möbler från de väggar som ska målas. Täck golvet med täckpapp som går minst en meter ut från väggen. Skydda lister och foder med maskeringstejp och laga skador och skruvhål i väggen med spackel eller fogmassa. Du behöver en pensel, ca 70 mm bred, för att måla i hörnen och längs kanter. Ett färgtråg gör det lätt att få färg på rollern. Med ett förlängningsskaft på rollern når du högt utan att behöva balansera på stegar och pallar. Skydda dig själv mot färgstänk med långa ärmar och målarhandskar.

Så målar du

Måla först längs lister och i hörnen. Använd en 70 mm bred pensel som ger en rejäl ”inramning” av ytan som ska målas. Det gör det lätt att måla resten av väggen med en roller utan att riskera att rollern kommer emot tak och lister. Rolla med mycket färg i rollern. Har du för lite färg i rollern riskerar du att få ett flammigt och ojämnt utseende. Låt torka enligt instruktion på färgburken och måla sedan ett andra skikt.

Så målar du om inomhus med färgrulle
Avsluta alltid med att rolla åt samma håll, uppifrån och ned, över hela ytan.

Lösningar för hårda och blanka ytor

För badrum och andra rum som klassas som våtutrymmen krävs speciellt godkända färg- och målningssystem. Fråga i din färgbutik.

Om du ska måla på träpanel behövs det en grundfärg som förhindrar genomslag från kvistar. Specialgrundfärgen IsoSpärr Ultra från Caparol hindrar effektivt genomslag från såväl kvistar som rök, nikotin och gamla fuktskador. Grundfärgen kan målas över med valfri vägg-, tak- eller lackfärg från Caparol.

För blanka och hårda ytor som glas, kakel, plast och liknande behövs det en grundfärg som ger ordentligt fäste. Häftprimer från Caparol biter på de flesta hårda och blanka ytor och kan målas över med lackfärger och vägg- och takfärger.

Hos Caparol hittar du fler tips på hur du målar husets alla rum.

- Annons -