Vintern är inte en tid då det är jättekul eller ens praktiskt att måla om fasaden, byta fönster eller lägga om taket. Desto bättre är det att se över sitt hus från insidan. Här skriver vi en huskalender med villa-måsten för januari månad.
När vintern står på sin absoluta höjd kan renoveringar av det yttre på din bostad få vänta. Det är enklare och smartare att se över huset inifrån, även om det finns en del mindre saker du kan ägna dig åt utomhus också under denna period på året. Här kommer en checklista på hus-måsten under årets första månad.
Detta kan du göra inomhus
Innan vinterns ankomst är det viktigt att du förberett husets utsida för frost, snö och tillhörande kyla. När du väl är mitt i vintern kan du inte göra så mycket åt just det, men vad finns det att göra inuti huset i januari? Vår huskalender hjälper dig hålla koll.
Se över husets ventilation
När det är vinter är det en bra sak att hålla ventilationsdon öppna och rena från smuts och damm. Rätt ventilation sprider värmen i huset på ett bra sätt och gör temperaturen jämnare. Det gör i sin tur att du inte behöver skruva upp elementen till max under de kallare dagarna. Sätt alltså inte för ventilationen i tron om att det skulle minska på uppvärmningskostnader, det blir snarare en motsatt effekt samtidigt som luften blir dålig.
Kontrollera husets värmekällor
I januari är det viktigt att se över så att alla element fungerar som de ska, att värmepump eller annan uppvärmning ger rätt effekt. Om så inte är fallet lär du bli varse eftersom kylan snart gör sig påmind. Det kan vara så att du behöver lufta elementen eller tillkalla service på värmepannan. I värsta fall kan du behöva byta ut din uppvärmning, om det är så att den sjunger på sista versen.
Fungerar isolering och tätning som det ska?
När kylan kommer med full kraft, vilket den ofta gör i januari, känner du snabbt av om det drar kallt från antingen dörrar eller fönster. Kanske är det både och. Om du bor i ett äldre hus är det vanligt med dålig isolering och gamla fönster som släpper in kall luft. Det kan i detta läge vara tid att fundera på nya isoleringslösningar inför nästkommande vinter, inte bara för att det gör inomhusklimatet mycket trevligare för dig utan även för att du då minskar på uppvärmningskostnaderna.
Eldar du inne?
Om du är en villaägare som lyckligtvis har en öppen spis eller en braskamin är det bra att tänka lite extra kring detta. Är veden du använder tillräckligt torkad? Om veden är sur kan rökbildning ske på en onödigt hög nivå – vilket kan vara ohälsosamt för dem som bor där och för huset i sig. Elda gärna ett par vedklabbar i taget, detta för att inte överhetta vare sig rökkanaler eller rökrör. Om du har mycket tjära i skorstenen kan denna annars fatta eld, vilket är farligt och kan leda till att huset blir brännskadat inifrån.
Detta kan du göra utomhus
Det är inte jätteroligt att hålla sig sysselsatt med husbestyr utomhus i förrädisk kyla eller lerigt slask. Men att ha hus är inget du tar vintersemester från, för det behöver konstant tillsyn. Mm än vissa delar mindre och andra mer i just januari. Följande kan du göra utomhus under årets första månad.
Skotta din uppfart och garageplats
Har du villa så är du även ansvarig för att hålla gångvägar, trappor, garageplats och uppfarter utanför ditt hus fria från snö. I detta ingår även att skotta undan snö som packats när plogbilen lämnar snövallar efter sig. Det bästa är att kolla med kommunen om vad som gäller hos just dig om du är osäker.
Sanda för att få bort halka
Precis som att du är skyldig att skotta bort snö har du även ett ansvar när det kommer till att sanda uppfart, trappa och gångvägar – detta så att de hålls halkfria och trygga. Om någon skulle skada sig genom att halka på en osandad isfläck, till exempel brevbäraren eller någon annan som besöker ditt hus, är det faktiskt du som står ansvarig. Så se till att sanda ordentligt, för din och andras säkerhet.
Innan vintern är det bra om du har rustat upp med både salt och sand samt en bra snöskyffel.
Ta bort snö och is från tak
Förutom de skyldigheter som beskrivits är du som husägare även skyldig att hålla undan och rensa bort sådant som kan falla ner från tak. Det kan vara både snö och farliga istappar. Skotta bort snön som hänger över hustaket och eventuellt på altantaket. Stötta taket på altanen med en pelare om det kommer mycket snö, denna blir nämligen väldigt tung när det väl börjar töa.
Annat att tänka på i vinter
Övrigt som du bör ha med januaris huskalender är att stänga av husets huvudkran om du ska iväg på semester. Detta är ett enkelt sätt att förhindra större vattenskador på, om nu något skulle läcka när du inte är hemma.
Om du ska resa bort bör du även behålla värmen på i huset, på lägst 15 grader. Då förhindrar du fukt- och frysskador som kan inträffa om något i huset går sönder. Det är även så att du gör av med mer energi på att värma upp huset från grunden igen när du kommer hem än om du bara sänker temperaturen lite och låter det stå uppvärmt. Det gör dessutom så att växterna klarar sig utan att frysa.