Huslivet oktober 2023

KATEGORI

Hösten är här och har du inte redan tagit tag i det är det är det hög tid att göra hus och trädgård redo inför vintern. Så ut och snygga till i rabatterna, rensa upp fallfrukten och är du rädd om rosorna, se till att kupa dem. Kratta upp ca 15 cm jord, kogödsel eller barkmull kring plantan och toppa med lite löv och granris så är de redo för vinterns kyla.

Den spanska skogssnigeln övervintrar gärna gömd under brädor och krukor, så vill du ha färre sniglar nästa år, städa bort skräpet. Komposten och ytor med bar jord bör också grävas runt så att eventuella sniglar och ägg som gömmer sig kommer upp till ytan, vinterkylan klarar de nämligen inte.

Innan du ställer undan trädgårdsredskapen se till att rengöra dem ordentligt. Har du trädgårdsmaskiner som behöver servas kan du med fördel göra det nu, serviceverkstäderna har betydligt lägre tryck nu än till våren.

Koll på taket

Har du inte sett över ditt tak är det hög tid, se över läkt och papp och hittar du trasiga takpannor byt direkt. Passa också på att se över dina hängrännor, de lastas hårt under vintern behöver därför rensas från löv och smuts.

Har du vattenburen värme är det också bra att lufta elementen och kolla vattennivån. Värmepumpsägare bör göra rent utedelen och byta filter och alla med öppen spis, se till att ge den en ordentlig rengöring innan ni sätter igång med eldningen. Sen kan ni krypa in i värmen och koppla av!

Att göra i oktober:

  • Rensa hängrännor
  • Kupa rosor
  • Ställ undan trädgårdsredskap
  • Serva trädgårdsredskap
  • Se över värmesystemet

1

Takrännerensare med borste och skrapa i justerbar vinkel från Fiskars. ca 359 kr, bauhaus.se

2

Brandfilt: Snygg nog att ligga framme precis där du behöver den. ca 600 kr, eldstickan.se

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -