Semestervattnare som räddar dina växter

KATEGORI

Vi är många som oroar oss för hur växterna ska klara sig utan vår regelbundna omsorg och bevattning under semestern. Några av växterna vet vi kommer klara sig fint, medan andra kräver regelbunden vattning. Som tur är finns det en hel del olika semestervattnare, både att köpa och göra själv. Vi på Villalivet har självklart tipsen som kan hjälpa dig!

Att odla blommor är en konstform som med tiden växer till ett ombesörjande intresse – många av oss har en rent känslomässig relation till våra växter. Här har vi tagit fram tips om semestervattnare för dig som vill lämna ditt hem utan att behöva oroa dig för att komma tillbaka från semestern till skrumpna tomatplantor och ledsna blommor.

semestervattnare
Bildkälla: solhagagarden. Com

Förarbete innan semestern

Ett oumbärligt första steg till en hemkomst utan sorg är att redan från början arbeta proaktivt. För att dina växter ska överleva semestern är det därför viktigt att dina blommor redan från början är starka! Med regelbunden vattning – gärna på förmiddagarna – kommer dina växter redan ha arbetat upp en bättre motståndskraft både mot uttorkning och även skadedjur.

  • Ge växterna den näring de behöver med jämna mellanrum och läs på vilken typ av näring (och hur mycket!) som den specifika plantan kräver. Näringsbrist ger svaga växter, men se upp för övergödning. Övergödda växter svarar med krusade, slokande blad.
  • Har du en gräsmatta som behöver klippas kan du lägga lite grässpill på jorden intill dina växter. Det gör att fukten inte avdunstar lika lätt från jorden och plantorna hinner dricka mer. Grässpillet bevarar också den tillförda näringen i jorden.
  • Har du växter som du kan placera om är det en god idé att hålla dem undan från direkt solljus. Ställ dem på en plats där de har chans till lite mer skugga eller täck för fönster i söderläge med en tunn gardin.

Semestervattnare du kommer behöva

Dina växter i trädgården kommer förhoppningsvis få sig en skur regn medan du är borta på semester. Eftersom trädgårdsplantorna växer på fri mark kommer de kunna klara sig relativt länge utan din omsorg, de söker sig långt ner i jorden för att få vatten. Kommer du hem till slokande växter i trädgården brukar de kunna återhämta sig ganska snabbt. Ett tips är att vänta med näring: vattna först och ge näring efter ett par dagar så de inte får en chock.

Vattna blommor med petflaska

En populär semestervattnare som många använder sig av i sina odlingspallar och krukor är en vanlig petflaska. Du behöver inte oroa dig för att jorden suger åt sig för mycket vatten, jorden reglerar bevattningen bra själv. Såhär gör du:

  • Se till att jorden runt plantan redan är fuktig.
  • Ta av korken från petflaskan. Beroende på plantans storlek och vattenbehov kan du ta en mindre eller större flaska.
  • Skär av botten och placera den upp- och ner i jorden så att den står stabilt.
  • Fyll den med en bra mängd vatten. Färdigt!

Det finns bra droppkorkar att köpa hos din trädgårdsbutik. De skapar en mer jämn vattenförsörjning om du är orolig för att jorden kommer suga åt sig allt för snabbt. Vill du återanvända petflaskorna kan du ha dem som miniväxthus nästa år när du förkultiverar.

semestervattnare
Bildkälla: biltema. Se

Självvattnande krukor

Är petflaskorna inget för dig så finns det självvattnande krukor till försäljning. De fungerar ungefär på samma sätt som petflaskan och finns i varierande design, storlek och pris. Dessa självvattnare fungerar de bra även när du är hemma men kanske ändå inte har tid att vattna dem regelbundet.

Bevattningskrukor i terrakotta

En snygg variant för trädgårdens odlingspallar är bevattningskrukor i terrakotta. Genom att gräva ner en sådan i jorden intill dina växter får du en jämn och regelbunden bevattning. Terrakotta är ett poröst material som gör att vattnet kan sippra igenom trots att det inte finns några hål i den.

Bygga eget bevattningssystem

Till den som vill ha en ännu mer innovationsrik lösning kan man göra egna bevattningssystem med hjälp av bomullstrådar. Till det behöver du ett vattenkärl, till exempel en hink, som du placerar den enda änden av tråden i.

Tips på produkt: bevattning petflaska biltema

Den andra änden av tråden sticker du ner några centimeter i jorden. Vattnet kommer vandra längs tråden av sig själv! Det finns speciella bevattningstrådar att köpa som har en lite fiffigare design med små plaständar, vilket garanterar bättre resultat.

Bevattningssnöre göra själv

Att göra ditt eget bevattningssnöre kan vara en praktisk och ekonomisk lösning för att vattna dina växter. För att göra ett bevattningssnöre själv behöver du några enkla material.

Först och främst behöver du en tjock bomullssträng eller snöre som är tillräckligt långt för att nå från din vattenkälla till dina växter. Du kan hitta detta på en vanlig järnaffär eller hantverksbutik.

Nästa steg är att skapa en vattenreservoar. Du kan använda en plastflaska med lock, till exempel en gammal PET-flaska. Borra några små hål i locket för att möjliggöra en jämn vattenflöde.

Fyll flaskan med vatten och skruva på locket med hålen. Placera sedan flaskan bredvid dina växter eller i jorden bredvid dem.

Ta bomullssträngen och doppa den ena änden i flaskan så att den suger upp vattnet genom hålen i locket. Dra sedan den andra änden av strängen mot dina växter och placera den i marken nära växternas rötter.

Beroende på storlek och behovet av vattning kan du behöva flera snören för att täcka alla växter.

Genom kapillärverkan kommer vattnet att sakta sippra ut genom bomullssträngen och vattna dina växter jämnt och kontinuerligt. Detta gör att du kan undvika att växterna torkar ut och ger dem rätt mängd vatten.

Att göra ditt eget bevattningssnöre är ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att säkerställa att dina växter får tillräckligt med vatten, särskilt under perioder när du inte är hemma eller har tid att vattna dem regelbundet.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -