- Annons -

Har din annars rumsrena katt plötsligt börjat kissa på mattan, sängen eller runt omkring kattlådan? Det kan bero på medicinska orsaker, men också kringliggande orsaker som du själv kan försöka påverka. Här skriver vi på Villalivet om de vanligaste orsakerna till att din katt kissar utanför lådan.

Vanligaste orsakerna till att din katt kissar utanför lådan

Innan du nystar i varför din katt kissar utanför lådan, är det bra att boka tid hos veterinären. Urinvägsbesvär är en av de vanligaste orsakerna till att katten gör ifrån sig på andra ställen än just i lådan, och det är bra om veterinären kan utesluta även andra medicinska orsaker. Att katten slutar vara rumsren gör den aldrig för att “bråka”, katter tycker själva inte om när det är stökigt omkring dem.

När medicinska orsaker har uteslutits kan du fundera på följande:

  • Tömmer du kattlådan så ofta som du ska?
  • Är kattlådan för liten?
  • Står kattlådan på ett ställe som stressar katten? Katten vill ha bra uppsyn över vad som händer när den går på kattlådan.

Kattlådan

Kattlådan ska stå placerad på ett ställe långt från kattens matplats. Den ska stå lättåtkomlig, och katten ska känna att den har kontroll över situationen. Det ska inte ske massa spring runt kattlådan, det är en privat plats för din katt. Har du två eller fler katter kommer de inte vilja dela kattlådan i sinom tid.

Kattlådan ska rengöras noga och regelbundet. Kanske är du bra på att hålla efter lådan, men har börjat använda citrusdoftande rengöringsmedel? Det uppskattas inte av katten, som skyr sådana lukter.

  • Använd inte heller rengöringsmedel med ammoniak eller klorin i ditt övriga hushåll. Detta kan nämligen trigga igång kattens instinkt att kissa just där!

Stressad katt

katt kissar utanför lådan

Hittar du något annat mönster hos katten? En flytt, bråk i familjen eller understimulans kan alla vara orsaker till att katten markerar utanför lådan. Här listar vi några vanliga orsaker som kan påverka din katt psykiskt.

  • Miljöförändringar. En flytt eller byte av ägare kan vara stressigt för katten. Det gäller att skapa igenkänning för katten med foder den är van vid, lukter den känner igen från textilier och annat. På det sättet minskar man stressen som kan uppstå av ett plötsligt miljöombyte.
  • Understimulans. En uttråkad katt kan börja bete sig märkligt. Generellt är det vanligare hos innekatter. Misstänker du att din katt är understimulerad kan du ta ut den på små promenader, sätta upp ett katträd eller kanske helt enkelt ge den lite mer kärlek och bus.
  • Barn. Många katter trivs i barns sällskap, men får din katt inte vara ifred kan den bli stressad. Likaså om barnet skulle jaga den eller på annat sätt störa katten regelbundet kan det orsaka stressymtom hos din katt.
  • Bebisar. Ny familjemedlem? Gråt från bebis och förändrade beteenden hos ägarna kan också bidra till att katten blir stressad och kissar på nya ställen.

Ha tålamod för din katt och testa olika saker som kan hjälpa den att känna sig mindre stressad. Om katten är märkbart stressad över en ny familjemedlem kan det tyvärr vara en idé att diskutera om den kan få bo någon annanstans, i alla fall för ett tag.

Lycka till med att reda ut varför katten kissar utanför lådan!

GÅ MED I VILLALIVETS NYHETSBREV OCH FÅ

GUIDER & ERBJUDANDE

- Annons -