Ska du skaffa hyresgäst? Detta bör du ha koll på
Har du ett rum över i dina villa och vill tjäna en extra slant? Då kan det vara läge att skaffa en hyresgäst. Du kanske får en kompis på köpet. Vi berättar vad du bör tänka på när du skaffar hyresgäst.
Tillstånd
Om du behöver tillstånd eller inte beror på om du bor i en egen villa eller en hyresrätt/bostadsrätt. Äger du din villa kan du hyra ut hur du vill utan att det behövs tillstånd. Bor du däremot i en bostadsrätt eller hyresrätt behöver du skaffa tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresvärden.
Var noga med vem du hyr ut till
Hemmet är värdefullt så var noga med vem du tar in. Det bästa är naturligtvis att hyra ut till någon du känner som du vet kan ta hand om dina saker med respekt. Ska du hyra ut till en okänd finns det några saker du bör tänka på att kolla upp:
- Syfte. Fråga hyresgästen varför hen vill hyra bostaden. På så sätt försäkrar du dig om att hyresgästen hyr av rätt anledningar.
- Sysselsättning. Det är att föredra att hyra ut till någon som är studerande, arbetar eller är pensionär.
- Inkomst. Detta kan vara bra att veta för att se att personen har råd att betala hyran. På Skatteverket och Försäkringskassan kan du hämta uppgifter om inkomst.
- Skulder. Det kan vara bra att undvika att hyra ut till någon med skulder eller betalningsanmärkningar. Du kan kontakta Kronofogden eller göra en kreditupplysning.
- Referenser. Har personen hyrt av någon innan kan du be om att få referenser. Du kan även be om att få prata med någon som personen känner för att få en hint om personens bekantskapskrets.
Begär en skälig hyra
När du ska bestämma hyra kan det vara frestande att lägga på några extra tusenlappar men du bör tänka på att hyran ska vara skälig för vad du hyr ut. Tar du för mycket i betalt kan din hyresgäst göra invändningar och du kan bli återbetalningsskyldig. Ingår möbler är det rimligt att lägga på 10-15 %.
Tips! På www.Boupplysningen.se kan du snabbt och enkelt fylla i ett formulär för att ta reda på hur mycket hyra du bör begära.
Skriv alltid avtal
Var noga när du skriver avtal. Detta är beviset på vad ni har kommit överens om så skriv ner pris för hyra, förhållningsregler och uppsägningstid. Precisera också vad som ska ingå i hyran som till exempel möbler, städutrustning och förbrukningsvaror som toalettpapper och diskmedel. Det finns mängder med bra avtalsmallar för uthyrning som du kan hitta på nätet.
Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg tipsar om att skriva avtal även om ni är kompisar. Då kan ni prata igenom vad som gäller och få ner det på papper så att ni inte har uppfattat något olika.
Välkomna din nya hyresgäst
När allt är påskrivet och klart är det bara att välkomna din nya hyresgäst. Det kan var ovant i början innan ni har sjunkit in i era roller så se till att ha en öppen dialog om förhållningsregler som till exempel städning. Respektera att hyresgästens rum inte längre är ditt så gå inte in där utan att fråga först. Njut av din nya inkomst och din nya kompis!