Ge ett djur en andra chans i livet: adoptera en hemlös katt. Man beräknar att det finns ungefär 100 000 hemlösa katter i Sverige, och många katthem larmar om att de är överfulla. Här kommer vi med lite tips och råd om vad som är bra att tänka på när du ska adoptera en herrelös katt.
Därför ska du adoptera en katt från katthem
Om vi tittar på fördelarna med att adoptera en hemlös katt kan listan göras lång. Här är de främsta fördelarna med att adoptera en hemlös katt från ett katthem.
- En adopterad katt har längre livserfarenhet, invanda mönster och färdiga rutiner
- Katter från katthem och omplaceringsorganisationer har genomgått vaccineringar och avmaskning
- Katten är med största sannolikhet kastrerad, steriliserad
- En katt på ålderns höst ställer inte till med lika stor oreda i ditt hem som en busig kattunge
- Det innebär en god gärning
Katthem eller jourhem?
Det finns egentligen två övergripande alternativ att adoptera en hemlös katt på. Det ena alternativet är katthem. Där får du ofta tid att lära känna katten lite mer och besöka hemmet några gånger. Ett annat alternativ är akutjour, eller jourhem. Det innebär ofta att katten bor på ett tillfälligt boende hos en privatperson som inte har möjlighet att behålla katten så länge. Både katthem och akutjourer kan plocka upp katter med olika bakgrund och historia och i olika åldrar. Välj vilket alternativ som passar dig bäst, skillnaden behöver inte vara så stor.
- Ibland tar man ut en adoptionsavgift. De täcker kostnaderna för eventuella avmaskingsbehandlingar, vaccinationer och annat som katten genomgått.
Checklista innan du bestämmer dig
Att bereda sitt hem för en katt kräver att du har rett ut några saker för dig själv.
- Kommer katten vara en ute- eller innekatt? Beroende på vad svaret blir på den frågan ska du också ta hänsyn till det när du pratar med katthemmet.
- Har du befintliga husdjur? En del katter är vana vid att umgås med andra djur. Kanske är de uppväxta på en bondgård, har bott med hund tidigare eller liknande. På katthemmet har de i de allra flesta fall bra information om kattens tidigare levnadsförhållanden.
- Har du barn? En del katter är mycket toleranta och lugna med småbarn, speciellt lite äldre katter. Vissa katter har dock genomgått större trauman i sitt liv, och kan uppleva barn som oberäkneliga. Detta bör alltså också tas i noggrann hänsyn.
- Hur ser din livsstil ut? Har du tid att ta hand om en ny katt, byta låda varje dag och ge den omsorg som krävs för att en katt ska må bra?
- Vuxen katt eller kattunge? Vill du adoptera en vuxen katt eller en kattunge?
- Är du allergisk? Testa att åka hem till folk med katt eller besök katthemmet ett par gånger. Reagerar näsa och ögon med att klia och rinna? Då är det kanske inte en bra idé att skaffa katt.
Alla katter på katthem har inte blivit omplacerade på grund av misskötsel. En del katter kommer till exempel från dödsbon, eller har blivit omplacerade för att den förra ägaren av någon anledning har blivit tvungen att lämna ifrån sig den. Väljer man att adoptera en katt som har haft det lite tufft är det bra att den placeras i ett lugnt hem med trygga rutiner utan större överraskningar från andra husdjur eller busiga småbarn.
När katten kommer hem
Den första tiden med din nya katt är en etableringstid och kan vara känslig för katten. Ditt hem är ett främmande territorium för din nya katt, som i grunden är ett revirtänkande djur. Nya lukter, möbler och ljud kan göra att många katter reagerar med att bli skygga och otrygga. Detta är helt normalt och brukar med tiden släppa. För att hjälpa katten att etablera sig är det viktigt att du rättar dig efter vad katten kommunicerar.
Problem som kan uppstå går att lösa
Beroende på kattens personlighet, ålder och historia kommer du säkert märka att katten successivt närmar sig efter en tid i sitt nya hem. Hur lång tid det tar varierar och går inte att på förhand veta. Tvinga inte katten att sitta i ditt knä eller i din famn – låt katten själv bestämma när den är redo. En del katter tycker helt enkelt inte om att sitta i knä på folk, och kommer kanske aldrig göra det. Däremot kanske den gärna sitter någon meter ifrån dig och tillåter kel och mys en liten stund framför TV:n.
Andra katter har tvärtom ett mycket stort närhetsbehov och kommer vilja lägga sig tätt intill dig på kvällarna och på natten. Den kommer spinna och markera att den behöver ditt sällskap. Att stänga ute en katt med stort närhetsbehov från sovrummet kommer bara resultera i att den jamar utanför sovrumsdörren hela natten.
Skygga katter
Gömmer sig katten under en säng i ett avskilt rum, även om det är tyst hemma och bara du är där? Under de första dagarna är det helt normalt. Men kanske är det så att just din katt tar lite extra tid på sig. En orolig katt som tar lång tid på sig att etablera en trygg relation behöver lite hjälp på traven. Höga ljud, bestick som slamrar när du plockar ur disken eller en dammsugare som är igång stup i kvarten kommer stressa den.
- Gör såhär! Gå in i rummet där katten gömmer sig. Uppmuntra katten med lugn röst, låt den komma fram och nosa på din hand. Funkar det inte, prova igen om en liten stund. Varva med att ge katten utrymme och reagera med lugn och välvilja när den väl är framme av sig själv och nosar.
Katten äter inte
Det är helt normalt att din katt inte är framme vid matskålen det första den gör. Så småningom kommer aptiten komma tillbaka. Se till att du på förhand vet från den förra ägaren, vad katten tyckte om att äta. Se till att det alltid står en skål med rent och nytt vatten för katten att dricka ifrån. Förmodligen kommer katten tillslut fram och nosar i matskålen när du inte ser det.
Katten kissar överallt
Under etableringsperioden kommer katten eventuellt reagera med stress. Det kan till exempel innebära att den kissar utanför lådan eller någon annanstans. Normalt brukar det gå över: katter är rumsrena av sin natur och tycker inte om att göra ifrån sig på “okontrollerade ställen”. Kanske kan du skönja ett mönster: de dagar du haft bullriga gäster kanske den kissar på golvet lite oftare, till exempel.
Några sista tips
Ofta går acklimatiseringen bra för din katt! Du märker av att den mår bra om den vill leka lite, om den äter som den ska och om den inte gömmer sig hela dagen under soffan även fast det inte är bullriga ljud som stör. Se till att ägna tid åt din katt, och ha tålamod med den. Ta den gärna ut och vänj den vid det under en period. Katter älskar att få vara ifred och gå på egna, hemliga ärenden.
Glöm inte att teckna en kattförsäkring. Lycka till!