Kärlek för funktion
Hemma hos ”Arga snickaren” Anders Öfvergård är det köket som är i fokus. Han har till och med flyttat det två gånger.
– Jag älskar att umgås här”, säger Arga snickaren Anders Öfvergård.
Anders Öfvergård – Arga snickaren
Bor: Värmdö.
Familj: Gift med Cilla. Barnen Sara, 20, Victor, 16, Simon, 10, Vilma, 8.
Fritid: Ishockey, golf, skidor.
Aktuell: Med boken ”Bygga Fixa Bo” (Norstedts) och nya avsnitt av ”Arga snickaren VIP” som sändes i Kanal 5 under hösten.
Anders Öfvergård och hustrun Cilla flyttade in i trävillan för åtta år sedan. De bjuder gärna in vänner på grillkvällar.
Tvåplansvillan på Värmdö utanför Stockholm ligger vackert på berghällen med hänförande utsikt över sjön Grisslingen. När vi kommer på besök står solen högt på himlen, tallarna svajarna lätt i vinden och Arga snickaren Anders Öfvergård svänger in på gårdsplanen i sin vita skåpbil, precis på avtalad tid.
– Välkomna! säger han med ett stort leende. Har ni ätit? Vill ni ha något?
Det är bråda dagar för Anders Öfvergård, som inte alls är arg utan hur varm och snäll som helst. Han ska snart till USA där han ska spela in nya tv-avsnitt av ”Arga snickaren VIP”. Han säger att det blir stora kändisnamn, men vill inte avslöja vilka.
Hans bok ”Bygga Fixa Bo” har precis kommit från tryckeriet och det är många som vill intervjua honom. Det egna produktionsbolaget Skare, som producerar ”Nya Arga snickaren” med Per ”Pirre” Starrin i huvudrollen, har flera andra tv-projekt på gång. Och så är SM i ishockey för veteraner i antågande – och därefter turnering i Las Vegas.
– Hockeyturneringen är en av USA:s största för oss lite äldre som inte fattar att vi borde sluta, säger han och skrattar.
Tog hjälp av hantverkare!
Anders Öfvergård, hustrun Cilla och barnen flyttade in i trävillan för åtta år sedan. Utvändigt ser huset likadant ut som då, men inuti har det gjorts om från grunden.
Anders Öfvergård har bland annat lagt in nya golv med golvvärme, byggt nya badrum, gjort om det gamla köket till sovrum och förändrat källaren, som tidigare var ett genomgångsrum. ”Pensionärskuvösen”, som han kallar den tidigare inglasade verandan, har blivit ett mysigt tv-rum. Och så har han flyttat köket ytterligare en gång.
– Först lade vi det i andra änden av huset, men det var för långt från altanen där vi umgås med vänner och grillar på sommaren. Det blev så osocialt.
När Anders Öfvergård gjorde om tog han hjälp av flera andra snickare.
– Jag gillar att bygga själv, men hemma funkar det inte. Jag kan inte jobba på dagarna och sedan komma hem och fortsätta arbeta, säger ”Arga Snickaren”.
Att hålla tiderna och ha struktur kring renoveringsarbetet är nyckeln för att lyckas, enligt Anders Öfvergård. Hela huset gjordes om på sex veckor. De jobbade intensivt mellan klockan 07 och 16 varje dag.
Köket är den viktigaste platsen i hemmet. Vid köksön kan flera personer stå och laga mat samtidigt. Anders har själv gjort alla skåpsluckor.
Köket är viktigast
Det mesta av inredningen står Cilla för. Den är ljus och inbjudande, med färgklickar i form av turkosa gardiner, lampor och ljushållare.
– Fast jag vill ju gärna tro att det är jag som står för den goda smaken, säger Anders Öfvergård leende och sätter sig på en av bänkskivorna i köket..
Franska järnstolar och turkosa lampor ger köket färg och karaktär.
Köket är den viktigaste platsen för Anders och familjen. Det är här de umgås och träffar vänner.
– Jag älskar att träffa folk och skulle kunna ha två-tre middagar i veckan med 15-20 personer åt gången. Min fru får hejda mig ibland!
De öppna ytorna och stora fönstren ut mot berget och vattnet ger en känsla av samhörighet med naturen. Det finns få saker som stör. Smarta förvaringslösningar som smälter in i inredningen är Anders Öfvergårds specialitet. Funktion och förvaring är ständiga ledord.
– Lådor är hela grejen, säger han där vi står i köket.
Han drar ut tallrikar, glas, kastruller, skafferivaror och sopkärl.
– Med höga skåp får du rota och du kan enkelt gömma hur mycket skräp som helst längst bak. Med lådor har du allting lättillgängligt.
Lådorna och skåpen är från Ikea, men luckorna har han gjort själv på sitt snickeri. I stället för att använda knoppar eller handtag har han gjort dem greppvänliga.
”Lådor är hela grejen” säger Anders Öfvergård om förvaringen i köket.
Köksön har plats för flera personer som kan hacka och laga samtidigt. Den har inbyggd ugn, plattor och bänkfläkt, allt för att underlätta matlagningen.
På initiativ av sonen Victor har de numera två diskmaskiner.
– En dag när jag bad honom att först plocka ur diskmaskinen och sedan duka, sa han: ’Så onödigt att sätta in allting i lådorna först, varför kan vi inte ta det direkt ur maskinen?’. Och det är ju sant. Nu har vi smutsiga tallrikar i en och rena i den andra!
– När vi har gäster går allt också in direkt. Det är så skönt att slippa diskberget.
Platsbyggt på eget sätt
Anders Öfvergård tycker om att platsbygga saker, som garderober och bokhyllor. I vardagsrummet har Billy-hyllor från Ikea fått ny personlighet genom att han satt lister mellan gliporna på framsidan och en sockel nedtill. Han har också satt två hyllor ovanpå varandra och sågat till den översta för att passa ända upp till taket.
– Det är tricket, att bygga upp till taket. Det gör att det ser det ut som om hyllan alltid har stått där.
Att bygga bokhyllor upp till taket gör att det ser ut som om de alltid stått där. Här har Anders byggt in bokhyllor från Ikea.
Bland böckerna står farfar Henrik Öfvergårds ”Hantverkets bok – Träbyggnadskonst” från 1938.
– Finsnickarens bibel, säger Anders och visar bilder på hur man gjorde förr.
Farfar har varit en stor inspirationskälla. Han drev Jesperssons snickeri på Surbrunnsgatan i Stockholm när Anders växte upp, och Anders spenderade mycket tid där.
I bokhyllan står också en vacker hyvel med olika namn som lödats på träet.
– Jag fick den av deltagarna i ”Nybyggarna”, säger Anders Öfvergård och berättar om tv-serien som sändes 2013 och hjälpte drogmissbrukare att komma på fötter. Han har kontakt med flera av dem än i dag och föreläser en del för Kriminalvården och Socialtjänsten om hur man kan arbeta med missbrukare.
– Jag älskar människor och har alltid velat hjälpa andra, säger han.
Mycket smarta lösningar
Under rundturen i huset visar han oss den ena smarta lösningen efter den andra. I hallen finns långa bänkar placerade i U-form där man kan sitta medan man tar på sig. Och självklart massor med plats för skorna undertill.
På vintern finns det tillräckligt med plats att lägga kläderna på värmegolvet för att torka om det skulle behövas. Och bakom hela den snygga vita väggen vid trappan döljer sig förvaring.
Förvaring och funktion är Anders Öfvergårds ledord. Han gillar att platsbygga och har, förutom lådorna, gjort hela utrymmet under trappen till ett smart förråd.
– Många missar att ta vara på utrymmet under trappan, där ryms massor, säger han.
– Man kan aldrig ha för mycket förvaring!
I gymrummet på nedervåningen hoppar en söt liten svart kanin runt på golvet.
Det är Sari. Hon lever rövare här inne, säger Anders Öfvergård och skrattar.
Anders Öfvergårds bästa renoveringstips
- Komplicera inte arbetet. Du måste till exempel inte ha en massa olika verktyg eller speciella arbetskläder för att sätta upp en hylla.
- Inse dina begränsningar i kunskap och tid. Ta hjälp om det behövs och ha som tumregel att ett byggprojekt kommer att ta tre gånger längre tid än du tror.
- Om ni precis har flyttat in i nytt boende och ska göra om är mitt råd att vänta minst ett halvår. Bo in er först och ta sedan besluten.
- För att få enhetlighet, ha likadana trägolv i de olika rummen, likadana klinkers och samma typ av målade tak och väggar. Undvik ett lapptäcke av olika stilar i huset.
Text Charlotte Pehrson, foto Carolina Byrmo.