Renoverade sina gamla fönster – blev som nya

Renoverade sina gamla fönster!

När Kent och hans fru köpte det vackra huset i Sölvesborg valde de att satsa på traditionellt hantverk snarare än att riva ut det gamla och köpa nytt. Att fönsterna fick sitta kvar var ett självklart val som han idag inte kan göra annat än uppskatta. – Det skulle inte kännas rätt att kasta ut så fina fönster och istället montera nya, säger Kent Persson.

Gamla fönster

De flesta som väljer att byta ut sina gamla fönster mot nya gör det när de gamla fönsterna behöver målas om. Oftast är träet i bra skick, särskilt om fönstrena är från seklets början eller mitt. Men när färgen flagnar och det kommer nya moderna modeller kan det kännas lockande med underhållsfria fönster.

Underhållsfritt är en myt

– Oavsett vad fönstertillverkarna lovar så finns det inga fönster som är underhållsfria. Alla behöver målas med tiden, det är bara en fråga om när, säger målaren och fönsterrenoveraren Micke Svedlund. – Titta bara vad som händer med en plaststol som du sätter ut i trädgården under några år. Samma resultat får du med plastfönster, säger Micke Svedlund.

Aluminiumfönster är i grunden gjorda av trä som sedan täckts med en skyddande ram av aluminium. Även om metallen skyddar grundkonstruktionen behöver ramen av trä så småningom ses över. Dessutom är det inte ovanligt att moderna fönster efter 10–15 år förlorar sin isolerande förmåga när gastätningen springer läck och fönstret inte längre håller samma isolationsvärde.

På 60-talet sjönk träkvalitén

– Så länge det handlar om gamla fönster från nittonhundratalets början och fram till början av sextiotalet rekommenderar vi nästan alltid kunden att renovera. De är oftast gjorda av tätvuxen norrlandsfura. Är de från sjuttiotalet och framåt kan det vara läge att byta dem. Då användes ofta snabbväxande furu med en betydligt sämre hållbarhet.

Lika dyrt att renovera

Men att renovera sina gamla fönster är ingen sparbössa. Generellt kostar det lika mycket att låta en fönsterhantverkare renovera som att sätta in nya moderna fönster.
– Det beror på att det är en mödosam process att renovera gamla fönster. Det handlar inte bara om att måla om. Vi tar ut de gamla fönsterna, tar bort kittet, tar ut rutorna och skrapar bort all färg ända ner till träet. Om det finns några delar som är ruttna så tillverkar vi nya delar. Därefter ger vi fönstret ett skyddande lager av olja och sedan stryker vi tre gånger med linoljefärg. Dessutom måste vi skydda öppningen i huset med speciella byggfönsterskydd och så återstår karmdelen som också ska skrapas, målas och slutligen monterar vi nya tätningslister, säger Mats Petersson.

Vanligtvis handlar det om en process på 3–4 veckor, medans nya fönster monteras på en vecka. – Som jag ser det så gör vi både en kulturell och en miljömässig gärning. Dels bevarar vi den gamla stilen och så minskar vi sopberget, säger möbelsnickaren Josef Gröhn.

Nära på samma u-värde

På frågan om inte moderna fönster minskar uppvärmningskostnaderna och draget i äldre hus blir Josef fundersam. Det är klart att moderna fönster är täta. Men det behöver inte betyda att du sparar stora pengar. Renoverar du dina gamla fönster själv och sätter upp nya tätningslister kan du närapå få samma u-värde med gamla fönster som med nya.

Byggfabriken i Malmö, som tillverkar nya kopior av gamla fönster, har låtit u- värdes bestämma sina fönster och fått förvånansvärt bra resultat, säger Josef Gröhn. Det gamla mottot hundra år gamla fönster kan hålla hundra år till är ingen överdrift. Det gäller bara att renovera grundligt och avlägsna både färg och kitt.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -