Att byta tak är en av de större investeringarna vi behöver göra som villaägare, men lyckligtvis inte så ofta. Med hjälp av årlig översyn och enklare underhåll kan du inte bara känna dig trygg utan också förlänga livslängden avsevärt.
Andreas Trogen är takexpert på Swedala Tak och hjälper oss att reda ut vad som är viktigt att tänka på.
– Det viktigaste du som villaägare har att göra är att ha koll på ditt tak. Genom att inspektera taket regelbundet får du koll på läget och kan säkerställa att taket får den omvårdnad det behöver. Att kolla av sitt tak behöver inte vara så avancerat, ofta kan du göra det från marken, men behöver du ta dig upp för att se, se till att göra det på ett säkert sätt.
Hur länge håller ett tak? Viktigt att tänka på
Hur länge ett tak håller varierar både beroende på taktyp och läge. Den tekniska livslängden varierar, men för den med ett äldre tak gäller det att ha ordentlig uppsikt.
– Är taket mer än 20 år gäller det att undersöka det ordentligt, säger Andreas. Det är lätt att låta sig luras av hur takpannorna ser ut, men det viktiga är hur det ser ut under. En torr och sprucken takpapp står inte emot något vatten och då är det lätt att det börjar läcka.
För den med äldre tak är det framför allt viktigt att kontrollera vad hemförsäkringen säger. En del bolag har åldersbegränsningar i sina försäkringsvillkor, något som är viktigt att ha koll på.
Kontrollera taket – Så gör du en säker inspektion
Andreas rekommenderar att du inspekterar taket regelbundet, gärna både vår och höst. I samband med detta, se också över takets säkerhetsdetaljer, som stegar och snöskydd.
Tegelpannor eller betongpannor – Vad ska du titta efter?
Trasiga eller spruckna takpannor leder till att undertaket utsätts för väta vilket kan ge fuktskador, så byt om någon är trasig. Lyft också på ett par takpannor och titta hur det ser ut under, är pappen hel och läkten i gott skick?
Plåttak – Vanliga problem och lösningar
Kontrollera att alla plåtar är hela och ligger på plats. Leta efter rost och färgsläpp och om du hittar, åtgärda. Är plåttaket spikat, kontrollera att spikarna har kvar sin gummibussning som tätar runt spikhålet. Om taket har en takbrunn, var noga med att rengöra silen till takbrunnen så att vattnet lätt rinner undan.
Papptak – Så undviker du skador och läckage
Kontrollera att skarvarna är täta och att taket inte har sprickor eller blåsor. Är taket platt, var extra noggrann då snö ofta blir liggande.
Rengör taket på rätt sätt – Undvik fuktskador
Mossa, löv och kvistar samlar upp fukt och riskerar att taket skadas, du bör därför rengöra taket regelbundet. Och även om det är lätt att lockas att ta fram högtryckstvätten – låt bli! Det riskerar både att förstöra dina takpannor och trycka in vatten inunder. Använd istället en mjuk borste och vanlig trädgårdsslang och, om det behövs, en skrapa avsedd för uppgiften.
När taket är rent, kontrollera skicket på vindskivor, hängrännor och stuprör och se till att de är rengjorda.
Behandla taket för att förhindra mossa och alger
Rengöring i all ära, men för att mossa och alger inte ska komma tillbaka behöver taket behandlas med ett anti-algmedel som tar död på rotbildningar och förebygger ny påväxt. Vilken typ av medel som rekommenderas skiljer sig lite mellan olika tillverkare men principen är densamma – medlet sprutas enkelt på, sen sköter naturen resten.
Så kontrollerar du taket från insidan
Har du möjlighet att komma åt och kika på vinden för att se hur taket ser ut på insidan, kontrollera så att där inte finns fuktfläckar eller mögelpåväxt. Titta extra noga vid takfot, vinkelränna och takgenomföringar (skorsten, ventilationer, avloppsstos, takfönster etc.) där inträngande fukt är vanligt förekommande.
– Synlig fukt, missfärgningar eller mögel på vinden ska man vara uppmärksam på, säger Andreas, det behöver inte komma från taket utan kan också bero på dålig ventilation, men det är viktigt att ta tag i oavsett.
Måla om taket – När och hur det lönar sig
Blekta och fula takpannor kan med ny färg få ett enormt lyft. Men innan du bestämmer dig för att måla om, se till att kontrollera underlaget. Ett nytt ytskikt hjälper inte om underlaget inte håller tätt!
Tecken på att det är dags att byta tak
Läckage
Det mest uppenbara tecknet på att du behöver byta tak är om det läcker in vatten. Om du ser vattenfläckar eller dropp på insidan av taket, på vinden eller väggarna, är det hög tid att ta tag i problemet.
Sprickor i takpannorna
Trasiga takpannor kan leda till läckage och fuktskador, trasiga pannor bör därför bytas snarast möjligt. Var uppmärksam om du hittar granulat från takpannorna i hängrännorna. Det kan betyda att det skyddande skiktet på takpannorna har slitits av, vilket gör dem känsligare för fukt och skador.
Fukt på vinden
Om du känner att det är fuktigt på vinden kan det vara ett tecken på att taket inte längre är tätt. Kika efter tecken på läckage, syna råspont och takstolar efter påväxt av mögel och rötskador.
Vattenpölar
Vatten som blir liggande på taket och fryser kan leda till läckage och fuktskador. Har du problem med att det samlas vatten på ditt tak, åtgärda det så snart som möjligt.
Ljud från taket
Om du hör att det låter från taket, fladdrar eller knakar, kan det vara ett tecken på att taket är skadat.
Gammalt tak
Om ditt tak är mer än 20 år gammalt är det dags att börja fundera på ett byte. Underlagspappen eller duken, som förhindrar vattnet från att tränga in, utsätts både för fukt och värmeväxlingar och tappar med tiden sin funktion. En torr och fnasig papp ger inget skydd mot väta.
Vad är faran med mossa?
Mossa på taket är inte bara osnyggt, det riskerar dessutom att skada ditt tak. Mossan ger sämre avrinning och kan få takpannorna att flytta på sig, vilket kan leda till fuktskador.
Årlig takkontroll:
- Rätta till pannor som ligger snett
- Byt ut spruckna pannor
- Kontrollera läkt och papp
- Kontrollera vinkel- och hängrännor
- Kontrollera vindskivor