Har du en äldre värmepump som börjar sjunga på sista versen kan det vara läge att överväga ett byte. Dagens värmepumpar är betydligt mycket mer effektiva, vilket innebär att ett byte faktiskt kan löna sig. Men när är det egentligen dags att byta och vad behöver man tänka på? Villalivet ringde upp några experter och frågade.
Jesper Snive på IVT och Stefan Oliv på NIBE som ställde upp med svar var ofta rörande överens. Men vi tar det från början och hoppar direkt på frågorna.
Hur länge håller en värmepump?
– Vi brukar säga generellt 15–20 år, säger Stefan, men många värmepumpar går över 20 år också, det beror lite på typ av värmepump. Är man duktig på att underhålla sin produkt, byter sina filter och gör service så håller värmepumpen längre.
– Vi har faktiskt många bergvärmepumpar som är installerade på tidigt 80-tal som fortfarande går, berättar Jesper, men det där styrs ju mycket av driftförhållanden. En värmepump med utomhusdel är betydligt mer utsatt och då blir så klart påverkan större, men generellt skulle jag säga 15–20 år.
När är det dags att byta?
– Om du märker att din elförbrukning gått upp, att maskinen låter konstigt, att det tar tid innan dina vattenburna element blir varma eller du börjar få upprepade larm är det dags att fundera över funktionen, säger Jesper. Tidigare har folk bytt värmepump när den går sönder, men nu när energipriserna är så höga ser vi en tendens att folk byter tidigare.
Man vill helt enkelt inte riskera att stå utan värme mitt i vintern utan satsar på en ny med garanti på både pump och kompressor.
– Många kör värmepumparna tills de går sönder och kommer till punkten att det handlar om reparation eller utbyte, säger Stefan. Och visst kan man laga en värmepump, men att ta med i beräkningarna är att det har hänt otroligt mycket med värmepumpstekniken, så sitter man på en 15–20 år gammal värmepump ger ett byte en betydligt mycket mer effektiv anläggning, den besparingen bör man också ta med i beräkningen.
– Jag brukar säga att om en värmepump är äldre än tio år och får ett kompressorhaveri, då kan det vara dags att byta, säger Jesper, ett kompressorbyte kan kosta upp emot 30 000 kronor, så det handlar om ganska stora summor. Mindre kostsamma reparationer däremot kan man fortsätta med upp till värmepumpen är minst 15 år.
Ny teknik och smarta funktioner
Teknikutvecklingen har precis som på andra områden gått fort framåt, för värmepumparnas del innebär det att de är betydligt mer effektiva än de som levererades för 15 år sedan. Med modern kompressorteknik, uppdaterade styrsystem och lågenergiteknik i allt från cirkulationspumpar till fläktar kan man beroende på typ av värmepump räkna med en effektivitetsökning på 10–20 procent.
– De nya värmepumparna är inte bara mer energieffektiva, berättar Jesper, du får också tillgång till så många andra funktioner. Många nya värmepumpar kan själva styra produktionen mot timpris, och ser då till att jobba upp temp och varmvatten när priset är lågt.
– Men en ny värmepump får man också en helt annan styrning, säger Stefan, de är mycket lättare att använda. De uppkopplade produkterna kan ju också ta emot ny mjukvara och uppdateras med nya funktioner efter hand. Med de nya smarta funktionerna blir inte bara driften billigare, den blir också bättre vilket ger ett jämnare klimat inomhus.
Vad ska man tänka på vid värmepumpsbytet?
– Se till att se över ditt behov, säger Jesper, det kan ha hänt mycket i huset sedan den förra värmepumpen installerades, du kanske har byggt ut, tilläggsisolerat eller skaffat pool. Fundera också över planerna de kommande åren, din nya värmepump kommer att hänga med ett antal år framöver så planerar du en större förändring är det lika bra att ta höjd för det redan nu.
– Utöver behovet, tänk på att värmepumpen ska hålla länge, säger Stefan, ser vi tillbaka 15–20 år så har det hänt oerhört mycket med tekniken, så jag tycker att det är viktigt att man köper en som är framtidssäkrad och kan uppgraderas. Då får man tillgång till nya funktioner, utan att behöva vänta 15 år.
Befintligt borrhål
För den som ska byta ut sin bergvärmepump går det ofta att nyttja befintligt borrhål, för att kunna nyttja den fulla kapaciteten av värmepumpen kan det dock löna sig att tilläggsborra.
– I de allra flesta fall funkar det med borrhålet som finns idag, säger Stefan, en värmepump med varvtalsstyrd kompressor anpassar sig efter borrhålet som finns. Ibland finns där mer energi att hämta, då varvar värmepumpen upp och levererar mer.
– Värmepumpen anpassar sig efter ditt befintliga borrhål, berättar Jesper, men ibland kan det ändå vara bra med en tilläggsborrning. Nya värmepumpar är så mycket mer effektiva och det är kanske inte hålet dimensionerat för, men det kan man få hjälp att räkna på av sin installatör. En del som inte vill borra kompletterar med en kollektorslang för jordvärme, det finns flera olika alternativ.
Vad kostar det att byta?
Att byta värmepump kostar i princip det samma som vid en nyinstallation, för berg-, jord- och sjövärme kan man spara in på kostnaden för borrhål, plöjning och kollektorslang, men priset styrs främst av vilken pump du väljer. Precis som vid en nyinstallation är du berättigad till ROT-avdrag.
– Visst kostar det att byta värmepump, säger Jesper, men ska man byta kan man ofta få hjälp med finansieringen. Ett energilån ger förmånlig ränta för en ny och mer effektiv värmepump – man lånar för att spara helt enkelt.
ROT-avdrag
Grundregeln säger att du får dra av 30 % av arbetskostnaden. Då värmepumpar ofta offereras med totalpris på hela entreprenaden har Skatteverket och Svenska Kyl- och Värmepumpsföreningen enats om att arbetskostnaden i dessa fall kan beräknas enligt en schablon.
- 35 % av totalbeloppet för berg-, jord- och sjövärme
- 30 % av totalbeloppet för övriga värmepumpar