Expertpanel: Lån – försäkring och el #6 2024

KATEGORI

Välkommen till vår expertpanel, en samling av specialister inom försäkring, familjeekonomi och elmarknad. I varje utgåva svarar experterna på de vanligaste frågorna inom respektive område. Oavsett om du undrar över det senaste inom försäkringsvärlden, söker råd för ditt nästa bolån eller vill navigera i elmarknadens fluktuerande landskap, har vår expertpanel svaren.

Med mångårig samlad erfarenhet är våra experter här för att ge dig aktuella tips, råd och insikter. Från att förstå de finstilta detaljerna i din försäkringspolicy till att göra välgrundade beslut om ditt bolån och smarta val på elmarknaden, står vår panel redo att svara på dina frågor och vägleda dig.

Har du själv frågor som rör försäkring, ekonomi eller el? Maila in dina frågor till experterna@villalivet.se

Villalivets Bolåneexpert

1

Catharina Åbjörnsson Lindgren, ansvarig för bolån och sparande på Landshypotek Bank

Jag vill köpa ett fritidshus, vad ska jag tänka på?

Vad härligt med fritidshus! Det är något många drömmer om. Kanske har du just haft en sommar i trång båt eller i gästrum hos vänner. I stort är köpet av ett fritidshus precis det samma som köpet av en permanentbostad.

För precis som i alla husköp är det viktigast att börja i dina egna förutsättningar. Vad vill du ha för typ av hus, läget men också dina ekonomiska förutsättningar. Det vanligaste är att göra köpet med en mix av egna pengar och bolån. Ett nytt eller genom utökning av bolånet för din permanentbostad.

Så länge din bank lånar ut till både permanentbostad och fritidshus är det ingen direkt skillnad i hur det går till. Ett krav är att du behöver ha minst 15 % i egen insats och återbetalningsförmåga som täcker de ökade kostnaderna.

Många väljer också att köpa fritidshus tillsammans med andra. Kanske kan det vara ett alternativ för dig? Tänk då på att ni har delat ansvar för att komma överens om nyttjandet, ta hand om huset och att betala tillbaka på gemensamma lån.

Ett sista medskick är att komma ihåg att räkna in extra buffert för fritidshuset då underhållsbehovet ofta är större. Kanske kan uthyrning täcka några av kostnaderna? Kom ihåg kostnaden för pantbrev och lagfart förstås, men även det hjälper banken dig med.

Lycka till att göra drömmen till verklighet! 

Villalivets Försäkringsexpert

2

Mia Winberg, ansvarig för hemförsäkring på Dina Försäkringar

Jag funderar på att skaffa solceller till min villa. Gäller min villahemförsäkring även för solcellerna?

Allt fler väljer att skaffa solceller och det är en klok investering för miljön och även för plånboken. När det gäller försäkringsskyddet så gäller villahemförsäkringen hos de flesta försäkringsbolag för en solcellsanläggning som förser huset med el och som är avsedd för ditt privata bruk. Försäkringen gäller oavsett om solcellerna monteras på taket eller på marken på din villatomt.

Kom ihåg att det är viktigt att följa försäkringsbolagets säkerhetsföreskrifter när solcellerna installeras och att anlita en auktoriserad elinstallationsfirma som är registrerad hos Elsäkerhetsverket samt att följa deras rekommendationer.

På Elsäkerhetsverkets hemsida kan du läsa mer och få tips. Andra saker som är bra att tänka på är husets förutsättningar och att hitta en solsäker placering som ger dig så många soltimmar som möjligt. Innan du installerar solceller måste också ditt elnätsbolag utreda vilka eventuella konsekvenser din solcellsanläggning kan ha för elnätet.

Din auktoriserade elektriker kan hjälpa dig att skicka in en skriftlig ansökan.

Sist men inte minst, glöm inte att kontrollera att taket klarar den extravikt som solceller innebär innan du påbörjar monteringen.

Lycka till med installationen!

Villalivets Elmarknadsexpert

3

Gustav Olsson, analytiker på Bixia

Vad är skillnaden mellan ett elnätsbolag och ett elhandelsbolag?

För att el ska kunna transporteras till våra hem och företag behövs ett omfattande system av ledningar, kraftstationer och kablar. Detta system kallas för elnät. I Sverige är elnätet uppdelat i olika områden, så kallade nätområden, och varje nätområde ägs av en elnätsleverantör.

Du kan inte välja vilket elnätsbolag du har, utan du tecknar ett elnätsavtal med det bolag som äger elnätet i det nätområde där du bor. I Sverige finns det omkring 170 olika elnätsbolag.

Till elnätsbolaget betalar du en elnätsavgift som vanligtvis består av:

  • En fast avgift per år. Kostnaden du betalar för att ha el i din bostad.
  • En rörlig elöverförings avgift (öre/kWh). Kostnaden du betalar för att elen ska komma hem till dig. Denna kostnad baseras på hur mycket el du använder.
  • Energiskatt (öre/kWh). Skatter och avgifter till staten som måste betalas enligt lag.

Elhandelsbolag väljer du själv

Utöver elnätsavgiften betalar du även för elen du använder. Vilket elhandelsbolag du köper elen ifrån väljer du själv – och det är alltid viktigt att välja ett, annars får du ett anvisningsavtal, vilket ofta är dyrare än ett vanligt elavtal. Om du flyttar eller om du inte är nöjd med ditt nuvarande elhandelsbolag kan du byta till ett annat, men elnätsbolag kan du bara byta om du flyttar till ett annat nätområde.

Kortfattat kan man alltså säga att ett elnätsbolag har ansvar för elnätet, och ett elhandelsbolag för försäljningen av el.

Ställ din fråga till experterna!

Skicka in dina frågor, dela med dig av dina funderingar och låt oss tillsammans utforska de bästa lösningarna för en tryggare, ekonomiskt sundare och mer energieffektiv framtid. Vår expertpanel är här för dig, i varje utgivning

Har du frågor som rör elavtal, bolån eller försäkringar? Maila din fråga till experterna@villalivet.se

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -