Hur du flyttstädar: en checklista för flyttstädning av villan

Guide till flyttstädning med checklista

Flytta gör man vanligen några gånger under sitt liv och de som har erfarenhet av flytt vet hur mycket jobb och förberedelser som ligger bakom. Det är verkligen inte bara att slänga ner prylarna i lådor, konka ut möbler och lämna in nyckeln – en flytt innebär så mycket mer arbete än så. En stor del av detta arbete är den allra sista fasen av flytten: själva flyttstädningen av bostaden. Denna städning omfattar bra mycket mer än den vanliga helgstädningen som de flesta ägnar sig åt med jämna mellanrum. Här handlar det om en helt annan nivå av noggrannhet och fingertoppskänsla när man ska få hela bostaden skinande ren och fräsch.

När allt bohag är flyttat och bostaden står helt tom och ekande är det alltså dags att ta tag i städningen, men var någonstans ska man egentligen börja? Hur bär man sig åt för att inte missa något? Lugn, denna guide ger dig den information du behöver.

flyttstädning checklista
Flyttstädning kan vara jobbigt, varför vi har arbetat fram en simpel men ändå koncis och händig flyttstädningschecklista som du ska kunna plocka fram närhelst du behöver det.

Flyttstäda själv eller anlita en städfirma?

Det första du har att ta ställning till när det handlar om flyttstädning är om du ska göra jobbet själv (alternativt tillsammans med några vänner), eller om du ska anlita en städfirma. Viktigt är att inse hur mycket tid det faktiskt går åt till att flyttstäda en bostad och då särskilt när det handlar om en villa. I detta fall kan det vara skönt att lämna bort jobbet till någon annan som dessutom har erfarenhet av den här typen av jobb och därmed vet hur det ska gå till.

Att anlita någon att utföra ett jobb kostar förstås pengar. Självklart varierar kostnaden för hur mycket en flyttstädning kostar beroende på var i landet du bor, storlek på bostaden samt om resekostnad ingår i priset. En undersökning som gjordes 2012 visade dock att det kostade i genomsnitt 2400 kr att flyttstäda en 3:a på 75 kvadratmeter. Detta skulle motsvara 32 kr per kvadratmeter, så antagligen ger detta en ungefärlig bild av priset. Undersök dock alltid först vad det skulle kosta innan du anlitar någon för att göra jobbet, eftersom priserna varierar mycket. Ett hett tips är att jämföra flera olika städfirmor innan du bestämmer dig och då är det samtidigt viktigt att undersöka de kompletta villkoren för varje firma för att du ska få en rättvis jämförelse.

flyttfirma for flyttstadning
Flyttstädning, villa… ord som tillsammans kan göra det svårt att ta ett beslut om man vill göra det själv eller inte. Fundera på dina förutsättningar och bedöm om du behöver en flyttfirma eller om du kan själv.

Om du väljer att flyttstäda själv

Som redan nämnts ställs det mycket höga krav på att flyttstädningen utförs mycket noga och där ingenting får missas. Trots allt hinner en bostad bli ganska smutsig på några år och ingrodd smuts kan vara lite arbetsamt att få bort. Här nedan följer dock en guide för hur du städar rum för rum, som en checklista för flyttstädning.

Kök

Huvudområdena i köket att rengöra noggrant är spis, diskbänk ock skåp.

För spisen gäller det att:

 • Rengöra alla sidor
 • Rengöra plattor, eller häll där detta förekommer
 • Rengöra spisfläkten, vilket inkluderar kåpan/filterhus samt filter. Är filtret trasigt eller skadat ska ett nytt sättas in.
 • Rengöra ugnen, inklusive ugnsgallret och medföljande plåtar

För diskbänk, skåp, väggar och golv gäller:

 • Skåp torkas både in- och utvändigt (glöm inte innerdörrar)
 • Eventuellt kakel samt kryddhylla görs rent
 • Diskbänk, vask och skärbräda (om sådan finns) torkas av
 • Golvet görs rent (våttorkning)
Flyttstädning för kök
Vad kostar flyttstädning egentligen? Inte så mycket i slutändan om man gör det själv. Köket kan skrubbas rent med så lite som såpa, viljestyrka och lite städningsverktyg.

Övrig rengöring av köket vid flyttstädning inkluderar att göra rent fönstren med fönsterputs, både på in- och utsidan samt mellan glasen. Frys och kyl ska också göras rena, främst på insidan men också på ytan. Dessutom ska snickerier rengöras, likaså element om sådana finns. Kom ihåg att elementen inte enbart ska göras rent ovanpå, utan även bakom. Eluttag och liknande ska torkas av eftersom det brukar samlas damm och avlagringar där. Slutligen ska väggar och tak göras rena från damm.

Badrum

Här ska du se till att:

 • Toalettstolen är ren. Glöm inte att göra ren hela stolen, inklusive rör och annan anslutning.
 • Tvättställ, ovan och undersida, ska rengöras.
 • Om det finns badkar ska detta göras rent, både i själva badkaret samt dess front och undersida.
 • Om det finns dusch ska denna göras ren. Tänk på att torka av blandare, rör och duschmunstycke.
 • Golvbrunnen ska rensas. Här samlas lätt håravfall och damm.
 • Kakelväggar, om sådana finns, ska rengöras. Våtrumstapet torkas av.
Flyttstädning för badrum
Badrummet är inte det trevligaste att skura rent och göra fint från topp till tå när man flyttstädar, men måste göras oavsett. Ett bortglömt rum som många “glömmer av”.

Övriga rum

Hit räknas andra rum som vardagsrum, sovrum, hall etc. och som förstås också ingår vid flyttstädning av en villa. Här ska man tänka på följande:

 • Putsa fönstren i samtliga rum, både in- och utsida samt mellan glasen.
 • Element, om sådana finns, ska rengöras både på ovansidan och baksidan.
 • Snickerier och liknande ska göras rent.
 • Golvet ska våttorkas.
 • Skåp och garderober, inklusive innerdörrar, ska torkas av.
 • Eluttag och strömbrytare ska torkas av.
 • Väggar och tak städas från damm.
 • Om det finns trappor i bostaden torkas dessa förstås av på samma sätt som ett golv.
Flyttstädning övriga rum
Flyttstädning är en detaljerad och tidskrävande process – se till att beta av din flyttstädningschecklista, ta god tid på dig, och gör allt så noga som det bara går – din efterträdare kommer tacka dig.

Kort och gott behöver du vara riktigt noggrann när du flyttstädar en villa, eller vilken typ av bostad som helst. Se till att ha riktigt mycket tid på dig. Är det en stor villa det handlar om kanske det tar ett par dagar att flyttstäda, beroende på om du gör städningen själv eller om ni är några stycken. Ska du istället betala för flyttstädning av en villa bör du alltid ta reda på vad det kostar innan du slår till.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -