Köket där alla vill hänga

KATEGORI

Hur gör man köket till familjens självklara hub och hjärta, där alla älskar att hänga? Villalivet intervjuar Åsa Dyberg, arkitekt och inredare, om sköna lösningar och vanor som skapar familjetrivsel och gemenskap. Om allt ifrån rumsplanering till kökssoffans renässans.

 

köket
Nya kökssystemet Metod kan byggas i olika höjder och bredder som här med luckorna Uddevalla/Veddinge. Från IKEA

Åsa Dyberg har ritat och inrett många spännande kök, för svenska kökstillverkare, företag, skolor och privatpersoner. Det senaste egna köksprojektet är i sommarhuset på Österlen. Där har hon ett långt matbord med plats för familjens aktiviteter. På betonggolvet under bordet ligger två kohudar. Och ute, på terrassens matplats, står en trädgårdssoffa.

–Det är så skönt att bara kunna lägga sig ner efter maten. Så kan man ha det inne också.
Åsa tycker att köket och den gemensamma måltiden är viktig.

– Vi mår så bra av att vara tillsammans. Idag är köket den självklara platsen att vara tillsammans på. Förr var det vid teven vi samlades och umgicks. Nu sitter alla där med sina mobiler och paddor och det blir inga samtal.

Därför kan måltiden behöva prioriteras. Vi äter frukost vid olika tider och lunch på olika ställen. Det gäller att hitta den där stunden att umgås när alla är hemma.

Vad är viktigast för trivseln och gemenskapen i köket?

– Att det finns plats för alla, gärna lite olika sittplatser. Ett stort bord gör ju att det finns plats för många att sitta tillsammans oavsett om man jobbar, gör läxor, syr eller läser tidningen. Det blir såklart möjligt på ett annat sätt om man har ett stort kök. Och har man ett litet kök är det ju bra med gemenskapen som blir i en öppen planlösning.

Är öppen planlösning fortfarande det bästa för en familj?

– Om man kan välja så skulle jag föreslå att ha det lite öppet för att skapa bra kontakt mellan rummen. Men jag tycker kanske inte att det ska vara totalöppet eftersom det kan bli svårt med ljudet.

Dels därför att jag vet att barnfamiljer ibland störs av varandras ljud. Och dels för att det kräver väldigt mycket för att skapa en bra akustik.
Har du tips på någon bra tonårsmagnet till köket?

– En soffa kanske? En vanlig soffa kräver förstås ett stort kök, men en kökssoffa kan vara jätteskön att krypa upp i, om man har en mjuk dyna och härliga kuddar. Kökssoffan kan också rymma många om det behövs och den går fint att kombinera med stolar. Det blir både mysigt och flexibelt.

köket
Den här köksdesignen passar fint i den öppna planlösningen eftersom det består av fristående delar och känns mer som möbler. Signatur Sandell från Marbodal.

Vilka möbler uppmuntrar till samtal och får barnen att stanna?

–Visst vill man göra allt för att bjuda in till samtal och långa sittningar med sin familj! Ett runt bord är ju det mest sociala. Där kan alla se varandra. Ett långt rektangulärt bord inbjuder istället mer till olika aktiviteter.

Då kan man låta sakerna vara kvar på bordet, till exempel symaskinen, datorn och tidningen. Det är skönt och gör att det är lätt att ta upp aktiviteten igen. Karmstolar är väldigt bekväma, men tar förstås mer plats. Men stoppade stolar rekommenderar jag verkligen, så man inte får träsmak.

Får man fläckar kan man ju klä om dem. Det gör inget om det är udda tyger, tvärtom, det som inte är perfekt är ofta mest inbjudande. Jag önskar att fler vågar tänka så och struntar i de oskrivna reglerna.

Kan belysningen bli inbjudande?

”Dimmer och spotlights gör det enkelt att skapa rätt stämning.”

– En härlig lampa som skapar ett rum kring bordet lyser upp på ett fint och varmt sätt, det behöver vi här i norden. För att den inte ska kännas som operationsbelysning så ska den hänga på ca 130-140 centimeters höjd från golvet, så man kan se varandra ordentligt.

En dimmer är ett måste och gör att man kan ändra stämning i rummet på ett lätt sätt. På fredagskvällarna vill man ju inte sitta i samma ljus som en måndagsfrukost när man läser tidningen. Att belysa väggar och blickfång är ett annat sätt att skapa trivsel med ljus, helst med dimmer.

Hur kan man använda växter och textilier?

– Kryddor och andra växter är trevligt, det skapar en ombonad känsla. Det kan vara fint och praktiskt att hitta nåt lite smalt bord, kanske på en loppis, och ställa längs med fönstret.

Här kan man göra en liten grupp av växter där man kan förså på våren och göra ett litet arrangemang till jul. Man kan också ställa växterna på en lite lägre bänk, så det kommer upp lite från marken och får ljus från fönstret.

Dukar är fint. Eller två löpare på tvärsen – det är så enkelt, du behöver inte ens fålla dem. Och jag tycker man ska ha mattor, inte världens dyraste kanske, de samlar ihop möbleringen och ljudet absorberas så fint. Själv har jag koskinn, de har en härligt fri form och är lätta att spola av när det spills.

Musiken och tekniken då?

– Musik i köket är jätteviktigt! Och plats för högtalare så det blir fint ljud. Det är festligt. Ljud är ett mysigt sällskap och det är underhållning. Sen är det det där eviga med laddningsstationer.

Man kan ju ha en hylla där man laddar och där man lägger ifrån sig telefonerna under middagen. Jag tror att många familjer skulle må bra av det. Vi behöver vara tillsammans mer, ge varandra tid och vara närvarande.

Hur får vi alla åldrar att gilla Kökslivet?

–Mitt matintresse grundades när min farmor lät mig hållas i köket. Jag var bara 13, och hon lämnade mig i köket och lät mig göra middag till henne. Det är bra att få göra sina misstag.

– Man kan inkludera de små, låta dem vara med, sitta på diskbänken, visa att det är roligt med mat. För att göra det enklare för barnen kan man ge dem en bra, lite lägre arbetsyta. De minsta kan få stå på en pall och slabba i diskhon, hänga vid diskbänken och vara med och smaka. Det går ju alltid att städa, och man kan se till att ha bra ytor så det är lätt att städa. Större barn kan man ge mer ansvar och låta dem laga mat eller assistera en dag i veckan.

Jag tycker vi ska grundlägga bra matvanor och lära dem att laga mat, inte skapa nya mästerkockar.

–Att hjälpas åt att laga mat tar tid. Hemma hos oss äter vi lite senare, men så gott och mysigt att få den där stunden tillsammans.

Bästa föräldrartipset!

-Inkludera, delegera och inspirera!

 

Inbjudande inredning för hela familjen.

– Gärna lite olika sittplatser.

– En skön plats att softa på. En soffa om du har plats. Eller byt ut några stolar mot en köks-soffa med sköna kuddar i.

– Ett långt (stort) bord med plats för tidningen, datorn, symaskinen…

– Runda bord är mest socialt och bra för samtal.

– Det ska vara skönt att sitta länge. Klädda stolar är bäst. Fläckar? Klä om eller tvätta!

– Bra belysning över bordet skapar fin atmosfär, dimma och tänd ljus.

– Växter och textilier skapar en ombonad känsla.

– En lägre arbetsyta gör det enklare för barnen.

– Bra ytor som är lättstädade.

– Plats för musik och en laddningsstation.

TEXT EVA LINETTI eva-linetti@villalivet.se

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -
Tävling: Vinn 3st presentkort á 10.000kr från VillaFönsterTävla här!