Utomhusspa innebär att familjen får badglädje året runt!
Längtar du efter ett eget utomhusspa eller en härlig vedeldad badtunna hemma? Att få ett rofyllt bad när du själv har tid och lust, kanske en vindstilla och stjärnklar vinterkväll, är en dröm för många. Söder om Växjö i det vackra Grimslöv bor familjen Mandelholm som består av Daniel, Linda och deras söner Melwin, Rasmus och Emil. Familjen skaffade sitt utomhusspa i januari 2016 och har inte ångrat sig en sekund.
Här bor: Daniel och Linda med barnen Melwin 4,5 år, Emil 17 år och Rasmus 18 år, plus labradoren Nalle.
Yrken: Daniel är egenföretagare och Linda jobbar som administratör.
Huset: 170 m2, Myresjöhus som byggdes för 5 år sedan.
– En del återförsäljare erbjuder faktiskt möjligheten att provbada innan köp och det är absolut en rekommendation. Det är en rejäl skillnad att sitta i ett tomt bad än i ett fyllt med vatten. Se till att du verkligen får plats ordentligt men glöm inte att även barnen ska kunna sitta på ett vettigt sätt.
– Rikta in er på välkända leverantörer, med riktiga garantier och framförallt fabriksgarantier, så oavsett vad som sker med den lokala försäljaren så får du hjälp från fabriken.
Det finns en hel del att tänka på när du ska skaffa ett utomhusspa eller vedeldad badtunna. Villaliv har pratat med Magnus Holgersson på Folkpool och Erik Wennerholm på Badbaljan som svarar på de vanligaste frågorna de får av sina kunder.
Vad ska man tänka på när man väljer plats?
”Placeringen är central. Sätt dig där du vill ha ditt utomhusspa och se dig omkring. Är det en trevlig plats? Hur ser utsikten ut? En vedeldad badtunna har en skorsten på 1,5 till 3 meter att ta hänsyn till så att den inte stör din egen eller grannens utsikt,” säger Eric. ”Försök att ha närhet till huset. Det underlättar de spontana baden. Vill du placera badet på ett befintligt trädäck så fungerar det ofta bra. Har du byggt trädäcket efter svensk byggstandard så klarar det av vikten,” säger Magnus. På marken behöver du egentligen bara en plan, slät yta. Gräv bort grässvålen, lägg en markduk och fyll på med ett lager av grus, singel eller bergkross.
Se till att välja rätt plats för ditt utomhusspa. En trevlig miljö med vacker utsikt är en bra början.
Foto: Folkpool
Hur funkar det med rening och vattenbyte?
”Se till att ditt utomhusspa har ett inbyggt reningsverk med filter som renar vattnet dagligen. De flesta utomhusspan har en ozonator eller UV-C lampa som ger en extra reningseffekt. Badet kräver ändå löpande desinficering med klor, brom eller andra kemikalier,” säger Magnus. ”För att slippa byta vatten mellan varje bad, så går det att installera reningsverk i nästan alla badtunnor. De enklaste hänger du på kanten av tunnan, sen finns det större sand- eller fiberfilter,” säger Eric. Det är viktigt att du duschar av dig ordentligt innan varje bad. Det gör en enorm skillnad för vattenmiljön. Du kan också använda teststickor för att kontrollera värdena i ditt vatten på ett enkelt sätt. ”Om du badar en till två gånger i veckan räcker det att du byter vatten i ditt utomhusspa tre till fyra gånger per år,” säger Magnus. ”Använder du varken kemikalier eller reningsverk så ska du i princip byta vattnet i tunnan efter varje bad,” säger Eric. Tänk också på att kontrollera med din kommun om vattnet ska tömmas i det kommunala avloppet eller direkt ut i trägården, beroende på vilken typ av kemikalier du använder.
En dusch innan varje bad ser till att vattnet håller sig rent längre.
Foto: Folkpool
Vilka tillbehör rekommenderar ni vid köp av utomhusspa?
Ett lock är ett måste. Utöver säkerhetsaspekten så eldar du för kråkorna utan lock och badet blir fullt av skräp.
”Vi rekommenderar även en locklyftare. Locket är inte speciellt tungt, men det är lite otympligt. Locklyftaren hjälper även till att skydda locket från onödigt slitage,” säger Magnus, ”Många vill ha sin badtunna startklar och inte alltid behöva elda upp temperaturen, då är en elvärmare ett bra komplement,” säger Eric. Inför ett köp är båda överens om att du ska besöka flera butiker och jämföra minst två gärna tre alternativa säljare, så du får ett bra underlag i valet av ditt bad och vilka tillbehör du behöver.
Ett lock håller inte bara undan skräp och ser till att du inte eldar för kråkorna, det handlar även om säkerhet.
Vintern är en helt klart underskattad badsäsong som fler borde upptäcka tycker familjen Mandelholm.
Foto: Badbaljan
Magnus och Eriks bästa tips när du ska köpa utomhusspa!
- En vedeldad badtunna får inte ha brännbart material inom en meter runt skorstenen. Skorstensmynningen ska inte ha brännbart material närmare än tre meter och den ska nå en meter ovanför takfoten.
- Lämna aldrig en badtunna eller ett spabad oövervakat, inte ens om du bara ska in och hämta kaffe. Det finns en lag som säger att pooler, spabad, badtunnor och även djupa dammar ska täckas med en säkerhetstäckning eller ha ett staket som inte går att klättra över, runt omkring.
- Tänk på att till vissa spabad ingår låsbara spännen som är barnsäkra. Till badtunnan kan du köpa ett låsbälte med ordentligt lås.
- Isoleringen är jätteviktig när det kommer till energiförbrukningen. Se till att leverantören kan visa en riktig testrapport om du vill veta att uppgifterna verkligen stämmer. Annars bör du ta fantastiska värden med en nypa salt.
- Ett spabad värms upp med en till två grader i timmen och håller alltid vattnet uppvärmt på inställd temperatur.
- De snabbaste standard vedkaminerna värmer upp tunnan på knappt en och en halv timme sommartid vid bra väder. Vintertid eller vid dåligt väder så kan du räkna på den dubbla tiden.
- Både spabad och badtunnor kan vara inklädda i underhållsfri kompositplast. Är de av trä på utsidan bör det oljas in ett par gånger om året och kommer senare behövas laseras för att hållas snyggt.
Tänk på placeringen av ditt bad. Närhet till huset ger möjlighet till fler spontanbad, dessutom är det kortare att gå en kylig vinterkväll.
Foto: Folkpool
Text: Peter Fredberg
En trädgårdsarkitekt hjälpte familjen att få till den fantastiska trädgården precis som de ville.
– Vi har haft en vanlig pool i några år och badade en hel del, så vi tyckte att det skulle vara trevligt att förlänga säsongen även över vintern. Det var nog den stora anledningen till vår investering, för det är verkligen en investering, i både kropp och själ, säger Daniel.
Huset de bor i är omgivet av en fantastisk trädgård som känns oerhört välplanerad och utstrålar lugn och harmoni. Den är lummig och består av flera små rum.
Den lummiga trädgården är välplanerad med variation och utstrålar ett härligt lugn
Säkerheten är viktig, framförallt när det kommer till barn och vatten.
Tog hjälp med planeringen innan köp av utomhusspa
– Vi byggde det huset här för fem år sedan och när det var dags att ta tag i trädgården på framsidan så tog vi kontakt med en trädgårdsarkitekt. Vi blev väldigt nöjda med resultatet, så när det var dags att köpa spabadet till baksidan så kopplade vi in henne igen. Hon fick fria händer och skapade en fantastisk trädgård med en helhet och hittade den optimala platsen för badet i förhållande till den övriga trädgården och huset.
Tillsammans med sin trädgårdsarkitekt skapade familjen en spännande trädgård med flera små rum att upptäcka.
– Det bästa med ett eget spabad är så klart att vi kan bada precis när vi vill. Det är otroligt skönt och extremt avkopplande att efter en tuff dag kunna glida ner i värmen och få en ordentlig massage. Vårt spabad är ganska nytt, men det bästa spabadsminnet hittills måste nog vara vårt första bad.
Installationen ingick i köpet och badet var uppe i temperatur redan efter 12 timmar. Det var 13 minusgrader och snö ute.
– Det var riktigt mysigt. Vintern är absolut en underskattad tid på året för ett bad. Det blev lite champagne, det hör väl nästan till vid premiärer.
Familjen har inte ångrat köpet av spabadet en sekund och det blir mer eller mindre dagliga dopp.
Så här sköter de vattnet
För rening i sitt spabad använder de sig av en ozongenerator och aktivt syre och det fungerar bra.
– Vi upplever att vattnet blir lite mjukare och behagligare desto mindre kemikalier vi behöver använda i vattnet, men det är en helt personlig reflektion.
Med kreativ belysning har familjen sett till att trädgården och spabadet ändrar karaktär och mysfaktorn blir hög när mörkret sänker sig över Grimslöv.
Gjorde noggrann research
När det kom till valet av modell och leverantör så gjorde familjen en rejäl research innan de slog till.
– Vi hade lagt en grov budget och ville inte ha de allra billigaste spabaden från okända leverantörer. Ett för billigt spabad kanske känns som ett kap vid köpet, men det kan bli ett dyrt val i längden. Det kanske håller 3-4 år men sedan kanske det är svårt eller rent av omöjligt att hitta reservdelar eller få service. Dessutom kan de ha rent av tvivelaktiga garantier.
Familjen hade även, som de flesta, en hel del frågor så bemötandet i butiken var väldigt viktigt för dem.
– Vi fick ett bra förtroende för säljaren helt enkelt. Det är någon du ska ha kontakt med även efter köpet när det gäller tillbehör och service med mera. Det var en viktig detalj för oss när det kom till vilket spabad vi valde till slut.
Ett spabad eller badtunna ger en härlig närhet till naturen runt hörnet
Sista tipset till de som går i utomhusspatankar?
– Sluta fundera och slå till. Det är det verkligen värt.
Mörkret sänker sig över Grimslöv och med en fantastisk ljussättning av trädgården och tillsammans med lamporna i spabadet förändras trädgårdsrummet helt. Det är dags att lämna familjen Mandelholm som gör sig redo för ännu ett dopp i den ljumma höstkvällen.
Små detaljer kan göra stor skillnad
Text: Peter Fredberg Foto: Anders Bergön