Om att bygga berså – tips och idéer för din trädgård

KATEGORI

Att anlägga berså innebär vindskydd, blommande grönska och kaffedoft

Ordet berså ger bra vibbar, det får oss kanske att tänka på stilla stunder med kaffedoft och porslinsklirr, stillsamma samtal då man filosoferar över vardagliga ting och händelser. Själv tänker jag på mormors syrénberså, en lagom stor halvcirkelformad plats med nätta vitmålade möbler, väl struken duk, saft och krusbärspaj. En plats som inte kändes för trång men ändå skönt omslutande. Kanske fick vi plats sju personer, eller fler? Minnet bleknar och blir otydligt men fikastundens dofter sitter fortfarande kvar.  Syrenerna klipptes som en häck för att inte bli för hög eller för bred men tillräckligt tät för att dämpa bitande vindar från havet och skydda mot brännande sol.

 

Berså i hörn

Förvandla en tråkig hörna till en grönskande berså! En klippt häck ger en tät berså. Några mindre träd som planteras utanför bersån ger skugga på sikt.

Berså som ett inslag i trädgården har ju en gammaldags klang vilket inte är så konstigt eftersom den blev mycket populär i det sena 1800-talets borgliga trädgårdar. Den vann senare ny mark hos var och en som hade en trädgård. Berså är franska ( berceau) och betyder lövsal. Troligtvis fanns det bersåer redan under antiken. På medeltiden kunde även en berså vara en lövsal som byggdes av en spaljé som sedan klätterväxter slingrade sig igenom och gav ett ymnigt skuggande och blommande lövtak. En berså är alltså en plats trädgården där man är omgiven av löv, kanske både på sidorna och ovanför, en plats i skugga. Ett trädgårdsrum att njuta av. När nya framtidsvindar blåste under 1930-talet glömdes bersån bort, blev omodern och opraktisk.  Nu verkar det som om bersån har fått ett uppsving – behovet av platser där man kan koppla av och gömma sig en stund har allt mer blivit en ren nödvändighet för den moderna, alltmer stressade människan.

 

Bersåport

Bersåns öppning, bredd och utformning bestämmer hur tillgänglig bersån uppfattas. Du kan låta häcken växa upp och bilda en portal!

Bersån

En portal av tex smide ger möjlighet för olika klätterväxter som ger massor av färg och doft. Välkommen in!

En hel sal eller en koja? Frågor som kan ställas när bersån ska byggas

Att bygga berså innebär flera frågor: hur stor berså behövs? Räcker det med en liten berså där två personer kan ta sitt morgonkaffe eller vill man kunna bjuda hela släkten på tårtkalas? Var går gränsen om man med en berså menar en mindre plats där den där omslutande känslan infinner sig, där solljuset silas genom lövverket? Kan man kalla en plats berså där ett helt möblemang med soffor, fåtöljer och dynor få plats, eller börjar det snarare likna en hel lövsal då?

En berså kan, hur man än definierar den, vara både friväxande och tuktad av olika växtslag som avgörs av jord, läge, zon, hur höga de blir och vilka växter som lämpar sig att klippa. Inspireras man av medeltidens trädgårdar så har vi även friheten att bygga berså med hjälp av någon form av träkonstruktion som så småningom täcks av klätterväxter av olika slag.

Antingen är man bokstavstrogen och håller sig till den klassiska bersån eller omtolkar man begreppet och formar en plats, ett trädgårdsrum som passar just i din trädgård. Endast fantasin sätter gränser! Planterar man växter av olika slag kan man ju för det mesta bestämma höjden när bersån börjar växa till sig, det beror lite på vilket växtslag man använder. Ska man kunna se över bersån när man ställer sig upp men att vara helt skyddad från insyn när man sitter ner eller ska den vara så pass hög att den skyddar i både sittande och stående läge? Frågorna är många och beslut behöver fattas noga när man ska anlägga berså.

 

Hästskoformad berså

Ringlande häck

En ringlande häck ger möjlighet till flera bersåer. Anpassa placering och storlek efter tomtens förutsättningar och väderstreck. En mindre berså för morgonkaffet och en större i kvällssol?

Hästskoform eller slingrande orm

Bersåns form är traditionellt hästskoformad eller helt cirkulär med en lite bredare öppning. Vill man plocka upp medeltida traditioner kan man ju även omge sig av löv på ett mer’ fyrkantigt’ sätt. Bygga en stomme av ett träverk och klä den med klätterväxter. Jag har sett finfina stilrena bersåer som är utformade nästan som en rektangel med plats för ett ganska stort matbord och soffa och med in/utgångar på två ställen.

Hemma har vi en bokhäck som slingrar sig fram genom trädgården, den böjer av både mot norr, söder, väster och öster. Det uppstår då helt naturligt lite småbersåer eller små trädgårdsrum lite här och där om man nu skulle vilja möblera varje liten sväng. Fiffigt så här i efterhand!

Vanligt är att man utnyttjar hörn i trädgården, en mjukt svängd berså kan förvandla en tråkig hörna till en härlig sittplats på undanskymd plats. Ett äppelträd som sträcker några av sina grenar över bersån kan bilda ett lövtak där man kan hänga ljuslyktor eller kanske en ljusslinga för mörka augustikvällar!

Det kan vara mycket fint att avsluta en slingrande eller rak trädgårdsgång med en cirkelformad berså. Kanske kan bersåns ingång även på ett ståtligt sätt flankeras av störar med klätterväxter eller till och med låta de yttersta plantorna få växa upp och bilda en portal! Då krävs det att bersån är tuktad/klippt som häck för att det ska ge effekt. Till det passar tex liguster, bok, avenbok och idegran. De är ju alla utmärkta som klippta häckar. Dessa växtslag kan ju bli helt täta från topp till tå, om man klipper dem regelbundet och gör rätt från början.

Grönska eller blommor?

Vill man ha en blommande berså finns det några olika växtslag att välja på, det enda problemet är att de flesta av dem måste hållas efter på höjd- och sidled. Då riskerar man att få en mindre ymnig blomning eftersom man klipper bort många blomanlag.  Tex syrén, rosor, spirea och schersmin. Klipper man dem inte alltför hårt kommer de att blomma en del men räkna inte med någon praktfull blomning!

Syrén är kanske den mest klassiska växten att använda till berså, finns som olika arter och sorter som även passar i växtzoner långt upp i landet. Den vanliga bondsyrenen (Syringa vulgaris) är inte särskilt kinkig utan kan växa både på morän, lerhaltiga jordar och i mer väldränerad sandig jord!  Syrenen måste tuktas till önskad höjd för att inte bli för hög. Bondsyrenen ränner dessutom iväg med rotskott, så det är bra om man kan klippa runt den med gräsklippare för att förhindra rotskotten. Schersminen som även den är en klassisk bersåväxt får också hållas efter (hur mycket beror på vilken schersmin du använder) för att inte bli för hög eller bred. De flesta schersminbuskar blir lite glesa nertill. De har ett vasformigt utseende och kan därför vara lite svåra att få att växa ihop till en helt regelbunden form.

I många fall är den helt gröna bersån kanske den mest funktionella, särskilt om man använder de lättformade arter som nämns i listan för växter som lämpar sig till klippta strama bersåer.  Flera av dem har dessutom höstfärger och /eller får kvarsittande blad på vintern vilket gör att de är vackra året om.

Är man en barnfamilj eller är galen i bär kan man även tänka sig en berså av tex olika sorters vinbär! De tar plats på bredden, men kaffedrickaren eller saftdrickaren kan lojt sträcka ut handen och knipa åt sig några bär. Planterar man revande smultron undertill så kan bersån delvis fungera som en mindre köksträdgård!

Syrén

Vad har man på marken?

Vad du använder som markmaterial beror på vilket ’finish’ du är ute efter. Ska underlaget vara fast så vingliga stolar inte riskerar att tryckas ner i marken eller kan du nöja dig med klippt gräs? Är bersån tillräckligt stor så sol kan nå marken kan klippt gräs vara ett alternativ, är det skuggigt riskerar det inte växa något gräs alls utan det blir modell ’stampat jordgolv’.

En enkel lösning kan vara att lägga dit ett lager singel (väl underbyggt). Då kan stadiga stolar och soffor hitta sin plats där. Mer exklusiva lösningar för ett mer anlagt uttryck är att använda plattor – allt från betongplatttor till natursten av olika slag.

Frukost i bersån

 

Så här bygger du en klassisk berså!

  1. Hitta platsen i trädgården där du tycker att den passar
  2. Mät upp hur storleken, sätt en pinne i mittpunkten, knyt ett snöre som är lika långt som radien på bersån runt pinnen och sätt en vass pinne i andra änden. Bestäm bersåns innermått och yttermått och välj växtslag. De ska kunna breda ut sig så det passar deras karaktär.
  3. Mät upp radien genom att göra ett spår med pinnen hela vägen där innermåttet ska vara. Fundera nu över hur du ska använda bersån: hur stor, hur många ska få plats, viket möblemang, markmaterial etc.
  4. Markera tydligt den slutliga formen och ytan.
  5. Anlägg sittytan innan du planterar växterna, särskilt om du ska ha plattor.
  6. Räkna ut hur många växter det blir, vanligtvis 3 plantor/löpmeter.
  7. Köp växter och plantera som om du planterar en häck, vattna

Växtförslag för när du ska anlägga berså!

Klassiska bersåväxter

  • Syrén
  • Schersmin
  • Lind
  • Oxel
  • Buxbom

Växter som lämpar sig till stramt klippta bersåer

  • Bok
  • Avenbok
  • Liguster
  • Måbär
  • Idegran
  • Tuja
  • Naverlönn

Växter som lämpar sig till mindre stramt klippta bersåer

  • Oxel
  • Lind
  • Häggmispel
  • Sibirisk ärtbuske
  • Häckoxbär
  • Spärrgrenigt oxbär
  • Blåtry
  • Bukettspiraea
  • Ungersk syrén
  • Bondsyrén

Friväxande buskar till bersåer

  • Låg bergbambu (sort ’Simba’- kan tuktas lätt)
  • Norsk brudspirea (blir bred)
  • Olika sorters buskrosor som hålls efter på höjd och bredd beroende på bersåns storlek
  • Slånaronia

Förslag på klätterväxter till bersåer byggda av spaljéer

  • Kaprifol av olika slag
  • Klätterrosor
  • Klematis – olika arter och sorter
  • Klättervildvin
  • Akebia
  • Pipranka (skugga)
  • Blåregn
  • Kameleontbuske
  • Murgröna
  • Humle

Mona Wembling landskapsarkitekt författare föredragshållare i egen firma

Text och illustration: Mona Wembling.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -