Att ta sticklingar från ens krukväxter hemma, eller kanske vilda buskar utomhus, är en allt mer populär sysselsättning. Det är en fin present att ge bort, och de är enkla att hantera. På en del ställen som bibliotek och trädgårdsmässor brukar de ha sticklingdagar där du kan byta sticklingar med andra entusiaster. Lär dig ta sticklingar och plantera dem korrekt, så får du ett spirande grönt hem.
Vad är en stickling?
En stickling är en avklippt gren eller rotdel av en växt. Den kan stickas ner i jorden eller sättas i vatten, och kommer snart slå ut rötter. Ibland kan det faktiskt vara bättre att ta en stickling än att föra upp en ny planta från frö. Vill du till exempel föröka dina kryddväxter är det tacksamt att ta sticklingar av dem som du sätter direkt i fuktig jord, det går betydligt snabbare.
- En stickling är mer eller mindre en direkt kopia av moderplantan.
Toppsticklingar: så tar du sticklingar
Sticklingar är bra att ta på våren, när många växter påbörjar en ny tillväxtperiod. För att få till det rätt från början är det bra om du använder en ren och vass sax, och vi rekommenderar att du använder rotningskuber som du kan köpa i din trädgårdshandel. Gör sedan enligt följande instruktioner:
- Välj ut ett ungt skott utan synbara brister. Skottet ska inte ha börjat blomma än och ska inte vara angripen av skadedjur.
- Plocka bort överflödiga blad från din stickling tills du har ett par, tre stycken blad på toppen kvar.
- 5 cm är en bra längd på en stickling, men det varierar lite från vilken planta du tar från.
- Placera plantan i en fuktig rotningskub, tryck ner plantan så den står stadigt.
Alla sticklingar överlever inte: ta därför ett par stycken om du verkligen vill att det ska lyckas. Lyckas du med de flesta så kan du ge bort några i present, kanske till en kollega eller granne?
Rotningskuber eller ett glas med vatten?
Du kan också ta sticklingar och sätta dem i ett glas med vatten. Ofta fungerar det bättre om du bara vill ha sticklingen som prydnad, om du inte vill plantera den i jord senare. Om plantan inte får utveckla sina rötter i jord redan från början kan den få svårt för den att etablera sig i jord senare. Det går också bra att sätta sticklingen i vanlig fuktig jord, men rotningskuber är gjorda just för att sätta sticklingar och små plantor.
Ta nya skott från jordytan
En del blommor och krukväxter lämpar sig bättre att ta jordskott från. Det kan röra sig om elefantöra, mönjelilja och fredskallor. Växterna skjuter själva upp små skott ut jorden som du kan plocka ut och sätta i ny jord.
Ta stickling från elefantöra
Elefantöra är en bra växt att ta jordskott från eftersom den skjuter ifrån sig många små babyskott. Dessutom är det en gullig present som du kan ge i någon fin kruka när du ska hem till någon på middag eller liknande. I plantans jord hittar du små babyskott som du enkelt kan känna längs jorden en bit ner. Använd sedan en ren sax och klipp av skottet ett par centimeter under jorden.
Bladsticklingar
En del växter bildar sina rötter från bladnerverna istället. Att ta en stickling från sådana växter kallas för bladstickling. Saintpaulia är en omtyckt växt att ta bladstickling från. Nyp av ett blad som du sätter i jord, och snart bildas enkelt en ny planta.
Ta stickling av svärmorstunga
Svärmorstungan är en populär växt som har blivit riktigt trendig på senare år. Många tänker nog inte på att man enkelt kan föröka sin svärmorstunga, eftersom den inte har några naturliga stjälkar att ta sticklingar av. Men, det går! Av ett enda blad kan du få många nya plantor, så det är bara att börja sprida dina sticklingar omkring dig till alla du känner. Såhär gör du:
- Klipp av ett av de yngre blad, nära jorden
- Dela bladet i mindre bitar
- Placera vardera blad i en egen liten kruka med sandig jord
- Vattna
- Täck krukorna med lite plastfilm som du gör hål i, eller använd ett miniväxthus
Klart! Nu är det bara att vänta på att bladen skapat rötter och skott.
Nu när du kan ta sticklingar från några vanliga växter kan du starta en sticklingbytardag med dina vänner. Lycka till!