Välj växter som är märkta för växthusodling när du ska börja odla i ditt växthus, och njut sedan av den närmast förbluffande effekt som ett bra växthus kan generera. Ventilera ditt växthus och läs noga instruktionerna för varje planta du har.
Intresset för växthusodling har snabbt vuxit i Sverige. Ofta är det just kombinationen av att odla ätbart, tillsammans med en trevlig oas i trädgården, som lockar oss till ett växthusköp.
Generella tips för dig som vill prova växthusodling:
- Utgå alltid från din odlingszon och vilken kapacitet ditt växthus du har.
- Välj inte ut för många olika sorters växter i början. Är du nybörjare är det bättre att välja ut två, tre sorters plantor för att lära känna de olika plantornas behov successivt.
- En vanlig insikt är att växthuset är för litet – gallra om det blir för trångt.
Växter som går att odla i växthus
Det finns otaligt många växter som trivs bäst i växthus. Här är några exempel:
- Paprika
- Citrusfrukter
- Gurka
- Tomtar
- Basilika
- Jordgubbar
- Persika
Paprika
En tacksam växt eftersom den är relativt lättskött. Förkultivera dem under våren och plantera successivt ut dem i större behållare. Ge dem stöd med en påle eller pinne när de börjar växa till sig, och njut av skörd på i alla fall fem paprikor per planta.
- Skörd. En planta ger skörd på sensommar och tidig höst.
Läs också: Japansk Lönn: Odlingsråd, Sorter och Användningsområden
Citrusfrukt
Rekommenderas att köpa ett färdigt litet träd istället för att driva upp från frö. Detta eftersom de vill ha värme på en gång, och den svenska värmesäsongen kan vara för kort. Vattna rikligt under blomning och frukt, och beskär på hösten. Låt jorden torka mellan vattningarna.
- Skörd. Låt inte frukterna mogna på trädet under första året. Låt istället ditt citrusträd växa sig starkt till nästa säsong.
Gurka
Tacksam växt att odla från frö, växer snabbt till sig. Trivs i värme, det får gärna vara kring 20-23 C° i luften. Dina gurkor vill ha mycket näring, speciellt kalcium. Gurkan trivs i mullrik jord som bevarar fukt. Gurkorna behöver stöd, bind upp dem med tråd.
- Skörd. Skörda dem kontinuerligt. Beroende på vilken typ av gurksort du har valt får du olika mängder skörd.
Tomat
Vill ha mer neutral jord än gurkan, men är också en törstig växt och vill också stöttas av att bindas upp. Var noga med att ventilera ditt växthus, annars kan dina tomatplantor lätt få svamp. Tomaterna kan du pollinera själv genom att du skakar lätt på plantorna, men det bästa är förstås som alltid att låta naturens egna pollinatörer komma och göra sitt jobb!
- Skörd. Tomater är tacksamma och ger riklig skörd. De går bra att skörda omogna för att ge energi åt nya tomater under en lång period.
Basilika
Till tomaterna vill du förstås ha basilika! Dessutom är tomat och basilika tacksamma att odla intill varandra – en del menar till och med att de förbättrar varandras smak. Basilika trivs riktigt bra i växthus eftersom de är en värmeälskande planta. Vattna rikligt, men låt jorden torka lätt innan du vattnar igen. Placera dem inte i direkt solljus. Låt tomatplantorna skugga dem! Skydda dem annars med en tunn gardin.
- Skörd. Skörda regelbundet – växten blir buskigare om du nyper av ett blad och skapar tvillingblad där du har skördat.
Jordgubbar
Få tidig jordgubbsskörd genom att odla dem i ditt växthus! Här hålls de undan från sötsugna mördarsniglar. Tyvärr är utmaningen pollineringen, så gör ditt bästa för att locka till dig pollinatörer med bihotell och andra trick.
- Skörd. Går att skörda i maj med lite tur!
Persika
Placera den varmt och soligt i en rymlig kruka. Vill du ha större måste du odla direkt i jord. Persikoträdet vill inte torka ut, men det får inte heller stå blött. Använd spaljéer för trädet att stötta sig på och beskär toppskotten under första året för att det ska klättra åt sidorna. Pollinera själv om inte humlorna tar sig in.
- Skörd. Ett friskt persikoträd med mycket utrymme kan få mängder med frukt!
Självklart finns det en massa olika växter du kan experimentera med! Utgå från din odlingszon och om du har ett kallväxthus eller ett växthus du värmer även på vintern eller tidig vår och sen höst. Lycka till önskar vi på Villalivet!