Bygga växthus

KATEGORI

Att planera och bygga växthus så det blir till din oas!

Villaliv har träffat en växthusexpert som hjälper dig att planera steg för steg när du ska bygga växthus. Vad längtar du mest efter? En prunkande oas fylld av vitaminrika godsaker eller ett blommande rum med gott om plats för umgänge?

Bygga växthus

Att få ett alldeles eget växthus på tomten är en dröm för många. Ett ställe att odla, vårda och skörda frukt, grönsaker och blommor. Här kan man leva ut sina drömmar om ekologiskt odlade tomater, exotiska frukter som dignar från taknocken eller kanske helt enkelt kryddväxter och rädisor i långa rader. För andra är det snarare själva platsen och dess ljumma klimat som lockar, ett ställe för kontemplation eller umgänge med vänner.

Gör noggrann research

Oavsett hur du väljer att använda ditt växthus finns det några bra råd på vägen vid växthusbyggande. Marie Åberg Secher på Classicum är trädgårdstekniker och utbildad inom växthus- och frilandsodling. En av de vanligaste fallgroparna när man ska välja växthus är, enligt henne, att man slarvar med efterforskningen.

” Ett vanligt misstag är att välja en billigare variant och missa att ta reda på varför det är billigare.”

– Idag köper många växthus på nätet vilket är helt okej. Men jag vill ge rådet att först göra ordentlig research och ta in offerter från flera olika leverantörer innan du slår till. Ett vanligt misstag är att välja en billigare variant och missa att ta reda på varför det är billigare. Ofta beror det på att konstruktionen har tunnare profiler, att sidohöjden är lägre och att det är tunnare glas.

Därför råder hon att läsa specifikationen noga. Är växthuset gjort av fyra millimeter säkerhetsglas? Hur tjocka är aluminiumprofilerna i stommen? Hur många takluckor får du med?

– Det är också vanligt att man missar att kolla kubikmåtten på växthuset och istället stirrar sig blind på hur stort huset är i kvadratmeter.

Det gör stor skillnad om du har en sidohöjd på 1,45 eller två meter. Eftersom det mesta du odlar växter uppåt, mot taket så får du betydligt mer odlingsyta och helt andra förutsättningar om du kostar på dig ett växthus med högre sidohöjd. Då blir även klimatet i växthuset bättre eftersom luftvolymen ökar, säger Marie och tilläger att hennes främsta råd är att alltid välja ett växthus som är större än man tänkt från början.

– Växthuset kan aldrig bli för stort! Välj så stort som möjligt, annars lär du ångra dig. Dessutom blir luften torrare ju mindre huset är och då är risken för skadeangrepp på odlingarna större.

Rådfråga experterAtt bygga växthus öppnar för tomatodling

Ett annat råd är att besöka utställningar, där du kan titta på de olika modellerna av växthus som du har i åtanke, innan du slår till. Där kan du även få bra hjälp av experter som kan svara på dina specifika frågor.

– Ta med dig bilder och en skiss av din tomt och platsen där du tänkt dig att sätta upp växthuset för att lättare kunna få råd. Ett utsatt läge kanske kräver en helt annan konstruktion än vad du har tänkt dig.

Bra med västläge

Växthusets placering är en fråga som ofta dyker upp. Först och främst handlar det om tomtens förutsättningar. Det är inte givet att rent söderläge är det bästa för odlingarna, det kan bli alltför varmt.

– Ett bra knep är att mäta upp och markera ytan på marken där huset ska stå med pinnar innan du bestämmer dig. Ställ gärna ut ett par stolar och krukor och följ sedan solens gång under dagen så ser du hur det blir. Västläge med sol halva dagen är ofta att föredra framför söderläge, säger Marie Åberg Secher.

“Ett läge i lä är att föredra.”

– Tänk också på att vind påverkar växthuset. Ju större yta som är exponerad mot vinden desto mer kyls växthuset ned. Så ett läge i lä är att föredra.

I dag är det populärt att bygga sitt växthus på en murad grund. Det är snyggt men kräver lite mer jobb.

– Muren måste ha god ventilation, annars riskerar klimatet i växthuset att bli torrt. Tänk också på att inte mura för högt, eftersom du då stänger ute mycket av ljuset i växthuset.

Dra in vatten och el

Att inreda växthuset är ett kapitel för sig. Planera för en bra arbetsyta med ett rejält planteringsbord. Gör plats för krukor och jordsäckar, men glöm inte en yta där du kan sitta ner och njuta av det du odlar. Automatiska takluckor som öppnar sig vid viss temperatur är ett måste, menar Marie Åberg Secher. Likaså skuggväv som skyddar växterna från starkt solljus. Hon rekommenderar även att dra in vatten och el i växthuset, oavsett storlek.

– El krävs både för belysning och för att kunna ha en frostvakt och värmefläkt i växthuset, så att det kan användas till vinterförvaring av växter eller om det blir väldigt kallt även under odlingssäsongen. Medelhavsväxter som citron och fikon klarar inte alltför kyliga svenska somrar.

En vattenslang är förstås a och o för att kunna spola golvet och liknande. Indraget vatten gör att du också kan använda ett automatiskt bevattningssystem.

– Ett växthus kräver mycket mer vattning än man anar. Med automatisk, timerinställd bevattning slipper du bli slav under ditt växthus. De kan ställas in på allt från 0–6 liter per timme och droppställe.

Till sist tipsar Marie Åberg Secher om att odla så mycket som möjligt i kruka, snarare än på jordbäddar.

– Då slipper du bekymra dig om att jordförbättra eller ta hand om eventuella skadedjur i jordbädden. När säsongen är slut slänger du bara jorden på komposten och till våren har du ny fin jord i dina krukor. Under säsongen tillför du näring antingen i form av tabletter i jorden eller genom bevattning.

Marie Åberg Secher tipsar om att bygga växthus
Marie åberg secher, trädgårdstekniker

Marie tipsar omkring att planera och bygga växthus! 


1. När är bästa tidpunkten för att bygga ett växthus?

Det finns ingen regel för när det är bäst att bygga växthus. Det är snarare så att du ska planera så att huset står klart när du vill använda det. Men det kan vara bra att tänka på att beställa ditt växthus i god tid. De flesta leverantörer har 6-8 veckors leveranstid, lite beroende på om det är ett standardväxthus eller om du har gjort några kundanpassade specialbeställningar. Under den tiden finns det mycket du kan göra för att förbereda ditt växthusbygge. Bland annat förbereda marken genom att gräva ur, kanske gjuta en platta eller bygga upp en mur. En tegelmur ska oftast bränna i fyra veckor efter den är uppmurad, så glöm inte att räkna in den tiden också.

Tänk också på att vissa växthus kräver bygglov, även om de är mindre än det bygglovsbefriade Attefallshuset på 25 kvadratmeter. Det kan till exempel gälla om du redan har flera komplementbyggnader på tomten. Kolla på din kommuns hemsida för att få färska uppgifter om vad som gäller.

2. Hur ska jag tänka vid val av leverantör?

Det finns en hel uppsjö av leverantörer på nätet, en del mer seriösa än andra. Fall inte för frestelsen att gå enbart på priset, eftersom du får vad du betalar för. När du väljer växthus tänk då på att läsa igenom specifikationen noga för att se så att växthuset är gjort av kvalitetsmaterial som fyra millimeters säkerhetsglas, robusta aluminiumprofiler och liknande. Tänk också på att välja en seriös leverantör med gott rykte, som du kan återkomma till för att köpa tillbehör så småningom eller för att ställa frågor till vid monteringen.

Mitt råd är att börja med att köpa växthusets stomme och glaspartier samt allt som krävs för funktionen som öppningsbara luckor och liknande. Sedan kan du bo in dig lite och därefter köpa tillbehör som hyllor och liknande efter hand som du vet vad du vill ha. Då är det bra om leverantören finns kvar och kan hjälpa dig med tillvalen

3. Vad är skillnaden på växthus och lusthus?

Ett växthus är gjort för att odla i, även om du självklart även kan inreda det för att sitta i och umgås. I växthuset ska det finnas goda förutsättningar för att odla, såsom öppningsbara takluckor och sidofönster, så att man kan få ut värmen vid behov. Växthuset ska bestå av hela glaspartier i väggar och tak så att ljuset kommer in, till skillnad från lusthuset som kan vara gjort i trä eller glas och där ljuset inte flödar in på samma vis. Förr var lusthusen oftast byggda av trä med fönster för ljusinsläpp. Idag finns det lusthus (glaspaviljonger) som är helt gjorda i glas, de går visserligen att använda som växthus om god ventilering är möjlig. I ett växthus ska det helst finnas indraget vatten och el så att man kan sköta om sina odlingar på ett enkelt vis. Ett lusthus har inte samma krav på vatten, även om elen oftast finns där för komfortens skull. Till syvende och sist är det ett subjektivt val vad du väljer att kalla växt- respektive lusthus. Det innefattar ju väldigt mycket lust att odla även i ett växthus!

4. Vad kräver växthuset för underhåll?

En gång om året bör du göra en storstädning av ditt växthus, förslagsvis på hösten. Då tömmer du ut alla krukor och städar ur alla jordbäddar, plockar bort gamla löv och kvistar. Därefter kan du ta högtryckstvätten på den lägsta nivån och spola av växthuset invändigt och utvändigt. Sedan putsar du glaset med såpa (om du skall isolera ditt växthus med bubbelfolie), använd gärna de special-kit som går att köpa i fackhandeln och som är avsedda för just växthusrengöring. I samma veva går du över takrännorna och rensar dem. Passa även på att smörja gångjärnen och se till att låsa alla dörrar och luckor så att inga höststormar tar tag i dem och blåser upp dem. Om du vill kan du även isolera ditt växthus på insidan med specialbubbelfolie som finns i fackhandeln. Den fästs i växthusets profiler med en speciell foliehållare. Tillsammans med en frostvakt/värmefläkt kan du vinterförvara växter i växthuset. Bubbelfolien är återanvändbar i flera år. Har du ett självbevattningssystem är det bra att skölja igenom det med en lösning där du har blandat ättika och vatten. Men gör detta utanför växthuset så att du inte skadar några växter.

5. Får jag utnyttja rot-avdraget när jag ska bygga växthus samt lusthus?

Ja, om ditt växthus sitter ihop med boningshuset och om boningshuset är äldre än fem år. Då kan du söka rot-avdrag för arbetskostnaderna, men inte materialkostnaderna, om du låter en hantverkare montera huset åt dig. Är växthuset däremot fristående från boningshuset kan du inte få rot-avdrag oavsett om du anlitar en hantverkare för att montera huset. Tänk också på att rot-avdraget är sänkt till 30 procent från och med 1 januari 2016. Läs mer på www.boverket.se

6. Ska jag anlita hantverkare vid bygg av växthus?

Det beror förstås på hur händig du är och hur lätt du följer en monteringsanvisning. Växthuset består av många delar och därför är det viktigt att kunna följa monteringsanvisningen. Välj en leverantör med bra telefonsupport så att du kan ringa och ställa frågor vid behov. Vid montage av täckmaterialet underlättar det om man är två som kan hjälpas åt. Många leverantörer erbjuder monteringshjälp mot en extra kostnad. Intresset för denna tjänst ökar stadigt, liksom att ta in hjälp för markarbetet.

Text Karin Cedronius, Foto CLASSICUM.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -