Skapa rum i trädgården!
För att få till en riktigt vacker och sammanhållen trädgård behövs det en väl uttänkt helhetslösning. Bättre att tänka i rum än att planera var enskilda växter ska stå!
Platsen du bor på – trädgårdens särdrag, landskapet runtomkring och husets stil och färg- sättning ger dig en tydlig vägledning om hur du kan dela in din trädgård, vilka växter och material som passar bäst och vilka detaljer du kan inreda rummen med. Trädgårdens storlek och innehåll, slättbyggd eller skogsbyggd, funkishus från 30-talet eller 70-talsvilla? Det är parametrar som kan inspirera men nödvändigtvis inte måste följas slaviskt. Den snåriga, uppvuxna trädgården med skog in på knutarna måste kanske gallras och öppnas upp lite här och där. Mejsla ut små och lite större gläntor. Röj bort buskage så att effektfulla korridorer och öppningar bildas. Förstärk en otydlig plantering och ordna upp en smula. Det kanske räcker med att glesa ut den mörka hörnan för att få in ljus så nya favoritväxter kan planteras. Den vindutsatta trädgården måste skyddas med häckar, murar, spaljéer och plank. Kanske inte bara i trädgårdens yttre gränser. Vind- och insynsbarriärerna tål att upprepas gång på gång även inne i trädgården. Med otämjda häckar eller kanske fantasifullt formade.
Den öppna planlösningen har slagit igenom med full kraft i många hem. Detta kan vara underbart, men för mig finns det en hake – jag vill kunna dra mig undan ibland, vara ifred en stund. Läsa en bok och pyssla med något utan att ta del av övriga familjemedlemmars aktiviteter och telefonsamtal. Så även i trädgården.
Den öppna planlösningens ideal återfinner man vanligtvis även i trädgården. Härligt och generöst, men överblickbarheten, den totala kontrollen kan få mig att vilja slå bakut av tristess. Jag njuter av att gå en runda, för att i skymundan hitta blommande snödroppar, solmogna jordgubbar eller för att se hur den orientaliska vallmon just slår ut. Jag bygger gärna väggar, både i huset och i trädgården – hur liten den än är kan man få plats med mycket.
Rummets väggar och innehåll
Vilken typ av väggar man väljer i trädgården avgör hur rummet kommer att upplevas. Strama, mörka häckar i finrummet, friväxande, blommande häckar i rummet som vätter ut mot landskapet eller den muromgärdade köksträdgården med ett myllrande innehåll av grönsaker, solrosor och humlestörar. Rummets inre kan fyllas med upplevelser du bara vågat drömma om. Ett rofyllt rum med olika nyanser av grönt- stora bladväxter sida vid sida med sirligt gräs och högresta vitblommande fingerborgsblommor. En örtagård där kryddor, rosor och perenner blandas i ramar av snirklande buxbomshäckar, en trädgård med färggranna växter och markmaterial i härligt eldiga färger. Ett vattenrum som domineras av en stor damm som avgränsas med de ståtligaste prydnadsgräs du kan tänka dig. Vad du väljer beror på vem du är.
Matplatsen är kanske trädgårdens viktigaste rum. Bekvämast och mest logiskt ligger den i anslutning till huset. Husets planlösning och stil får avgöra uteplatsens stil, skala och form. Man får tänka på att den här platsen är en förlängning av huset. Det här är rummet där man umgås och kanske kostar på lite extra med snygg stenläggning, bekväma möbler, vackra växtkombinationer, en liten kryddodling och kanske, om du vågar, avgränsa med en snygg putsad mur obehandlad och grå eller målad som en fondvägg! Ett snyggt utekök med grillplats och ett generöst bord intill med en vackert sliten stenskiva är en dröm som jag personligen burit på i många år.
Rum i fil och öppningars betydelse
Gärna storslagna rum i fil, med öppningar som lurar ögat att leta sig vidare, som lockar dig ännu längre bort till det som skymtar i häckens öppning eller förbi den halvstängda grinden. Portalen med klättrande rosor och kaprifol kan ge dig en föraning om att det är en rosenträdgård som hägrar. Öppningarna är oerhört viktiga för hur man kommer upp-fatta rummet man kommer in i. Storstilad entré eller en enkel liten smitväg. Väl valda öppningar ut mot landskapet, kanske i form av en rund eller rektangulär liten klippt glugg i häcken sätter platsen i ett sammanhang och gör att du på ett fiffigt sätt kan dra nytta av en formidabel utsikt eller grannens blommande magnolia.
Höga häckar ger frihet
Höga häckar och plank hindrar insyn och avskärmar dig samtidigt från den övriga världen en stund. De ger dig större frihet att inreda rummet precis som du vill, oberoende grannar, husstil eller hur den övriga trädgården är planerad, ett rum att vara i fred i, sitta en stund i och känna in dofter och färger i precis den takt man själv vill.
Monas tips!
• Flera rum gör att trädgården känns större eftersom den inte är överblickbar från en punkt, man har möjlighet att vandra runt.
• Du har en större frihet att experimentera i skydd av häckar och murar
• Du har möjlighet att prova olika teman, inte nöja sig med ett, tex dammrummet, köksträdgården, den vita trädgården, medelhavsträdgården etc etc
• Flera avgränsande väggar i trädgården ger vindskydd och förhindrar insyn.
• Du kan gömma gammal bråte och dina lager av brädor, kompost och gamla stenupplag.
Text och foto: Mona Wembling