Portabel AC bÀst i test 2024: Din ultimata köpguide

KATEGORI

Under de varmaste sommarmÄnaderna kan en portabel AC vara rÀddningen för att skapa ett behagligt inomhusklimat. Dessa smidiga och flexibla enheter kan enkelt flyttas mellan olika rum och krÀver ingen permanent installation, vilket gör dem till ett populÀrt val för mÄnga hushÄll.

Men med ett brett utbud av modeller pÄ marknaden kan det vara svÄrt att veta vilken portabel AC som ger mest för pengarna. I denna artikel gÄr vi igenom den bÀsta portabla AC-enheten pÄ marknaden och presenterar vinnaren av Aftonbladets bÀst i test, baserat pÄ kylkapacitet, energieffektivitet, ljudnivÄ och anvÀndarvÀnlighet.

Vad Àr en portabel AC?

En portabel AC Ă€r en fristĂ„ende enhet som kan flyttas frĂ„n rum till rum. Till skillnad frĂ„n traditionella vĂ€ggmonterade enheter krĂ€ver en portabel AC ingen permanent installation, vilket gör den till ett flexibelt och praktiskt val för mĂ„nga hushĂ„ll – dĂ€rför passar den utmĂ€rkt i lĂ€genhet, villa och Ă€ven sommarhus.

portabel ac

Köpguide: SÄ vÀljer du rÀtt Portabel AC

NÀr sommarens vÀrme kommer Àr en portabel luftkonditionering oumbÀrlig för att hÄlla dig sval och bekvÀm hemma eller pÄ kontoret. Men med sÄ mÄnga alternativ pÄ marknaden kan det vara svÄrt att vÀlja rÀtt. Oroa dig inte, vi Àr hÀr för att hjÀlpa dig att hitta den perfekta enheten för dina behov. LÀs vidare för vÄra experttips och rekommendationer.

Storlek och kapacitet

NÀr du vÀljer en portabel AC Àr det viktigt att vÀlja rÀtt storlek och kapacitet för ditt utrymme. MÀts i BTU (British Thermal Units), anger detta hur mycket kyla enheten kan producera. För större rum behövs en enhet med högre BTU.

Energiklass: Titta pÄ enhetens energiklass för att sÀkerstÀlla att den Àr energieffektiv. A+++ Àr den mest energieffektiva och D det minst energieffektiva.

Funktioner och tillbehör: MÄnga portabla AC-enheter kommer med extra funktioner som fjÀrrkontroll, timer och olika kylinstÀllningar. VÀlj en modell som passar dina behov och preferenser.

NÀr du vÀljer en portabel AC Àr det alltsÄ viktigt att övervÀga följande faktorer:

 1. Rumsstorlek och effektivitet: Ta hÀnsyn till storleken pÄ rummet du vill kyla. En för kraftig enhet kan bli onödigt dyr och energislukande, medan en för svag enhet inte ger tillrÀcklig kyla.
 2. Energieffektivitet: En energieffektiv AC sparar pengar pÄ elrÀkningen och minskar miljöpÄverkan. Vi guidar dig genom de olika energiklassningarna och hjÀlper dig hitta en enhet som Àr bÄde kraftfull och effektiv.
 3. Extrafunktioner och bekvÀmlighet: Fundera pÄ vilka extrafunktioner som Àr viktiga för dig. Vill du ha en enhet med timer, fjÀrrkontroll eller smarta funktioner som Wi-Fi-anslutning? Vi hjÀlper dig att hitta en enhet som matchar dina behov och din livsstil.
 4. UnderhÄll och skötsel: För att din AC ska fungera optimalt Àr det viktigt med regelbundet underhÄll. Vi ger dig tips och rÄd om hur du bÀst tar hand om din enhet för att förlÀnga dess livslÀngd.

Oavsett om du behöver hjÀlp med att vÀlja rÀtt storlek, effektivitet eller extrafunktioner, Àr vÄra experter hÀr för att vÀgleda dig genom processen och se till att du hittar den bÀsta portabla AC:n för dina behov och preferenser.

ac portabel

BerÀkna vilken storlek du behöver pÄ din portabla AC:

 1. MÀt rummets storlek: MÀt lÀngden och bredden pÄ rummet dÀr du planerar att anvÀnda den portabla AC-enheten.
 2. Multiplicera lÀngd och bredd: Multiplicera lÀngden med bredden för att fÄ rummets totala kvadratmeter. Till exempel, om rummet Àr 4 meter lÄngt och 5 meter brett, blir det totala utrymmet 20 kvadratmeter.
 3. AnvĂ€nd en generell riktlinje: AnvĂ€nd en generell riktlinje som sĂ€ger att du behöver ungefĂ€r 25-30 BTU per kvadratmeter. För att berĂ€kna den rekommenderade BTU, multiplicera rummets totala kvadratmeter med 25-30. För ett rum pĂ„ 20 kvadratmeter skulle den rekommenderade BTU vara cirka 500-600 BTU per timme (20 mÂČ x 25-30 BTU/mÂČ = 500-600 BTU).

Genom att följa detta förenklade tillvÀgagÄngssÀtt kan du snabbt berÀkna den ungefÀrliga storleken pÄ den portabla AC-enheten som passar bÀst för ditt rum.

SÄ berÀknar du kostnaden för portabel AC

För att berÀkna kostnaden för att anvÀnda en portabel AC, behöver du veta energiförbrukningen per timme i kWh och ditt aktuella elpris (se energimÀrkningsetiketten). Multiplicera energiförbrukningen med elpriset för att fÄ driftskostnaden per timme. Denna kostnad kan sedan anvÀndas för att uppskatta kostnaden per natt, dag eller hela sommaren.

Exempel: Strömförbrukning (0,8 kWh/h) x Elpris (1,3 kr/kWh) = 1,04 SEK/h

Fördelar med Portabel AC

portabel ac 1

En av de största fördelarna med portabel AC Àr att den Àr enkel att installera. Du behöver bara en strömkÀlla och ett fönster för att leda ut varmluften. Ingen professionell installation krÀvs, vilket sparar bÄde tid och pengar.

Flexibilitet och mobilitet: En portabel AC kan lÀtt flyttas frÄn rum till rum. Du kan anvÀnda den i sovrummet pÄ natten och i vardagsrummet under dagen.

Kostnadseffektivitet: Portabla AC-enheter Àr oftast billigare Àn fasta system nÀr det gÀller inköpskostnad. Dessutom sparar du pengar pÄ installationskostnader. De Àr ocksÄ ett bra alternativ för att komplettera befintliga kylsystem och minska energikostnaderna.

Nackdelar med Portabel AC

Äldre portabla AC-enheter kan vara energikrĂ€vande, sĂ€rskilt om de anvĂ€nds ofta. Det Ă€r viktigt att vĂ€lja en enhet med hög energieffektivitet för att minimera kostnaderna. En annan nackdel Ă€r att portabla AC-enheter kan vara bullriga. Även om nyare modeller har förbĂ€ttrade ljudnivĂ„er, Ă€r det nĂ„got att tĂ€nka pĂ„ om du Ă€r kĂ€nslig för ljud.

Portabel AC BĂ€st i Test 2024: Wood’s AC Cortina Silent 12K enligt Aftonbladet

Inför den kommande sommaren har Aftonbladet uppdaterat ett omfattande test av portabla AC-enheter för att hjĂ€lpa konsumenter att hitta de bĂ€sta alternativen pĂ„ marknaden. Enligt deras stora test har Wood’s AC Cortina Silent 12K utsetts till den bĂ€sta portabla AC-enheten för 2024.

Varför Wood’s AC Cortina Silent 12K Ă€r bĂ€st i test

Wood’s AC Cortina Silent 12K imponerade pĂ„ Aftonbladets testpanel med sin kombination av kraftfull prestanda, energieffektivitet och tyst drift. BĂ€st i test 5 gĂ„nger: Wood’s AC har visat sin styrka och pĂ„litlighet genom att vinna testet för femte gĂ„ngen och dessutom fĂ„ +++++ 6 Ă„r i rad. Detta understryker enhetens beprövade prestanda och kvalitet, vilket ger dig som konsument extra trygghet i ditt köpbeslut. HĂ€r Ă€r nĂ„gra av de viktigaste faktorerna som bidrog till att den utsĂ„gs till bĂ€st i test Ă€ven i Ă„r:

 1. Kylkapacitet: Med en kylkapacitet pĂ„ 12 000 BTU kan Wood’s AC Cortina Silent 12K effektivt kyla stora rum, vilket gör den idealisk för bĂ„de hem och kontor.
 2. Tyst drift: En av de största fördelarna med denna enhet Àr dess lÄga ljudnivÄ. Tack vare avancerad teknik kan den arbeta effektivt utan att störa din vardag med högt buller.
 3. Energieffektivitet: Wood’s AC Cortina Silent 12K Ă€r designad för att vara energieffektiv, vilket innebĂ€r att den inte bara hjĂ€lper dig att hĂ„lla dig sval, utan ocksĂ„ att spara pengar pĂ„ elrĂ€kningen och minska din miljöpĂ„verkan.
 4. AnvÀndarvÀnlighet: Enheten Àr enkel att installera och anvÀnda, med en tydlig digital display och fjÀrrkontroll som gör det lÀtt att justera instÀllningarna efter dina behov.
 5. Design och kvalitet: Med sin stilrena design och robusta konstruktion passar Wood’s AC Cortina Silent 12K in i de flesta miljöer, samtidigt som den Ă€r byggd för att hĂ„lla lĂ€nge.

Det finns flera versioner av AC Cortina vilken ska jag vÀlja?

 • Vill du kunna starta din portabla AC innan du kommer hem, vĂ€lj en modell med WiFi eller Smart Home.
 • Vill du ocksĂ„ vĂ€rma energieffektivt under vinterhalvĂ„ret, vĂ€lj en Cortina med DUO funktion som vĂ€rmer lika bra som den kyler.
 • Vill du ha den mest energieffektiva AC Cortina vĂ€lj A+.

LĂ€s mer om Wood’s AC Cortina hĂ€r!

Aftonbladets slutsats

Efter att ha jĂ€mfört flera olika modeller och noggrant utvĂ€rderat deras prestanda, ljudnivĂ„, energieffektivitet och anvĂ€ndarvĂ€nlighet, var Aftonbladets testpanel enhĂ€llig i sitt beslut att utse Wood’s AC Cortina Silent 12K till den bĂ€sta portabla AC-enheten för 2024. Denna enhet kombinerar allt du kan önska dig i en portabel AC, vilket gör den till ett utmĂ€rkt val för alla som vill hĂ„lla sig svala och bekvĂ€ma under varma sommardagar.

Om du Ă€r pĂ„ jakt efter en portabel luftkonditionering som erbjuder hög prestanda, tyst drift och energieffektivitet, Ă€r Wood’s AC Cortina Silent 12K det bĂ€sta alternativet enligt Aftonbladets stora test.

portabel ac bÀst i test

Wood's AC Cortina Silent 12K
portabel ac 2

För femte gĂ„ngen har Wood’s luftkonditionering Cortina Silent fĂ„tt full pott och Ă€r solklara vinnaren i Aftonbladets test av bĂ€sta portabla luftkonditioneringar pĂ„ marknaden. AC Cortina Silent Ă€r en kompakt och smidig luftkonditionering som snabbt och effektivt sĂ€nker temperaturen i hemmet eller pĂ„ arbetsplatsen och ger dig ett behagligt inomhusklimat Ă„ret runt. AC Cortina Silent Ă€r tyst, kompakt och effektiv!

Totalbetyg:
5

Fördelar

 • Passar rum upp till 35mÂČ
 • Energieffektiv
 • Kompakt och mycket lĂ€tt att anvĂ€nda
 • TystgĂ„ende
 • Hög kapacitet

LĂ€s mer om Wood’s AC Cortina hĂ€r!

Installation och underhÄll

Installationen av en portabel AC Àr enkel. Placera enheten nÀra ett fönster, anslut frÄnluftsslangen och försegla fönstret runt slangen för att förhindra varm luft frÄn att komma in. Anslut enheten till en strömkÀlla och starta den.

Regelbundet underhÄll och rengöring: För att hÄlla din portabla AC i toppskick, rengör filtret regelbundet och kontrollera slangarna för blockeringar. Följ tillverkarens rekommendationer för bÀsta resultat.

Vanliga problem och lösningar: Om din portabla AC inte kyler effektivt, kontrollera om filtret Àr rent och att det inte finns nÄgra blockeringar i frÄnluftsslangen. Om problem kvarstÄr, kontakta tillverkarens kundsupport.

Portabel AC vs. andra kylsystem

Fasta AC-enheter erbjuder ofta högre kylningskapacitet och tystare drift, men Àr dyrare och krÀver professionell installation. Portabla AC-enheter Àr mer flexibla och kostnadseffektiva.

JÀmförelse med flÀktar och andra kylmetoder: FlÀktar Àr billigare och drar mindre energi, men de kyler inte luften. Portabla AC-enheter Àr effektivare för att sÀnka temperaturen i ett rum, vilket gör dem till ett bÀttre val i varma klimat.

LÀs ocksÄ: Luftrenare bÀst i test 2024

MiljöpÄverkan och energieffektivitet

MÄnga tillverkare erbjuder nu portabla AC-enheter med miljövÀnliga köldmedier och energisparfunktioner. VÀlj en modell med en hög energiklass och grönt köldmedium för att minimera din miljöpÄverkan.

Tips för att förbÀttra energieffektiviteten: För att optimera energieffektiviteten, hÄll fönster och dörrar stÀngda nÀr enheten Àr igÄng, anvÀnd gardiner för att blockera direkt solljus och rengör filtret regelbundet.

AnvÀndartips och tricks

För bÀsta kylprestanda, placera enheten i skugga, hÄll filtret rent och undvik att placera stora möbler framför den.

Tips för effektiv anvÀndning av din portabla luftkonditionering

Genom att stÀlla in timers kan du planera nÀr enheten ska vara i gÄng, vilket inte bara hjÀlper dig att spara energi genom att undvika onödig drift nÀr ingen Àr hemma, utan ocksÄ hÄlla ditt rum svalt precis nÀr du behöver det som mest.

LÀs ocksÄ: Luftrenare mot pollen: Guide med tips för renare luft

ac

Vanliga FrÄgor om Portabel AC

 1. Hur effektiv Àr en portabel AC?
  • En portabel AC kan vara mycket effektiv för att kyla mindre till medelstora rum, sĂ€rskilt om den anvĂ€nds korrekt och underhĂ„lls vĂ€l.
 2. Är portabla AC-enheter bullriga?
  • Äldre modeller kan vara bullriga, men nyare enheter har förbĂ€ttrade ljudnivĂ„er. Det Ă€r viktigt att lĂ€sa recensioner och vĂ€lja en modell med lĂ„g ljudnivĂ„ om detta Ă€r en prioritet.
 3. Hur mycket kostar en portabel AC att driva?
  • Driftskostnaderna varierar beroende pĂ„ enhetens energiklass och hur ofta den anvĂ€nds. Generellt sett Ă€r portabla AC-enheter billigare att driva Ă€n fasta system sett till initialt inköpskostnad och installationsavgifter.
 4. Kan en portabel AC kyla flera rum?
  • Portabla AC-enheter Ă€r bĂ€st lĂ€mpade för att kyla ett rum i taget. För att kyla flera rum behöver du flytta enheten eller anvĂ€nda flera enheter.
 5. Vilken portabel AC Àr bÀst?
  • Enligt Aftonbladets tester Ă€r Wood’s AC Cortina Silent 12K den bĂ€sta portabla AC-enheten. Denna modell har imponerat med sin överlĂ€gsna prestanda och pĂ„litlighet, vilket har resulterat i att den har utsetts till bĂ€st i test fem Ă„r i rad. Wood’s AC Cortina Silent 12K erbjuder en kraftfull kylkapacitet, tyst drift och energieffektivitet, vilket gör den till ett utmĂ€rkt val för att hĂ„lla hemmet svalt och bekvĂ€mt under de varma sommarmĂ„naderna.

Prenumerera pÄ vÄrt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

MÄste lÀsas

- Annons -