Laga White Guide-krögaren Per Samuelssons lågtempererade oxkind över natten.
Från Villaliv nummer 8, 2018
800 g oxkind (eller högrev) i fyra bitar
100 g smör
200 g morot
200 g gul lök
500-800 ml rött vin
100 ml buljong
75 g tomatpure
50 g backtimjan
4 st lagerblad
2 klyftor vitlök
200 g gul eller röd steklök
200 g små champinjoner
300 g rökt sidfläsk
50 g persilja
20 g färsk timjan
Salt
Svartpeppar
Så här gör du:
- Bryn köttet gyllene, salta, peppra och lägg i en rymlig gryta.
- Skala och skär ner morötter och gul lök i små bitar, fräs dem lätt och lägg över i grytan. Tillsätt lagerblad och backtimjan samt några svartpepparkorn.
- Häll på vin så att det täcker.
- Täck med dubbel plastfilm, sätt in i ugn över natten på 85 graders värme.
- Lyft upp köttet och lägg åt sidan, sila av buljongen och koka ner den något
- Fräs tärnat sidfläsk, champinjoner, steklök och vitlök. Tillsätt tomatpuré på slutet och slå över buljongen.
- Låt såsgrunden koka ihop något och smaka av med salt och peppar. Tillsätt ev. buljong eller vatten.
- Vill man ha vätskan lite tjockare red med maizena.
- Vid servering värm oxkinden i såsen och servera med färsk timjan och hackad persilja
TIPS!
Prova att servera hel rostad rotselleri och blomkål till din Boeuf Bourguignon.
Ingredienser:
1 st rotselleri
1st blomkål
150 g smör
Salt
Såhär gör du:
- Skala rotselleri och skär bort bladen på blomkålen
- Bred smör runt om båda huvudena och salta
- Börja med att baka av rotsellerin på 185 grader, ös smöret då och då. Efter 30 minuter sätt in blomkålen och fortsätt ösa.
- Prova med en sticka, det är klart när de är mjuka rak igenom.
- Dela båda huvudena i fyra delar, klart att servera