Mumsig högrevsgryta – så här gör du!
När kylan kommer krypande i september kan det vara skönt att släppa grillen till förmån för kökslagad, lite tyngre mat. Säsongen bjuder nu på både svamp och svartrötter, enligt Dennis helt perfekta att kombinera med en härlig högrevsgryta.
Högrevsgryta med Karljohansvamp och svartrötter
- 800 gram högrev
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 morötter
- 4 lagerblad
- 8 svartpepparkorn + 4 enbär
- 2 msk tomatpuré
- ½ flaska gott rött vin
- vatten
- salt och nymald svartpeppar
Skär köttet i bitar. Jag brukar göra ganska stora med det går lika bra med mindre grytbitar.
Skala och skiva morötterna, hacka löken fint och fräs tillsammans med vitlök, kryddor och tomatpuré i en gryta med lite smör, ge det gärna lite färg.
Bryn köttet runt om i en stekpanna, tänk på att inte lägga för mycket kött i stekpannan på en gång, då svalnar den. Jag brukar inte krydda köttet då jag tycker det är lättare att få en fin stekyta okryddat.
Lägg köttet i grytan med grönsaker och kryddor, häll på vinet och fyll upp med vatten så att det täcker. Koka upp och sänk sedan värmen så att det småkokar.
Låt grytan småputtra tills köttet är mört och fint, tiden beror på hur stora köttbitar du har, men ett par timmar får du nog räkna med. Kokar vätskan bort är det bara att fylla på vatten.
När köttet är klart, smaka av med salt och peppar. Är såsen för rinnig kan du reda av med lite mjöl eller Maizena utrört i vatten. Jag tycker själv att mjöl är bättre, låt det bara koka ytterligare 5 minuter så är du av med smaken av mjölet.
Stuvade svartrötter
- 600 gram svartrötter, skalade
- 2 st schalottenlökar fint skurna
- 1 lagerblad
- 50 gram Smör
- 50 gram Vetemjöl
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- salt och nymald svartpeppar
Gör så här:
- Skala svartroten och dela i 3 cm långa stavar. Koka dem i vatten med lite citronsaft och salt tills de är lagom mjuka och häll av vattnet.
- Smält smöret i en kastrull. Fräs lök och lagerblad utan att de tar färg och sikta ner mjölet. Häll på grädde och mjölk, koka upp och låt småkoka i 5 minuter.
- Lägg i svartrötterna och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Stekt Karljohan
Det här är supergott, så ta gärna gott om svamp. Allra bäst tycker jag att de små, tidigt skördade som kallas champagnekorkar är.
Tillagningen är enkel. Dela svampen på längden och bryn den i rikligt med smör och några vitlöksklyftor. Stek inte för hårt utan tänk att den ska vara som en biff, fortfarande lite rå i mitten.
Smaksätt med salt och nymald vitpeppar, strö över finskuren persilja och servera.