Brandsäkerhet i hemmet

KATEGORI

Har du funderat över brandsäkerheten hemma? Det finns massor av olika sätt att göra hemmet säkrare både inomhus och utomhus.

Här skriver vi om brandsäkerhet, brandvarnare och listar saker som är bra att tänka på rent allmänt för att få ökad säkerhet i hemmet. Vi skriver även om vad du ska tänka på rörande brandsäkerhet utomhus vid grillning och eldning.

Villalivet.se tipsar om hur du enkelt går tillväga för att göra hemmet brandsäkert och hur du kan göra för att skapa en säker miljö att leva och bo i. Läs alla våra råd och tips här.

Brandvarnare för ökad brandsäkerhet inomhusbrandsäkerhet

En brandvarnare kan rädda liv om olyckan är framme och därför är det viktigt att varje hem och hus är utrustat med tillräckligt många sådana. Hur många brandvarnare som krävs i just ditt hem är helt och hållet beroende på hemmets storlek. En måttstock att luta sig mot är att se till att man har en brandvarnare per 60 kvadratmeter och aldrig längre än 10 meter ifrån varandra. Allra bäst är det att ha en i varje rum.

Viktigt att tänka på är att placera brandvarnaren på rätt plats. Placerar du till exempel en för nära spisen kan den lätt ge falsklarm vid matlagning och dra igång varje gång det vankas middag. Du bör även tänka på att montera upp varnaren rätt på väggen. För att brandvarnaren ska fungera som den ska bör den sitta fastmonterad på takets högsta punkt och vara minst 50 centimeter från närmaste vägg.

Se till att med jämna mellanrum testa brandvarnarens funktionalitet genom att trycka på knappen så den piper. Om dina varnare drivs med batterier ska dessa bytas minst en gång om året. Hur länge har du haft dina brandvarnare? Deras livstid är mellan 8 och 10 år – är de äldre än så bör du byta ut dem!

Tips för ökad brandsäkerhet inomhus

För ökad brandsäkerhet i hemmet är det fler saker än en brandvarnare du ska tänka på. Här är några tips på saker du kan titta närmare på för att göra det säkrare hemma:brandsäkerhet

  • Installera jordfelsbrytare.
  • Dra ut kontakter ur eluttag när enheter inte används.
  • Se till att skorstenen underhålls och sotas som den ska.
  • Se till att ha en fungerande brandsläckare i hemmet, det finns både små och stora varianter att köpa för privat bruk.
  • Ha en brandfilt hemma för att snabbt kväva en brand.
  • Se över hemmets utrymningsvägar, har du till exempel fler än en våning är det viktigt att det går att ta sig ut från huset på övervåningen utan att behöva ta sig ned ett plan först.
  • Lufttorka handdukar och kläder i stället för att hänga dem över element.
  • Placera aldrig levande ljus i närheten av gardiner eller annat brännbart material och släck alla ljus när du lämnar rummet.
  • Skaffa och installera spisvakt som stänger av spisen automatiskt om den skulle glömmas av.

Brandsäkerhet utomhus

Det är inte bara inomhus som du behöver tänka på saker om brandsäkerhet, utan det är även något som är viktigt att ha i åtanke utomhus. Kanske eldar du löv på hösten och gärna grillar i trädgården under sommarmånaderna? Då finns en rad saker att tänka på för att förebygga brand.

Brandsäker grillning med kol- och gasolgrill

När du ska grilla är det viktigt att inte placera din grill i nära anslutning till huset. Se till att grillen står stadigt på icke-brännbart material såsom betongplattor eller sten och tänk på att gnistor vid grillningen kan blåsa iväg och sätta fyr på gräs och annat i dess närhet.

Därför kan det vara bra att placera grillen så den står så mycket i lä som det går, utan att grillen för den delen är placerad för nära en husvägg eller ett staket som kan fatta eld.

Ett tips är att alltid ha en hink med vatten i anslutning till grillen om det skulle börja brinna så att du snabbt kan släcka. Annat som kan vara bra att tänka på är att undvika tändvätska när du ska dra igång grillen då denna kan bli orsak till en brand eller olycka.

Välj i stället en grillgaffel eller eltändare som du kopplar till en jordfelsbrytare, den tänder grillen mer varsamt och stabilt. När du grillat färdigt bör du lägga locket på grillen och låta kolet brinna ut ordentligt, alternativt hälla på rikligt med vatten innan du tömmer grillen.

brandsäkerhet

Om du grillar med en gasolgrill finns det andra saker att tänka på rent säkerhetsmässigt. Gasen i den här typen av grillar är mycket brandfarlig, om du misstänker att din grill skulle läcka gasol är det viktigt att du stänger av den. Stäng av av huvudkranen till gasbehållaren vilken är kopplad till grillen.

För säkerhets skull är det sedan viktigt att spreja läckspray på behållare för att snabbt och enkelt kunna se om och var den läcker någonstans, vilket det inte får göra. Placera dessutom aldrig en gasolgrill nära brännbart material och se till att alltid ha en brandsläckare i närheten.   

Elda säkert på tomten

Något som många gör under vår och höst är att elda upp ris och löv som samlats upp under vår- och höststädning Ska du elda på tomten är det viktigt att du följer lagar och regler om eldningsförbud och håller koll på både väderleks- och brandriskprognoser.

När eldförbud råder får du inte elda alls i ett visst område. Reglerna rörande eldning varierar från plats till plats så kontrollera alltid med kommunen om vad som gäller där just du bor.

Besök brandskyddsföreningen här!

För att elda säkert på tomten är det viktigt att du hindrar din eld från att spridas och det gör du enklast genom att skapa en eldstad av till exempel stenar.

Se till att ha släckutrustning såsom en vattenslang, spadar och en kratta nära tillhands för att snabbt kunna ta kontroll över elden.

Tänk på att det kan gå fort om elden väl sprider sig så lämna aldrig elden obevakad och elda lite i taget för att få bättre kontroll.

När du eldat klart ska du låta askan brinna ut och sedan täcka den med jord, alternativt blötlägga med vatten.

Läs också: Stopp i handfatet: Här får du 5 enkla tips

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -