Enkla tips för att motverka stopp i handfatet

Har du stopp i handfatet?

Stopp i hemmets olika rör och avlopp är mycket vanligt och händer lite då och då. Det kan gälla stopp i toaletten, i duschen eller badkaret – eller i handfatet. Här gäller det dock att behålla lugnet, då detta i de flesta fall är lätt att åtgärda. Orsaken till stopp i rör kan vara många och beror på var stoppet finns.

I en dusch eller i ett badkar handlar det ofta om håravfall som vid ansamling täpper till röret. När det gäller ett handfat kan det fortfarande vara håravfall som är boven i dramat, men det är också vanligt att det handlar om olika hudprodukter, bitar från naglar och damm som torkats av från handfatet.

Läs också: Städa badrum med ättika

Har man små barn är det inte omöjligt att annat sköljts ned, exempelvis papper, som blir orsak till stoppet.

stopp i handfat
Stopp i handfatet – ett vanligt problem för de flesta husägare.

Vissa handfat och rör i allmänhet har också större benägenhet för stopp, beroende på hur rören är utformade. En del rör har en krök, där skräpet lättare blir kvar, till skillnad från när röret är helt rakt.

Ofta finns det ett lock på röret som man ska skruva av och på så sätt tömma ut det smutsiga innehållet i en lämplig burk, men långt ifrån alltid. Saknas den möjligheten får man helt enkelt ta till andra medel för att komma till rätta med stoppet.

Bästa sättet att få bort stopp i handfatet

Som tur är finns det en lång rad metoder för att lösa stoppet i handfatet. Beroende på hur pass ”kraftigt” stoppet är, finns det olika sätt man kan lösa detta på. Om man inte redan har införskaffat en vaskrensare, ska man genast göra det.

Läs också: Cecilia Gralde vilar i läshörnan!

En sådan är alltid bra att ha hemma. En vaskrensare är ett träskaft som är försett med en gummisug. Det första man kan testa när man märker att det blivit stopp, är att använda denna. Den används genom att man trycker ner gummisugen mot avloppet i handfatet så att det bildas ett tryck.

När detta är gjort drar man hastigt vaskrensaren uppåt. Detta kan man göra upprepade gånger. Om detta fungerar, kommer man se att smutsig sörja kommer upp i handfatet. Prova att spela med vatten efteråt, så kan man se direkt om detta lyckats.

stopp i handfat bikarbonat
Bikarbonat är en traditionell lösning mot stopp i handfatet och löser upp det mesta som täpper till rören.

En riktigt gammal metod är annars att göra en blandning av ättika och bikarbonat. Dessa hittar man i alla mataffärer, om man inte redan har nämnda ämnen i skafferiet. Blandningen häller man ned i avloppet.

Koka sedan upp vatten i en vattenkokare och häll det kokande vattnet direkt ner i avloppet. Nu ska det bubbla och fräsa i avloppet när lösningen jobbar på att få bort proppen.

örhoppningsvis ska stoppet nu vara helt borta och vattnet ska rinna ner normalt i avloppet.

stopp i handfat tvättmedel
Tvättmedel är en av många alternativa lösningar mot stopp i handfatet.

Är det enbart ett lättare stopp, om vattnet rinner ner men ganska sakta, kan man prova med vanligt diskmedel – eller att lösa upp en diskmaskinstablett genom att hälla kokande vatten på den när den placerats i diskhon/fatet. Dessutom kan vanligt salt fungera i dessa fall; häll då saltet ned i avloppet och följ upp med kokande vatten.

Stopp i handfat diskmedel
Tabletter till diskmaskinen kan vara en finurlig lösning mot stopp i handfatet.

För att få bort stopp och proppar finns också ett antal olika kemiska medel att köpa. Dessa brukar gå under benämningen propplösare och finns att köpa lite varstans.

Den vanligaste är i form av ett pulver som man häller ner i avloppet, följt av varmt vatten. Detta ska sedan dra in i någon halvtimme innan man spolar med kallt vatten. Pulvret förutsätter dock att det inte är helt stopp i avloppet.

Läs också hemfrids artikel här!

Är det helt stopp så att vattnet inte runnit ner i avloppet, finns det en särskild propplösande gel att köpa som tar sig ned i avloppet trots det stillastående vattnet.

Hoppas att vår artikel har givit dig den information du sökte efter vid stopp i handfatet.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar