- Annons -

Rostskydd på naturlig väg! För att kunna förebygga och ta bort rost naturligt behövs kunskap om rost överlag. Det går att förhindra uppkomsten av rost, och går också att behandla det på naturlig väg utan kemikaliefyllda medel av olika slag. Det gäller att inte låta rosten komma fram och gör den det ska du hindra den från att sprida sig.

Metaller är egentligen väldigt beständiga och långlivade material, men inte om du drabbas av rost. För att förklara hur rost verkligen fungerar och hur det sprider sig kan man jämföra med röta och trä. Om ett träslag drabbas av röta förstörs det så småningom, och samma sak gäller med metall och rost. Däremot är rost något som är går att förebygga och det är av största vikt för dig som äger ett hus eller ett annan typ av boende att satsa på rostskydd, annars kan de bli dyrt för dig.

Vad är rost och hur uppkommer det?

För att enklast förebygga att rost uppstår på dina metaller så är det såklart smart att bara ha rostfri metall hemma. Men bra att veta är att även dessa kan rosta, dock inte lika lätt som andra metaller.

När metall utsätts för fuktig miljö där luftfuktigheten är högre än 70 procent kan den börja rosta, och är vattnet dessutom smutsigt snabbas processen på. Orenheterna i vattnet kan vara allt från syror och salt till koldioxid, avgaser och industriutsläpp. Processen med rost är en så kallad oxidering. Det kan förklaras på så sätt att metallen återgår till sin ursprungliga form, alltså krossbara föreningar som finns i naturen. Det är alltid anoden i metallen som rostar så, därför är det viktigt att inte använda metallkombinationer som innehåller detta och har större benägenhet att rosta. De första tecknen på att rost är ljust gula eller bruna lager, och dessa övergår i ett senare stadie till grått. Hårda rostangrepp blir ofta svarta.

Det är bra att ha koll på den elektrolytiska spänningsserien, alltså den skala för ädla och oädla metaller som visar i vilken ordning metaller kommer. I denna kan du avläsa vilken av två metaller som kommer oxidera/rosta i en redoxreaktion. Det betyder till exempel att kombinationen koppar och järn kommer att utlösa rost hos järnet.

Rostskydd med naturliga ingredienser

rostskydd

Kemiska reaktioner och korrosion i all ära. Man behöver inte vara vetenskapligt lagd för att skapa rostskydd. Med tiden rostar de flesta metallföremål, men du kan se till att detta inte händer på länge och även ta bort den rost som uppkommer. Använd följande skåpingredienser enligt instruktioner för att ta bort rost. Dock bör det tilläggas att följande tips inte fungerar om rosten gått väldigt långt.

  • Bikarbonat. Blanda bikarbonat med lite vatten och lägg på rostdrabbade föremål, gnugga med svamp eller borste.
  • Äppelcidervinäger. Fyll en bunke eller skål med äppelcidervinäger och lägg i det rostiga föremålet så att det täcks. Låt ligga i en eller flera nätter och borsta sedan bort rosten.
  • Salt och lime. Strö salt över rosten och gnugga med lime.
  • Potatis. Effektivt att gnugga mot rosten, speciellt i kombination med bikarbonat och äppelcidervinäger.
- Annons -