- Annons -

Att bo i ett radhus skiljer sig en del från att bo i ett fristående hus. Huset är sammanbyggt med grannarnas hus och ni delar en eller två husväggar med varandra. Men vad finns det att tänka på när du funderar på att köpa radhus, parhus eller kedjehus? Villaliv berättar!

Att bo i radhus har sina nackdelar och fördelar. Det som skiljer boendeformen från fristående hus är främst att du kommer närmare dina grannar och delar både vägg och trädgård. Likaså innebär boendeformen med en så nära nästboende att det blir större chans att barn springer över till varann mellan gårdarna, att trädgårdssysslor blir gemensamma och att den sociala gemenskapen blir lite annan mot den du får i ett fristående småhus.

Radhus, kedjehus eller parhus?

Ett radhus, kedjehus eller parhus är något som passar många, till exempel de som vill ha trädgård, men ändå inte vill ha ett fullskaligt småhus att sköta. Så vad är då skillnaden mellan dessa hus? Egentligen är de väldigt lika varandra, men visst finns det skillnader. Radhus är sammanbyggda hus som gör att alla boende delar väggar med varandra, antingen på ena eller båda sidorna av hemmet beroende på vart i raden av hus du bor. Kedjehus är en variant av dessa, men skillnaden är att dessa typer av byggnader skiljs åt av garage eller förråd och inte en vägg. Ett parhus är i stället ett dubbelhus med spegelvänd planlösning i vardera ände som skiljs åt av en mellanvägg, och dessa kan då enskilt på en tomt eller finnas duplicerade i ett helt bostadsområde.

köpa radhus

Fördelar med att köpa radhus

Att bo i ett radhus är ofta som att bo i en bostadsrätt, något som ger dig som boende många fördelar. Bland annat blir kostnader för underhåll mindre. Samfälligheten har stadgar likt en bostadsrättsförening som det är bra att läsa innan du köper bostaden.

Om bostaden är en bostadsrätt slipper du betala lagfart och pantbrev. Föreningen för bostäderna sköter även ofta det yttre underhållet som takbyte, skötsel av fasad och fönsterbyten. Några fler fördelar med att köpa radhus framför ett fristående småhus är följande:

 • Gruppavtal med dina grannar gör att många fasta kostnader blir billigare än för en vanlig husägare. Som kostnader för avlopp, vatten och internet.
 • Uppvärmningskostnaden blir ofta lägre, detta eftersom du delar en eller flera väggar med dina grannar.
 • Vid större underhåll kan du gå ihop med flera hushåll för att få ner kostnaderna.
 • Underhållet blir generellt billigare eftersom det finns färre väggar som ska målas, kortare del krypgrund och så vidare.
 • Visst löpande underhåll brukar även ingå via samfälligheten, till exempel snöskottning och häckklippning.
 • Det kan finnas trädgårdsredskap och andra redskap att låna från samfälligheten så att du slipper spendera pengar på egna.
 • Med mindre trädgård än med ett fristående hus tillkommer inte lika mycket trädgårdsarbete.
 • Ofta finns barnvänliga omgivningar mellan bostäderna, till exempel lekplatser och grönområden.
 • Det finns dessutom en social gemenskap inom gruppbebyggelse och barn hittar många att leka med.

Nackdelar med att köpa radhus

Det finns givetvis även nackdelar med radhus som bostadsform. Du får till exempel inte ändra på utseendet på ditt hus. Du får heller inte göra vad du vill med underhållet. Några andra saker att tänka på innan du bestämmer dig för om du ska köpa radhus eller inte är följande punkter:

 • En brand sprider sig lättare i ett radhusområde än i ett villakvarter eftersom huset sitter ihop.
 • Du är mer beroende av dina grannar. Om grannen inte ser efter sin del av parhuset påverkar det värdet på din sida också.
 • Värdeökningen för radhus är generellt lägre än för fristående hus.
 • Om du gillar att skotta din uppfart själv och sköta din del av trädgården kan det vara en dyr nackdel att det sköts av ett företag som samfälligheten upphandlat om.
 • Radhusområden har ofta en social gemenskap som inte alla gånger är önskvärd  och har du otur har du otrevliga grannar.
 • Radhus har ofta god insyn i trädgården och du får inte sätta upp insynsskydd hur du vill.
 • Lyhördhet kan vara problematiskt då det ofta är mer ljudkänsligt i radhus än andra boendeformer.
 • Har samfälligheten lån, blir dessa även dina om du köper radhuset som en bostadsrätt.

Passar denna boendeform dig?

Vissa trivs bättre i den tätare gemenskapen i ett radhusområde än vad andra gör. Det hela bottnar ofta i hur social man är som person. Småbarnsfamiljer tenderar exempelvis att söka sig till denna form av boende just på grund av den starka sociala gemenskapen och närheten till grannfamiljen. Det viktigaste är därför att noggrant väga både för- och nackdelar med att köpa radhus innan du skrider till verket.

- Annons -