Så värderas ditt hus – proffset förklarar

KATEGORI

Så värderas ditt hus – proffset förklarar

Funderar du på att sälja din villa eller lägga om ditt bolån kan det vara läge för en värdering. Men hur går egentligen en värdering till och vad kollar mäklaren på? Allt detta får du svar på här.

Hur går en värdering till?

värdering

En värdering innebär att en mäklare kommer hem till dig och ni gemensamt går igenom bostaden. Du får berätta om din villa och eventuella renoveringar som har gjorts. Mäklaren kan ge dig tips på små renoveringar som kan öka värdet på ditt hus och om du planerar att sälja får du en offert. Vanligtvis tar en värdering mellan 30- 60 minuter.

Vad baseras värdet på?

Det finns flera olika faktorer som påverkar värdet på ditt hus. Några delar som mäklaren tittar på är läge, storlek, skick och marknad.

Läs också: 8 åtgärder som höjer villans värde

Marknad

Aktualitet är en faktor som alltid råder när det kommer till bostadsförsäljning. Vid en värdering kollar mäklaren på hur marknaden ser ut i dagsläget och uppskattar hur mycket du skulle kunna få för din villa idag. Mäklaren utgår bland annat från vilket pris liknande villor har sålts för i området, vilket utbud som finns och hur ränteläget ser ut.

Läge

värdering

Läge kan påverka priset en hel del. Ligger villan nära en storstad går oftast priset upp i jämförelse med villor på mindre orter. Finns det vacker natur i närheten som sjöutsikt går också priset upp eftersom detta är attraktivt för många. Mäklaren tittar även på vilka kommunikationer det finns till huset. Närhet till kollektivtrafik har en positiv påverkar på värderingen.

Storlek och skick

Ju större hus och ju bättre skick desto högre värde. Många sovrum och nyrenoverat kök och badrum är faktorer som ökar priset. Även tomten är viktigt för många som ska köpa villa så lägg ner tid på att få till en vacker trädgård. Uppvärmningssystem brukar också påverka hur mycket folk är villiga att betala för huset.

Hur kan du påverka värderingen?

Nu när du vet vad en värdering innebär så finns det en del saker du kan göra innan du anlitar mäklaren för att påverka värdet till det högre.

  • Se till att hemmet är välstädat, då ger huset ett mer positivt intryck.
  • Rensa i garage, förråd, garderober och skåp. Mindre saker ger ett luftigt hem.
  • Är något trasigt eller slitet kan det vara värt att göra en liten renovering.
  • Fräscha upp utsidan genom att måla fasaden och tvätta taket.
  • Gör en liten homestyling själv där du ökar mysfaktorn med mycket textilier.

Tips! Du kan göra en så kallad generell värdering från flera olika mäklare för att få ett uttalande om vad din bostad kan vara värd. Vill du omförhandla ditt bolån måste du göra en omfattande värdering som du endast kan göra en gång var femte år.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

[ai_buddy_chat]
- Annons -
[ai_buddy_chat]

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -