10 sätt att öka värdet på huset vid försäljning

KATEGORI

Oavsett om du ska sälja eller inte, kan det vara klokt att känna till hur du kan öka värdet på huset. Ibland kan det röra sig om några tusenlappar, men har du ordentlig finess kan du få upp priset betydligt högre än så. Försök tänka på vad som kan locka det bredaste utbudet av spekulanter: nyrenoverat, ärlighet och vita väggar brukar gå hem hos de allra flesta.

Vad är det en köpare tittar efter när den ska till att köpa ett hus? Många beteendevetare är överens om att första intrycket påverkar stort, och att man med enkla medel kan se till att påverka det första intrycket på ett sätt som drar upp priset på huset.

Öka värdet på huset med dessa tips

1. Nyrenoverat är hetast

Visst kan det kännas surt att lägga ner en massa pengar på något man själv inte kan njuta av, men att byta ut köket eller tillföra nya vitvaror är det säkraste sättet för dig att öka värdet på ditt hus. Det behöver inte vara omfattande renoveringar, men tänk såhär: chansen är nog större att spekulanterna blir angelägna om att köpa ditt hus om diskmaskinen, kylskåpet och köksbänken är nya.

2. Säljarbesiktning

Ärlighet varar längst. Se till att en besiktning är utförd som mäklaren kan ha redo. Många spekulanter är bekväma av sig och tycker det är skönt att slippa lägga pengar på att göra en egen. Ett färdigbesiktigat hus är köpredo och triggar igång dem som vill göra en snabb affär med aggressiv budgivning!

3. Lägg till ett “sovrum”

Sovrum säljer! Använder du ett av dina rum som kontor, eller har det råkat bli något form av dumpningsrum för avlagda kläder, cyklar och liknande? Rensa ut det, ställ dit en säng, gardiner och en matta så har du ett avskalat sovrum istället. Drömmar om tillökning i familjen är vanlig vid husköp, och kanske kittlar du någons bebislängtan med det extra sovrummet.

4. Vita väggar

öka värde hus

Vita väggar ger köparen utrymme att fantisera själv hur den vill att den nya utformningen ska se ut. Det betyder inte att allt ska vara vitt, tvärtom! Bryt av med en annan färg på mattan eller gardinerna. Se till att väggarna är rena och inte har en massa kladd och smuts som drar ner dem.

5. Enkelt och “oprivat”

Håll inredningen enkel och balanserad. Överdriv inte med alla dina prylar, eftersom köparen inte vill att det ska kännas för mycket som att den köper någon annans hem. Se till att dina personliga prylar är utom synhåll för köparen, som är mitt inne i att drömma sig bort till sitt eget liv i sitt nya hus. (Den gamla bilden på dig och kollegorna på en kick-off till Riga åker alltså ner i byrålådan, så länge.)

6. Trägolv

öka värdet

Parketten är definitivt en statusmarkör i det svenska hemmet. Har du inte råd med tung, rejäl parkett finns alltid klickparkett, som definitivt är bättre och mer värt i mångas ögon än linoleummattan. Har du redan lyckan att ha ett parkettgolv är det en god idé att följa alla skötselråd som finns: ett orepat men åldrat parkettgolv är lite av ett totem för många, och skapar angelägenhet hos spekulanterna.

7. Gröna detaljer, levande växter

Sätt ut en bukett snittblommor på köksbordet och i vardagsrummet. Det pockar på det där första intrycket och gör att hemmet ser levande och fräscht ut, och öppnar upp för grönskande husdrömmar hos köparen.

8. Avskalad fotografering

Se till att ditt hus är ordentligt urplockat inför fotografering och visning. Beroende på din budget kan du välja att behålla några enstaka möbler och prylar. En del går så långt som att tömma hela huset, anlita städbolag och hyra in möbler just för fotografering och visning.

9. Rent och snyggt

Inför varje visning är det minst lika viktigt att det är snyggt och fräscht. Ta en extra titt i badrummet: finns det fläckar på spegeln? Finns det damm bakom dörrarna? Hur ser köket ut? Visst kan folk bortse från att det är lite vattenstänk, men de kanske inte budar det där lilla extra.

10. Ge mäklaren kött på benen

Vad är det som gör att du trivs med att bo i området? Har ni grannsamverkan? Finns ett hemligt kantarellställe någon kilometer bort? Alla detaljer som kan vara bra för mäklaren att lyfta fram är bra. Ju mer mäklaren vet om de stora frågorna (driftkostnader, pantbrev) och samtidigt behärskar de “små” frågorna, desto större förtroende ger man köparen, som känner sig väl förberedd och kan enklare motivera en självsäker budgivning.

Vi på Villalivet hoppas att du fick en bra guide till hur du kan öka värdet på huset. Lycka till!

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -