Bastubygge på egen hand
Bastubygge är skönt för både kropp och själ. Att omslutas av den mjuka värmen och ångan med uppfriskande oljor i. Och att umgås och njuta en stund tillsammans. Det är dessutom ganska enkelt med att göra ett eget bastubygge. Och ännu enklare, och säkrare, är det att köpa en monteringsfärdig bastu. Här får du hjälp att fundera och planera dina baddrömmar!
Du kan ganska lätt omvandla vilken friggebod som helst till bastu – eller installera en bastu var som helst i villan: i källaren, på en plats med utsikt eller anslutning till badrummet vilket kanske känns mest naturligt. Faktum är att du kan ställa den i princip var du vill, särskilt om du valt en färdigmonterad bastu. Det finns förstås många olika former att välja på. Värmen och pysslet med en vedeldad bastu är skön och avkopplande. Men en bastu med elaggregat kan passa bättre i tätbebyggda områden.
Ventilation är A och O
När du väljer plats bör du bara försäkra dig om är att få en väl fungerande ventilation, helst med luft utifrån. Fukten måste avledas på ett effektivt sätt för att inte vandra genom väggar och tak.
Du bör också ansluta ett avlopp för att bli av med överskottsvatten. Väggar och tak behöver inte vara överdrivet isolerade och golv behöver egentligen ingen isolering alls. Du kanske bör ha plats för ett förrum där du kan byta om och kanske även en plats att sitta och vila på utanför bastun.
Tryggt och säkert
Det finns särskilda rekommendationer för avstånd till vägg och skorsten som du bör följa noga i ditt bastubygge. Bastudörren bör till exempel öppnas utåt och bastuaggregatet får inte vara i vägen vid passage.
Har du en vedeldad bastu måste brännbara ytor och väggar skyddas med brandskyddsskivor om de ligger nära aggregat eller oisolerade rökrör. Ta noga reda på vilka byggregler och brandsäkerhetsregler som gäller. Och installera aldrig aggregatet på egen hand, det ska en elektriker göra. En vedeldad bastu kräver förstås en skorsten och där finns också regler att följa.
Sitta och ligga bekvämt
Många fastnar i tekniska detaljer när de håller på med sitt bastubygge, men det viktigaste är ju att bastun är bekväm. Här ska du ju vilja stänga in dig själv med dina tankar för en stund. Därför bör utrymmet vara bekvämt och inte vara för trångt. Man brukar rekommendera minst fem till sex kvadratmeter och en takhöjd på 2.10 meter till en familj på fyra. Gör du plats för både sitt- och liggytor kommer du inte att ångra dig.
Dagsljus och belysning
Bastun får gärna ha ett fönster i lagom sitthöjd så man får utsikt från laven. Då kan du också snabbt byta luft i bastun. Med ett fönster i väst eller nordväst, får du in ett härligt ljus.
Belysningen är också viktig för att skapa en stämningsfull atmosfär. Idag används ofta ljusfiber, som har många fördelar mot en traditionell belysning. De finns i färdiga belysningspaket lämpliga för olika bastustorlekar och kan monteras i taket, på ryggstöden och i lavens bak- eller framkant.
5 bastuformer för bastubygge
Traditionell bastu
Klassiskt bastubad med temperaturer på mellan 75 och 90° C och en luftfuktighet på 5-15%. Då och då häller man en skopa vatten på de heta stenarna i bastuaggregatet, s k badkastning. Du får en skön känslan när värmevågorna sprider sig över kroppen, hudens porer öppnas och svettningen som renar. En variant på det är torrbastu, som kännetecknas av mycket hög värme (ca 95–110° C) utan ånga och knappt någon luftfuktighet alls. Denna variant passar alla som gillar när bastuvärmen sticker i skinnet och svettningen får fungera som avkylning för huden.
Ångbastu
En mild variant av bastubad med temperaturer på mellan 45–65° C. Ånga tillförs kontinuerligt och automatiskt och ger 40–65 % luftfuktighet. Resultatet blir ett mjukt, härligt klimat som både stora och små bastubadare kan njuta länge av. Precis som med det traditionella bastubadet ger din ångbastu samma sköna känsla av renlighet och rofylldhet.
Ångbad
Inte att förväxlas med ångbastu (se ovan). Då befinner du dig inte längre i en trädbastu utan i ett slutet rum av glas, plast eller kakel. Luftfuktigheten är 100% och temperaturen är bara 40–45° C. Resultatet är en badform som inbjuder till långa rogivande sittningar. Det är praktiskt och naturligt att kombinera ångbadet med en vanlig dusch i ett och samma utrymme.
Vedeldad bastu
Enligt många den skönaste bastuformen. Den ger mycket känsla och bra bastuklimat. Själva badandet blir till en ritual som börjar med att man pysslar med veden. Du får en hög luftomsättning och de vedeldade bastuspisarna har oftast ett mycket större stenmagasin än hos motsvarande elaggregat. Har du en glaslucka kan du njuta av ljuset och lågorna från den sprakande elden. Röken kan dock störa grannarna och passar därför inte så bra i tätbebyggda områden.
Infrabastu
En badform som bygger på infraröd direktverkande strålningsvärme. Används inom skönhetsvården och i medicinska sammanhang och anses ha egenskaper som lindrar vid reumatism, muskelsmärtor och liknande besvär. De säljs separat och kan installeras i en befintlig bastu.
Text Eva Linetti