Familjens inomhuspool – en skön oas

KATEGORI

Holmbergs kan gå rakt ur sängen och ta ett dopp i sitt hus – året runt. Ett hus med inomhuspool är en skön oas som fört familjen ännu närmare varandra. – Det är så härligt att bada här på sommaren med dörrarna öppna, ler de.

inomhuspool

Under sönernas uppväxtår hade Tomas och Britt-Marie en utomhuspool vid sommarstugan på ostkusten.
– Med 200 meter till havet tyckte folk att vi var knasiga som byggde en pool, men det var det bästa vi kunde göra. Hela familjen älskar att bada och vi kunde utnyttja den ända från slutet av april till senare delen av september, framhåller makarna.
Makarna Holmberg framför inomhuspool
Hopp i inomhuspool
Fönstervy från inomhuspool

Hemma i Västerlösa ville de kunna använda den året runt. Därför fick det bli en inomhuspool med möjlighet att öppna upp dörrar och fönster under somrarna. 2007 skulle jättevillan från slutet av 1800-talet få en ny entré och betydligt större tvättstuga. Då passade paret även på att bygga ett poolrum – som frånsett den 24 kvadratmeter stora inomhuspoolen även innehåller en mysig soffgrupp, ett badrum med dusch och en platt-tv på väggen
Något som har blivit rena paradiset för både familjen, släkt och vänner. Gissa om de ofta får besök av badsugna barn och vuxna som vill testa på att bada i ett hus med inomhuspool.

– På helgerna går vi ned på morgonen och tar ett dopp, dricker en kopp kaffe och tittar på nyheterna på teven. På kvällarna kan det bli ett glas vin eller en öl, berättar Tomas. Jag rekommenderar verkligen alla som har chansen att bygga pool, om inte inne – så ute.

Pojkarna stiger upp från inomhuspool

– Det har blivit en samlingspunkt för oss alla, och som fört familjen ännu närmare varandra. Vatten gör mig lugn, det är så rofyllt och skönt med värmen. En guldkant i tillvaron som jag är lycklig att vi hade möjlighet att genomföra, säger Britt-Marie, eller ”Kickan” som hon kallas.

Även om Tomas jobbar inom byggbranschen anlitades en lokal byggfirma som gjorde hela den totalt 100 kvadratmeter stora tillbyggnaden. Däremot låg han bakom en stor del av den omfattande planeringen av inomhuspoolen. Det var nämligen väldigt mycket att tänka på. Allt skulle se enhetligt ut med den befintliga delen av huset. Enligt reglerna fick de inte heller bygga närmare än fyra meter från tomtgränsen till grannen.

Noggrann med detaljer

Poolhuset placerades i källaren och allt ligger ingjutet i bjälklag och väggar. Likadant när det gäller sladdar till tv och stereo i poolrummet, allt är dolt, förklarar Tomas. Att miljön skulle vara ljus och innehålla många växter var självklart för bägge makarna.
Inomhuspool med inredning
Hus med inomhuspool
Holmbergs har ett hus med inomhuspool

 

– Jag är extremt noggrann med detaljer, tycker inte alls om när man ser rör och kablar.

– För mig var det viktigt med mycket naturmaterial, något som syns i träinredningen även i badrummet. Dels för att jag tycker om det naturliga, dels för att det passar så bra ihop med poolen och den miljön, tycker Kickan. Poolen är platsgjuten med mörkblå mosaik i överdelen och korallgrönt i underdelen.

– 6×4 meter kanske inte låter så mycket, men det är ganska lagom. Det går bra både att simma, leka och exempelvis spela volleyboll. Då sätter vi upp hållaren till pooltäcket och spelar, berättar Tomas.

Stor inomhuspool – lite underhåll

Efter badet lägger de på täcket för att spara energi och undvika dimma, som snabbt dyker upp under vinterhalvåret.
– Vissa tror att det är mycket underhållsarbete med en pool, men så behöver det inte alls vara. Vi backspolar en gång i månaden, vilket tar tio minuter, och släpper in en automatisk städmaskin fyra-fem gånger om året.
Lätt att underhålla inomhuspool
Holmberg har ett hus med inomhuspool
Grönska och utsikt hos inomhuspool

 

Däremot tickar elförbrukningen snabbt i väg och det finns något de ångrar lite.

–Vi skulle ha kunnat återvinna värmen från poolen till övriga huset, då det blir mycket spillvärme. Fast å andra sidan är det framför allt något att satsa på när man bygger nytt, säger paret.

Text: Joakim Löwing, foto: Peter Ericsson.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Villalivet Ai
- Annons -
Villalivet Ai

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -