Att anlägga en friggebod! – Min dagbok

Sommarstugan var för liten och vi drömde om extra sängplatser för gäster och barn. Då kom riksdagsbeslutet och satte fart på planerna. Vår friggebod skulle ligga i sluttningen, bara några meter från sjön, precis där potatislandet låg. Så här gick det till!

Anlägga en friggebod

Försommar – Hur skulle den se ut?
Vi ville ha fyra sovplatser, två i våningssäng och två i en bäddsoffa. Placeringen var inte självklar, men snart klarnade det. Huset skulle kunna öppnas upp mot sjön. Vi ville ha en öppen vy mot sjön. Skulle vi ha en huskropp eller två? I vinkel? Olika nivåer? Frågorna var många. Så fort vi fick gäster kom ämnet upp och alla hade sina förslag.

Högsommar – Tur med grannen
Äntligen överens. Utrymmet på platsen som vi tyckte bäst om var begränsat och låg lite för nära tomtgränsen. Reglerna säger – inte närmare än 4,5 m utan grannens samtycke. Vi frågade om lov och vi fick en namnteckning på ett papper. Därefter kontaktades kommunen för strandskyddsdispens och det gick också bra. Sen fick vi ett förhandsbesked från en snickare om att bygga under hösten. Han lovade att göra en ritning.

Sensommar – Grävde för hand – puh!
Eftersom tomten sluttar så krävdes mycket grävning för grunden. Det är svårt att få in en maskin så det fick göras helt för hand. I slutet av september var jag i gång. Det tog mycket tid, men jag kunde klara av det själv.

Tidig höst – Cementplintar är tunga
När sommaren hade övergått i höst med varma färger och dis över sjön i slutet av oktober startade bygget. Själv är jag en obotlig amatör, jobbar gärna, men helst som hantlangare. Jag bar och körde allt material i skottkärra till byggplatsen, la en fiberduk över utgrävningen och singel över. Cementplintar är tunga grejer, 12 stycken skulle ner i marken.

Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Friggebod_mitt

Tryckimpregnerade syllar skruvas i justerbara stolpskor på plintar och sammanfogas i hörnen med vinkeljärn. Därefter vägs syllarna av och stolpskorna fixeras i rätt läge.

Höst – Skulle vi hinna få på taket före vintern?
Vi tog i lite extra och bestämde oss för kraftigt bjälklag i tryckimpregnerat trä. Arbetet flöt på bra. Väggar restes och snart var hela fackverket med tak klart. Vi fick nys om begagnade skjutdörrar för en ringa penning. Trädäcket byggdes tidigt för att vi skulle ha en plan yta att jobba på och inte dra in lera. Elektriker drog plaströr i väggar och tak och förberedde för spottar. Vi ville få huset tätt till vintern och lyckades. Plåttaket skulle också på, men då hann vintern före!

Vinter – Pulsade i midjedjup snö
Massor med snö. Värsta vintern i mannaminne. Pulsade fram till stugan för att skotta bort snö från taket på friggeboden. Bara att hitta den översnöade stegen var en utmaning. Helt i onödan enligt snickaren! Men jag fick i alla fall motion.

Påsk – Det är trångt i en friggebod
Nystart! Snön försvann rekordsnabbt. Råspont till inneväggar och innetak skulle målas före uppsättning. Vi målade ute och torkade i ”stora” stugan med hjälp av en byggfläkt. Omständligt och tidskrävande. Sen byggde snickaren en tillfällig konsol över dörrarna där bräderna kunde ligga utan att vara i vägen. Det är trångt i en friggebod! Jag vet hur inte hur många gånger jag flyttade runt byggmaterial för att vi skulle kunna jobba vidare.

Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Friggebod_mitt_3

Eftersom golvet skulle målas köpte vi sekunda golvbrädor.
Maj – Övertalar plåtslagaren att avbryta ett jobb
I slutet av maj var det dags för utvändig målning med grå slamfärg. Den målade läkten spikades upp utvändigt. Jag övertalar plåtslagaren att göra ett avbrott mitt i ett stort jobb för att fixa vårt tak. Det tar knappt tre dagar. Sen läggs furugolvet.
Juni – Nu kom taket upp
Nu sätts taket upp och horisontell råspont på väggarna. Ett erbjudande på ett byggvaruhus om skjutdörrar bestämde hur rummet skulle avdelas. Två vita och en av glas. En vägg med en 40 cm djup garderob byggdes. Transporten av glasdörren på en bilkärra på skumpiga vägar blev en prövning. Uteduschen byggdes av läkt på trädäcket, på ena gaveln. En varmvattensberedare kommer senare. Vattnet pumpas från sjön. Elinstallationen slutfördes. Spotlights i taket och utvändiga lampor monterades.

Midsommar – Vi måste ha sängar till gästerna
Invigning tillsammans med vänner och mousserande vin på trädäcket! Golvet målades två dagar före midsommarafton. De första nattgästerna var på väg. På med släpkärran och i väg till Örebro. Våningssäng fanns i lager, men inte bäddsoffa. Svensk midsommar! Buffén flyttades snabbt in när regnet börjar studsa mot plåttaket. Bäddsoffan kom i slutet av juli. Äntligen klart, mycket jobb, men roligt! Kostnad ca: 200 000 kr

Juli – Vårt första nybyggda hus var klart!
Däcket framför friggeboden har blivit vårt favoritställe. Här kan vi njuta av solen som längst på kvällen. Vi sitter gärna inne i friggeboden och läser på kvällarna. När solen har gått ner sjunker vi ner i soffan och tittar på det magiska ljuset över sjön. Vi förlänger hösten genom ett flyttbart element och vi är glada för att vi lade i extra isolering.

Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Friggebod_mitt_2

Här är Lina och hennes familj framför friggeboden igen! Till höger syns uteduschen.

Klicka här för ritning och inköpslista!
Text & Foto Berndt-Joel Gunnarsson

Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Bild 8 Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Bild 5 Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Bild 10Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Bild 2  Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Bild 9  Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Bild 7 Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Bild 6  Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Bild 4 Att anlägga en friggebod! - Min dagbok Bild 3

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -