Pristest – Bygga altan eller trädäck? De mest prisvärda alternativen!
Funderar du på att bygga trädäck till våren eller sommaren? Då vill du säkert veta var du ska handla allt material till lägsta kostnad. I vår test vinner Byggmax, men kolla in hela vår prisjämförelse med fem byggvaruhus innan du bestämmer dig!
För att få reda på vem som säljer den mest prisvärda altanen har vi låtit genomföra en prisjämförelse på allt material som ingår när du ska bygga en ”typisk” altan.
Vår variant är 15 kvm stor, ca 500 mm ovan mark och med ett enkelt staket runt om, stående brädor med mellanrum. Vi gräver ner färdiga plintar för att slippa gjuta själva.
Vi har fäst altanen i huskroppen och det innebär att vi slipper plintar längst in mot väggen. Vi använder oss av gröna trallbrädor (28×120 mm) och bjälklagsreglarna sitter på c/c 600 mm. För att få ett stabilt staket har vi släppt upp stolpar (95x95mm) runt om ytterkanterna.
Förutsättningar för altanbygget
Altanens mått är 5000×3000 mm. Höjd från mark ca 500 mm. Vi gräver ut ca 100 mm under för att få bort matjorden och återfyller med grus. Runt om hela altanen bygger vi ett staket. I exemplet har vi ingen trappa. Altanen fästs in i huset med en regel, därför behöver vi inga plintar längst in mot huset.
Altanen är alltså 15 kvm stor. Räkna med 5-10 % spill. Många produkter som t ex spik och skruv går inte att köpa annat än i en hel låda och då får man köpa ex 250 st oavsett om du bara behöver 10 st Detta syns i tabellen, den kostnaden kommer du inte undan.
Samma gäller med markväv. Den säljs i olika stora förpackningar, en del 10 kvm och några 35 kvm. Vi har räknat ut pris per kvadratmeter, sedan har vi tagit detta gånger 15 som är den yta vi ska täcka.
Grus eller singel
Grus/singel behöver du ca 1,5 kbm för att fylla upp där du grävt bort matjorden. Hämtar du själv så kostar det ca 50-150 kr/släpkärra. Det väger mycket och du får säkert köra tre gånger. Total kostnad 150-450 kr. Det skiljer väldigt mycket mellan orterna. Några företag erbjuder singel i storsäck, hemkört och avställt. Det kostar ca 1200-1500 kr per kubik.
Priser från 31 jan
Alla priser är hämtade från respektive bygghandels hemsida den 31 jan 2015. I de fall där produkten inte fanns på hemsidan har vi ringt en av butikerna och fått rätt pris. XL-Byggs butiker sätter själva sina priser så det kan skilja lite mellan dem.
Lägst kostnad betyder att Byggmax vinner!
Byggmax vinner i vår prisjämförelse. Det är väldigt små prisskillnader när det gäller virket mellan byggvaruhusen vi jämför, utan det är beslag, plintar m.m som avgör. Det enda att önska vore att Byggmax plintar var justerbara, för samma låga pris! Man kan alltså konstatera är att det inte spelar någon större roll var man köper virket, men vill man spara in på kostnaden när man ska bygga altan handlar man resten på Byggmax.
Att tänka på när du ska bygga altan och trädäck
A-klass högst kvalitet
Trä impregnerat enligt klass A är avsett att användas för virke i markkontakt och i sötvatten. Klass AB är avsett för användning i utsatta konstruktioner ovan mark, som t ex staket, vindskivor.
Byggvaruhusens tryckimpregnerade sortiment har blandat A-kvalitet och AB-kvalitet. Ingen av altanens delar är tänkta att komma i kontakt med mark eller sötvatten så att AB borde vara tillräckligt. Däremot borde man också få en bättre impregnering då virket är av A-klass.
Läs också: Villalivet testar: Planteringsjord
När man tittar på de olika bygghandlarna kan man konstatera att alla har AB-kvalitet på trallbrädorna. Bauhaus och XL-bygg har fler reglar som också endast har AB-kvalitet medan de övriga har de flesta reglarna i A-kvalitet. Se exakt hur de är märkta i resultat-tabellen här bredvid.
Källa: kemikalieinspektionen
19 tips att tänka på när du ska bygga trädäck
- Mät ut hur stor du ska bygga altanen, markera med stolpar och snören så blir det enklare att se var man skall gräva.
- Markera höjden på huset, alltså hur hög konstruktionen skall vara. Utgå från ev. dörr, så att trallbrädan hamnar strax under denna.
- Gräv bort matjorden.
- Lägg en markväv. Den förhindrar gruset att blanda sig med jorden.
- Återfyll med grus, ca 10 cm, då slipper du ogräset under altanen och vatten rinner lättare undan.
- Fäst bärlinan i husets fasad. Detta kräver att du kan fästa regeln i huset. Om det inte är möjligt får du gräva ner plintar även längst in. Bärlina är alltså en kraftig regel som utgör en del av regelverket. Fäst med fransk skruv. Bärlina 45×170 fästs på ca 500 mm avstånd med fransk skruv.
- Avstånd mellan plintar max 2000 mm. Samma gäller från bärlinan som sitter fast i huset ut till första raden med plintar där bärlina nr två skall ligga.
- Är altanen mer än två meter djup placerar man en bärlina även i mitten. Sedan en ny bärlina varje 1500 mm. Bärlinan i mitten kan gärna vara lite bredare, 45×195 mm.
- Plintar finns i olika mätt, 500 och 700 mm. Vi väljer 700 mm, anpassas efter frostdjup på aktuell ort och förhållande i jorden.
- Diagonalmätning. Alltid, mellan snören och reglar så du vet att allt är i vinkel.
- Fyll plinthålet med grus som skyddar mot tjälen.
- Börja med att sätta ut hörnplintarna och mät sedan in de övriga.
- Stolpar 95×95 mm. Grovkapas, lite för höga till en början.
- 10×50 franskaskruv, förborra med 8 mm borr.
- c/c 600 mm på bjälkar. Fästs med beslag.
- Ankarskruv till beslag, spika inte med vanliga spikar, ankarskruv ger stabilitet och styrka.
- Förborra när du skruvar nära ändkanten, oavsett om det gäller reglar eller brädor.
- Inga skarvar bredvid varandra, s.k. generalskarvar, det blir en svag punkt.
- 55 mm trallskruv (rostfri) till trallen. 75 mm och 100 mm skruv och spik till övriga infästningar.
Text: Anders Utsten, andersbyggtips.se