- Annons -

Vill du bygga en uteplats på tomten? Vi tipsar om hur du enkelt gör för att bygga trädäck i anslutning till huset i stället för att göra en upphöjd altan.

Att bygga ett trädäck direkt på gräset på din tomt är inte svårt, men det kräver att du är noggrann med förarbete och mätning för att du ska få en rak och stabil yta. Vi på Villaliv tipsar här om hur du på enklaste sätt bygger trädäck direkt på marken och hur du gör för att däcket ska hålla både länge och bra.

Bygga trädäck på plan mark

Det viktigaste när du ska bygga ett trädäck är att du väljer ett trä som är behandlat för att stå emot väder och vind, såsom ett tryckimpregnerat trä. Likaså är det viktigt att ta hand om ditt trädäck genom att till exempel olja in det årligen för att få konstruktionen att hålla längre. En annan viktig punkt att tänka på innan du börjar bygga är att du gör detta på så plan mark som bara möjligt, och även säkrar upp så att däcket inte får en lutning med hjälp av betong- eller trädgårdsplattor. Detta kräver en del arbete, men resultatet blir snyggt och är därför mödan värt i slutänden. Nedan följer en beskrivning av vad du behöver och hur du bygger däcket steg-för-steg.

Läs även om hur du vårdar ditt trädäck!

Du behöver:

 •         4 pinnar
 •         1 rulle långt snöre
 •         Vattenpass
 •         Tryckimpregnerad regel
 •         Tryckimpregnerad trall
 •         Syllpapp
 •         Trallskruv
 •         Ankarskruv
 •         Balkskor
 •         Vinkelbeslag
 •         Ogräsduk eller fiberduk
 •         Grus
 •         Betong- eller trädgårdsplattor

bygga trädäck

Så här gör du för att bygga trädäcket

Förberedelser med utgrävning i marken. Börja med att markera ut ytan som trädäcket kommer att ta upp med hjälp av pinnar och snören. Gräv sedan ut ytan på ett djup om cirka 10 till 20 centimeter och lägg i din ogräs- eller fiberduk så att du skapar en spärr mellan marken och ditt bygge. Fyll nu på med ett lager grus till ungefär hälften av utgrävningens djup och komprimera så det ligger tätt packat. Lägg nu ut dina plattor i utgrävningens alla hörn och lägg några som stödjepunkter för trädäcket. Var noga med att mäta rätt med ditt vattenpass för att säkerställa att alla plattor hamnar på samma nivå.

Nu är det dags att konstruera däckets ram. Börja med att såga till ytterkonstruktionen och sätt ihop den med hjälp av dina vinkelbeslag och din ankarskruv samt skruva på balkskor. Sedan är det bara att såga till reglar som du lägger på plats och skruvar fast. Innan du lägger ned din träram där du grävt ska du placera syllpapp på alla plattorna, kontrollera återigen med vattenpasset. Då en del av ramen hamnar i marken så riskerar du att den ligger emot jord och fukt, klä därför in ramens kanter med syllpapp och fyll grus mellan däck och gräs. Här kan du även lägga kullersten om du tycker att det är snyggare.

Sista steget är att lägga ut trall och skruva fast. Tänk på att trä är ett levande material som rör sig med tiden, se därför till att skriva fast trallen med några millimeters mellanrum för att ge träet chans att svälla utan att trädäcket förstörs. Lättaste är att börja utifrån och arbeta sig in mot husväggen då man ofta behöver såga till den sista brädan så att den passar. Var noga med att mäta avståndet till den sista regeln vartefter och justera hela tiden så att trallen kommer rakt. Ett tips är att låta alla ändar i trallen vara kvar och sedan kapa dem allesammans på en gång för snyggaste resultat. Allt som behövs göras sedan när all tryckimpregnerad trall ligger ute och är sågad är att rengöra från sågspån och lägga på träolja för att få en snygg finish. Låt torka i ett dygn och sedan är det bara att börja inreda ditt nybyggda trädäck.

- Annons -