- Annons -

Vill du ha gott att skörda och äta av från grönsakslandet gäller det att se upp för och skydda grönsakslandet från oinbjudna gäster som gärna tar sig en munsbit. Vilka är de vanligaste skadedjuren och hur skyddar du dina odlingar från dessa?

Det påverkar odlarglädjen när mördarsniglar, rådjur och bladlöss äter upp skörden och lämnar halvätna grönsaker, sallader och frukter efter sig. Se till att skydda dina växter från de vanligaste skadedjuren i trädgården, vi tipsar.

Skydda grönsakslandet mot skadedjuren

Vissa kräver mer ansträngning än andra men det går att skydda grönsakslandet och dina kära växter från de flesta av dessa skadedjur. Vi listar de vanligaste djuren och hur du motverkar deras framfart i dina odlingar.

Motverka envisa mördarsniglar

skydda grönsakslandet

Detta gissel till trädgårdsinsekt har många i sitt grepp. För att stoppa deras utbredning i trädgården finns det ett antal olika knep som används i trädgårdsland och rabatter. Många greppar helt enkelt sekatören och klipper de mitt itu, andra bygger snigelfällor av gamla petflaskor och fångar in sina angripare.

Strör du släckt kalk, aska eller sågspån i strängar runt grönsakslandet blir det extra svårt för sniglarna att ta sig fram till sitt mål. Ett lite märkligt men väl effektivt sätt att bli av med sniglarna är att skaffa sig en anka. Denna tycker mycket om just sniglar och äter helt enkelt upp ohyran samtidigt som de gödslar grönsakslandet naturligt. Ankan kan dock börja äta av dina småplantor, vilket kan bli ett senare problem.

Mota bort hungriga rådjur

skydda grönsakslandet

Dessa djur är förvisso söta men också väldigt giriga på allt som är gott att äta i din trädgård. De gillar förutom rosor och tulpaner att äta saftiga grönsaker i ditt trädgårdsland. De tips som ges för att slippa få hela odlingen uppäten av rådjur är att:

  •      Sätta upp ett högt staket om möjligt.
  •      Klä pallkragar med hönsnät eller odlingsväv.
  •      Lägga rutmönstrat armeringsjärn över pallkragen.
  •      Stoppa ner björkris hos plantorna.
  •      Lägg ut krossade äggskal, det skyr rådjuren verkligen som pesten.
  •      Blanda blödmjöl, benmjöl, aska och kompost och strö ut över odlingarna.

Slipp bladlöss som attackerar dina växter

Denna ohyra kommer till de flesta trädgårdar om sommaren. De gillar rosor men även andra växter du kan tänkas odla. Några knep för att slippa bladlöss är att spruta såpvatten med sprayflaska på löss, det funkar även med växtvårdsmedel. Ibland kan en hård stråle från vattenslangen göra tricket, men det kan behöva göras om flera gånger. Ett lite mer avancerat sätt att motverka lössen på är att strö vedaska på växter som blivit angripna och på jorden runt växterna. Eftersom askan är rik på kalium höjs ph-värdet i jorden, använd alltså denna metod med måtta.

Nyckelpigor älskar annars bladlöss, så om du har sådana i din trädgård vet du att de sköter saken utan din inblandning.

skydda grönsakslandet

Stoppa ivriga hundar och slöa katter

När en katt eller en hund fattar tycke för en pallkrage kan de vara svåra att bli av med, samtidigt som de förstör eller smutsar ner dina grönsaker. En katt använder gärna odlingslådor som sin privata toalett och en hund gräver och tuggar på det som finns till hands. För att skydda dina odlingar från dina egna husdjur gäller det att:

  •      Skydda med odlingsväv.
  •      Stick ner pinnar och kvistar tätt för att avskräcka katten från toalettbesök.
  •      Ha i tabasco, citrus eller kaffesump i jorden för att skapa en avskräckande lukt.
  •      Strö i doftämnet ”Stoppa katt” i rabatter och odlingslådor, det innehåller vitlöksolja och lergranulat som katter avskyr.

Lös myrproblem enkelt

Myror kanske känns harmlösa men faktum är att de kan bli ganska besvärliga, inte minst om de bygger ett myrbo i närheten av dina odlingar. Det finns lite olika sätt att bli av med dessa små skadedjur, ett sätt är att hälla kokande vatten på dem. Andra sätt är att strö ut malen kanel, en krydda som myror av någon anledning tycker är obehaglig och undviker. Sedan finns det en växt, Renfana, som myror inte gillar. Om du plockar denna blomma i en bukett och lägger längs med dina odlingar kommer du slippa myrorna just där.

Läs också om hur du får bort myror i huset!

Slipp burdusa grävlingar

Något som många husägare stör sig på är grävlingar. Dessa djur kan ställa till stor oreda, både under hus och altan men även i odlingar och rabatter. De gillar att gräva och bygger gärna gryt under hus. Ett sätt att skydda trädgården är att sluta använda benmjöl, något som grävlingar älskar. Stick ner avklippta kompostgaller djupt i jorden för att slippa att grävlingen börjar gräva just där. Släng in tyg indränkt med parfym om du märker att grävlingen har börjat boa in sig under husgrunden, detta gillar den inte. Täta alla ingångar till husets grund när du kan.

skydda grönsakslandet

Skydda dig från sork och andra smågnagare

Vattensork och åkersork kommer i vissa årskullar upp i ett stort antal. De tuggar i sig allt möjligt och skapar underjordiska gångar i din trädgård. Riktigt besvärligt. Men det finns växter som sorken inte gillar, det är gran, klätterhortensia, syrén och rosor bland annat. Packa snö runt dina odlingar om vintern och linda gnagskydd runt fruktträd. När du planterar nytt är tipset att klä in rötterna i ett finmaskigt nät som förebygger sorkens framfart. Andra tips är att plantera så kallade sorklökar som har en avskräckande doft för just sorkar.

Lycka till i trädgårdsarbetet och med att skydda dina odlingar från vanliga skadedjur och andra djur!

- Annons -