Att tänka på vid val av köksgolv

KATEGORI

Köksgolv har stor påverkan på vilket intryck vi får av ett kök. Men det finns också många praktiska saker att ta hänsyn till vid valet av golv. Här går vi igenom olika golvtyper och några av de frågor som du bör ställa dig när du ska lägga nytt golv i köket.

Valet av köksgolv handlar inte bara om vilket material som passar med kökets stil. Du bör även ta hänsyn till hur mycket underhåll kökets golv kräver. Vissa material är i princip underhållsfria, men när de är utslitna måste de bytas. Andra kan hålla så länge som du bor i huset, under förutsättning att du underhåller golvet på rätt sätt.

Frågor att ställa dig inför val av köksgolv

När du ska bestämma dig för vilket material du ska välja till ditt köksgolv bör du ställa dig följande frågor:

  1. Hur stor budget har du?
  2. Vill du ha ett hårt eller mjukt golv?
  3. Är det viktigt att golvet är lätt att underhålla?
  4. Hur tåligt ska golvet vara?
  5. Vilken typ av golv har du i husets övriga rum?
  6. Hur är inredningen i köket i övrigt?

Den femte punkten är något som många glömmer bort, bra att veta är att det inte alltid blir helt bra med med ek i vardagsrummet, och så ett golv i ask i köket bredvid. Har du golv i känsliga material i övriga rum kan det dock vara svårt att hitta något matchande som passar i köket. Det gäller inte minst om du har barn. De flesta föräldrar prioriterar ett tåligt och golv som är lätt att sköta, något som tenderar att vara rimligt.

Om du bestämmer dig för att ha olika golvmaterial i olika rum så går det att göra ett bättre eller sämre jobb med övergången mellan materialen. Om golvmaterialen hamnar i samma höjd, och med en jämn kant, behövs inte någon mässingslist, utan det räcker med en liten mjukfog. Det här är inte helt lätt att få till på egen hand, utan fackmannakunskaper på området. Därför rekommenderar vi att du kontaktar en golvläggare med bra referenser för arbetet.

De vanligaste materialen för köksgolv

Fyra typer av golv dominerar på marknaden: plastmatta, linoleum, trä och klinker/sten. Sedan finns dessa typer i olika varianter såklart.

Plastmatta

Det billigaste alternativet är att välja en plastmatta. Förutom att vara billig är mattan också lätt att underhålla, och mjuk att gå på. Plastmattor finns i många färger och mönster, vilket gör att du kan vara säker på att hitta en som passar någorlunda med stilen i ditt kök.

Läs också: 8 åtgärder som höjer villans värde

Plastmattor finns i olika tjocklek, och ju tjockare, desto längre håller de. Bäst är att välja en plastmatta med ytskikt i polyuretan till köket, eftersom det gör det extra lätt att hålla rent. Dessa mattor hör inte till de allra billigaste, men även när det gäller plastmattor lönar det sig i längden att välja kvalitet.

Tänk på att alla plastgolv inte är särskilt miljövänliga. Om detta är viktigt för dig kan du höra dig för i byggbutiken, för att hitta ett så miljövänligt golv som möjligt.

Linoleumgolv

Även linoleum är ett billigt och mjukt golvmaterial. Vid 1900-talets mitt var linoleummattor den vanligaste golvbeläggningen i svenska hem. Även idag är linoleum ett populärt golvmaterial, inte minst i äldre hus. Mattorna görs av linolja, kork och trämjöl, som blandas med färgpigment, harts och fyllmedel och sedan valsas fast på en juteväv. Idag är alla linoleummattor genomgjutna. Det innebär att de består av linoleummassa av olika färg som valsats fast på väven. Tidigare fanns också tryckta mattor. Om du vill ha flera mönster på köksgolvet, eller en kombination av mönstrat och enfärgat, går det att svetsa ihop flera bitar, för att t.ex. få det att se ut som det ligger en mönstrad matta på golvet. Schackrutiga linoleummattor är också mycket populära.

Läs också: Slipa golv – 6 ovärderliga tips för perfekt resultat

Linoleum har många fördelar. Det är miljövänligt, eftersom det består av naturliga material. Golvmattorna håller också länge, isolerar bra, och dämpar fotsteg. Dessutom står de emot mindre repor och märken, som liksom “läker” i materialet.

Linoleummattor är känsliga för fukt och ska därför rengöras med torra metoder. Sopa eller dammsug mattan, och om du måste våttorka, vrid då ur trasan ordentligt först. Använd inte såpa vid våttorkning, utan ta ljummet vatten och handdiskmedel i hinken. Om du får svåra fläckar kan du ta bort dem med fin stålull.

Mattor i linoleum måste få ett nytt ytskikt med jämna mellanrum för att hålla. Bäst är att använda mjukvax eller hårdvaxolja.

Köksgolv i trä

köksgolv

Trägolv är mjuka och sköna att gå på, passar bra både i gamla och nya hus och är dessutom tidlöst.

Lägger du in ett massivt trägolv behöver du aldrig mer byta, såvida inte köket drabbas av en fuktskada eller liknande. Golvet kan slipas flera gånger. Även parkettgolv, som är tunnare, kan slipas om några gånger innan det måste bytas.

Å andra sidan kräver ett trägolv en del underhåll även mellan slipningarna. Trägolv måste behandlas med lack, olja eller såpa. Det som avgör är vilken typ av golv det rör sig om, och också vilket utseende du vill ha på golvet. Oljade eller såpade golv kräver mer underhåll än lackade golv.

Klinker och sten

köksgolv

De tåligaste materialen för köksgolv är klinker och sten. Samtidigt är det lätt att ha sönder saker, eftersom golvet är hårt. Hårdheten gör också att det inte är lika skönt att gå på som ovanstående golvtyper. Visst går det att lägga in golvvärme, men stengolv är så pass dyra att du bör ha en rejält tilltagen budget för att ha råd med detta.

Å andra sidan är golv i klinker eller sten mycket rustika, och håller länge även om de kräver ett visst underhåll. De gör sig mycket bra i ett lantligt kök.

Även om sten- och klinkergolv är hårda att gå på är de samtidigt känsliga mot syra. Om du spiller vin, citron eller något annat surt livsmedel på ett stengolv måste du torka upp det direkt, annars blir det fläckar som inte försvinner.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -