Vilka platser i hemmet är de smutsigaste egentligen? Det råder en missuppfattning om att det är toaletten som har flest bakterier men överraskande nog är det inte här mest smuts samlas. Det finns bakteriehärdar på platser du minst anar hemma, läs mer om hur du identifierar dessa och få städtips på hur du rengör dem på bästa sätt.

Vilka är de största bakteriehärdarna hemma och vad för städtips finns det när det kommer till att tackla dessa? Många går runt med uppfattning att tangentbordet, fjärrkontrollen, mobilen och pengarna i plånboken har mest och värst bakterier. Så är det faktiskt inte. Bakterier trivs i värme och fukt men frodas inte gärna på blanka, kyliga ytor hemma. Se till att du har koll på var smutsen samlas så att du lätt och enkelt kan rengöra dessa ytor regelbundet.

Smuts i köket är värst

Köket är den plats i hemmet där vi tillagar och äter mat. Här måste du alltså vara noggrann med städningen så att du inte sprider och får i dig bakterier. Oturligt nog är det främst i köket som bakterierna också trivs som bäst, därför är köket det smutsigaste stället i hemmet.

Städtips för kökssmuts

Som tur är finns det tips på hur du rengör även de smutsigaste ställena i köket. Nedan listar vi de ställen som samlar massor av bakterier och smuts är men även städtips på hur du gör rent här:

Kökssvampenstädtips

Den allra värsta bakteriehärden i hemmet är kökssvampen som i många kök finns bredvid diskhon och vasken. Detta lilla föremål innehåller massvis med smuts och bakterier. Eftersom svampen ofta är just fuktig och varm frodas allt från salmonellabakterier till E.coli-bakterier i dessa, efter bara några veckors användning. Rådet som ges är att faktiskt byta ut denna svamp en gång i veckan för att slippa bakterietillväxten. Men du kan även värma svampen i micron för att ta kål på svampsporer och andra bakterier, det ökar livslängden något.

Diskhon

Diskhon och vasken är det ställe i hemmet som har mest kontakt med olika sorters matvaror. Allt från kött till mejeriprodukter, grönsaker och andra matrester. Här samlas 100 000 gånger fler bakterier än i tvättstället i ditt badrum. Vad för städtips finns för att råda bot på detta? Det är viktigt att regelbundet göra ren hela diskhon med diskmedel och varmt vatten ett par gånger i veckan. Vill du rengöra lite mer på djupet tar du och gnuggar vasken med en matsked bakpulver på en trasa du blött lite under kranen. På kranarna går det vidare bra att använda sig av ättika för hushållsbruk, en vätska som tar bort både smuts och flammig kalk.

Kaffebryggarenstädtips

Mm, vad gott med kaffe tänker du. Sluta läs här om du är kräsmagad. Det är nämligen så att denna fuktiga miljö är bästa möjliga plats för bakterier att frodas på. Det bildas inte minst mögel lätt i kaffemaskiner av olika slag. Av någon anledning är många dåliga på att rengöra sin kaffebryggare, men det är enklare än du kan tro. Det enda du behöver göra är att hälla i 1 deciliter avkalkningsmedel eller ättika för hushållsbruk tillsammans med en liter vatten i maskinen. Låt detta sedan få köras igenom en omgång och kör sedan igenom några gånger till men denna gång bara med rent vatten för att få bort rester av ättika. Glöm inte att rengöra även filterhållaren som gärna står i fukt i timmar efter att kaffe bryggts. Denna kan du snabbt tvätta av med varmt vatten och vanligt diskmedel. 

Läs också: Rengöra kaffebryggare: 4 enkla steg för effektiv avkalkning

Köksbordet

Denna yta borde kanske vara den allra renaste i hela huset. Så är dock inte fallet i de flesta hem, trots att det är här vi äter mat. På köksbord har vi som vana att både lägga fram grönsaker, nyligen uppackade varor, kassar som stått på golvet i affären, väskor som varit med på stan samt en och annan förpackning kött. Det är med andra ord smockfullt av bakterier här.

Många torkar bara av bordet med en våt trasa efter måltiden, detta är något som sprider ut bakterier snarare än att avlägsna dem. Vårt städtips är i stället att tvätta bordet med varmt vatten och diskmedel för att döda bakterierna innan de hinner spridas. Ställ gärna inte matkassar direkt på bordet så minimerar du även spridning av smuts och bakterier.

Skärbrädanstädtips

Liksom på matbordet och i vasken samlas bakterier från en mängd olika matvaror på skärbrädan. Kanske skär du ena dagen rå kyckling på den för att nästa kväll hacka grönsaker och frukt? Börja med att inte använda samma skärbräda för kött och grönt.

Dessvärre klarar många skärbrädor i trä inte av att diskas i diskmaskinen utan de flesta håller längre genom att diskas för hand. Det bästa tipset för rengöring är sedan att diska av dessa med varmt vatten och diskmedel efter varje användning. Kött kräver att du häller på kokhett vatten på skärbrädan för att få bort bakterier, sedan diskar du av med diskmedel på vanligt sätt. Låt skärbrädan torka ordentligt innan du lägger in den i en låda eller i ett skåp. Häll även kokhett vatten på diskborsten om du diskat av köttrester med denna. Byt regelbundet borsten för att minimera risk för bakteriespridning.

Håll köket rent med dessa enkla städtips!