- Annons -

Har du en äldre möbel hemma med beslag i metall som skulle behöva sig en rengöring och putsning? Mässing och brons är metaller som oxiderar och mörknar med åren, vilket gör att strålglansen försvinner. Som tur är går det snabbt och enkelt att få gamla möbelbeslag att se helt ut som nya – utan att skada möbeln.

En äldre möbel i trä kommer ofta med beslag i mässing eller brons. Det kan vara nyckelhålet på en sekretär, handtagen på en byrå eller knopparna på ett gammalt vitrinskåp. Ofta är metallen snirklig med många mindre ytor, något som rengörs enklast med nagelborste och tandpetare. Med rätt teknik får du dessa möbelbeslag att bli lika skinande blanka som när byrån, vitrinskåpet eller barskåpet tillverkades. Det ger med andra ord hela möbeln ett yttre som påminner om hur det var tänkt att se ut.[emaillocker]

möbelbeslag

Så gör du för att putsa upp gamla beslag

Hela processen sker i ett antal steg som inte skadar din möbel och gör putsningen smidig.  De verktyg och det material som du behöver under din rengöring och putsning är följande:

 •   Mjuk, luddfri trasa
 •   Puts- och polermedel utan slipmedel
 •   Milt diskmedel
 •   Ammoniak
 •   Tandpetare
 •   Nagelborste
 •   Mjuk borste
 •   Eventuellt saltsyra
 1. Skruva loss möbelbeslaget från möbeln

Först och främst behöver du skruva loss beslaget från möbeln – i annat fall kan de starkare ämnen du använder för putsningen fräta på träet som beslaget sitter på. Det är också enklare att ordentligt komma åt med poler- och putsmedel om beslaget är lossat från sin fästanordning. Använd passande skruvmejsel som inte riskerar att slinta och skada skruvskåran eller möbeln.

 1. Rengör det lossade beslaget

Det enklaste sättet att rengöra dina beslag på är med ljummet vatten och milt diskmedel. Har du ammoniak hemma kan du hälla i några droppar i vattnet. Sedan använder du till exempel en nagelborste för att ta bort smutsen. Om du har mässingsbeslag som är hårt smutsade kan du använda lite starkare medel, som 2 dl saltsyra blandat med 1 l vatten. Tänk på att skydda dina händer och dina ögon när du arbetar med starka ämnen.

Finner du smuts på ställen som är minimala och inte åtkomliga med en nagelborste är rådet att använda en tandpetare. Svåråtkomliga ytor är vanligt på sirliga beslag.

 1. Putsa upp metallen med putsmedelmöbelbeslag

När du rengjort beslagen från den ingrodda smutsen kan du börja polera. Använd helst putsmedel utan repande polermedel. Du vill inte skada de gamla beslagen, bara få fram glansen igen. En mjuk och luddfri trasa gör jobbet enklare. Se till att du putsar upp ytan på beslaget till en glans som stämmer överens med den möbel den sitter på.

 1. För att få bort all smuts efter poleringen

Denna del i putsningen av beslagen kan kännas som den kommer på fel plats. Men efter poleringen är rådet att lägga dina nypolerade möbelbeslag i 2 l vatten med några dl gul såpa, ett halvt hg teknisk oxalsyra och 3 dl 30-procentig ammoniak. De sistnämnda av dessa ämnen gör att du bör ha handskar på dig när du utför rengöringen.

Lägg i beslagen och låt de ligga i lösningen i 15 minuter. Ta upp de med en pincett och borsta bort eventuell lös smuts och upprepa behandlingen om du tycker det krävs.

Skölj beslagen noga för att få bort all ammoniak och såpa. Använd först vatten och sedan denaturerad sprit. Låt torka.

 1. Lackera beslag

Vill du slippa underhålla dina nypolerade beslag i mässing? Efter din noggranna rengöring kan det vara skönt att lägga på ett lager metallack med en fin pensel, det gör att glansen håller längre och du slipper göra om arbetet inom något år.[/emaillocker]

Överkurs för den möbelintresserade

När dina beslag ändå är bortmonterade från din gamla byrå eller ditt ärvda skåp kan den ambitiöse passa på att polera alla träytor också. När beslagen inte finns på plats kan du komma åt överallt och slipper rester av polermedel runt själva fästanordningarna. Se bara till att du tar hänsyn till möbelns karaktär och inte polerar för energiskt. Likaså gäller med beslagen – om de blivit allt för polerade kanske de inte ser gamla eller äkta ut. Ett tips är att lämna kvar lite av den klassiska patinan så att fästena ser ut att höra hemma på träet.

möbelbeslag

Bra att veta om brännförgyllda beslag

Om du har en riktigt gammal möbel, med beslag i original från tidigt 1800-tal, kan dessa vara brännförgyllda. Det är en gammaldags ytbehandling där guld blandat med kvicksilver hettats upp och förgasats. En sådan typ av yta kan tyvärr inte poleras guldblank eller behandlas med stark saltsyra. För att få denna att bli fin igen är rådet att i stället lackera med särskild metallack.

Lycka till med putsningen av gamla möbelbeslag och hoppas behandlingen ger möbeln nytt liv!

- Annons -