Trädgårdskalendern mars/april
Tänk på att tipsen passar kanske nu, kanske om en månad. Allt beror på var du bor… och på aprilvädret.
Gör fler pelargoner
Så här i mars när ljuset tilltar är det dags att se över inomhusblommorna. Det är vanligt att pelargonerna har blivit gängliga till följd av ljusbristen som varit över vintern och då är det ett perfekt tillfälle att ta sticklingar.
Skär av ett skott på cirka åtta centimeter. Behåll bara ett par blad i toppen. För många blad, knoppar eller blommor blir svåra att försörja för sticklingen som först saknar rötter.
Sedan finns det ett par olika sätt att förfara:
Stick ned två tredjedelar av sticklingarnas stjälkar i krukor med såjord och vattna. Såjord är näringsfattig och passar bäst för den känsliga sticklingen. Sätt över en genomskinlig plastpåse så det blir som ett litet miniväxthus över krukan. Tänk på att plasten inte får sluta tätt utan att luften måste kunna cirkulera. Sedan går det bra att ställa sticklingarna i ett fönster och inom kort har de bildat rötter och planteras då om i vanlig planteringsjord så de får mer näring.
Eller, sätt sticklingarna först en tid i vatten tills de bildat rötter och plantera dem sedan i lucker såjord. Låt rötterna växa till sig lite och plantera därefter om dem i planteringsjord. Det sistnämnda brukar jag göra med gott resultat men många föredrar att sticka dem i jord direkt, så pröva dig fram.
När sticklingarna är tagna får moderplantan snart nya skott och kan bli fyllig och fin igen.
”EN STICKLING ÄR EN GENETISK KOPIA AV MODERPLANTAN.”
Sticklingsfakta
Långa skott kan med fördel delas och bli till många sticklingar. Spara ett par blad upptill per stickling. En Stickling är en genetisk kopia av moderplantan. Alla sticklingar från samma planta har alltså förutsättningar att bli mycket likvärdiga till utseendet. Förr sades det att man inte skulle tacka för sticklingar och gärna stjäla dem men som tur är finns det många som vill dela med sig frivilligt och även sticklingar att köpa i handeln.
Dags att så!
Nu kommer våren med allt mer ljus och det är dags att så frön för förkultivering.
Vissa sorter kan sås riktigt tidigt men i regel växer de som sås senare i kapp tack vare att de får mera ljus redan från starten. Det gäller i alla fall om frösådden bara har ett fönsters dagsljus att hålla tillgodo med.
Det kan variera mycket på hur frön ska sås. Läs instruktionen för den sort du väljer så blir det lättare att lyckas med sådden. När jag sår små frön som ska täckas med jord så gör jag det genom att pudra över jorden över fröna genom en stor hushållssil. På så vis blir det bara ett tunt täcke som är helt utan klumpar.
Det är viktigt att jorden hålls fuktad så fröna kan gro. Lägg över en tunn plast över krukorna eller använd sålåda med lock. Kom ihåg att det aldrig får vara helt tätt utan luften måste kunna cirkulera.
Perenner
Perenner är örtartade växter som återkommer år efter år trots att de vissnar på hösten. Ofta bildar frösådda plantor bara blad det första året för att sedan blomma varje år. De flesta perennerna blommar bara en bit av säsongen men genom att välja olika sorter och arter får man blomning hela sommaren.
Bienner
Bienner är växter som har en livscykel på två år. Första året efter sådd bildar de blad och andra året blom och frön och en del av dem frösår sig gärna.
Annueller
Annueller är ettåriga växter som dör på hösten men om man har tur frösår de sig till kommande år. De blommande sorterna blommar samma år de sås och kan pryda sin plats hela sommaren.
Lite mer om snödroppar
Det finns många entusiaster som samlar på snödroppar och av de många olika sorterna finns det vissa som är riktiga rariteter. Helst planteras snödropparna ”in the green” det vill säga med blom och blad köpta i kruka. Lökar kan planteras på hösten men är känsliga och kan gå förlorade. Därför är uppväxta exemplar säkrare kort.
Galanthus är snödroppens vetenskapliga namn och på skämt kallas de ivrigaste samlarna för galanthofiler.
Boknyhet
I boken Everyday Flowers visar blomsterkreatören Jenny Strandh snygga kombinationer med en blandning av köpta blommor och plockade växter från trädgård och natur.
På ett illustrativt sätt får läsaren i text och bild veta hur både enkla dekorationer och läckra buketter skapas och hur de håller sig fina länge.
Det våras!
I vårt avlånga land är det nu en stor variation av vad vi kan hitta ute i trädgården. I de södra delarna och även intill varma husväggar norrut tittar underbara vårblommor upp.
Lökväxter är som nedgrävda skatter. Helt osynliga ligger de där under marken och väntar på att vårens starka solstrålar ska väcka dem ur sin vintervila. Och visst är det ren lycka att se de första gröna topparna sticka upp! Snödropparna kommer troget år efter år och tuvorna blir bara större. Himmelsblå scilla breder ut sig i stora fält och ler mot solen med sina späda kronblad. Så vackra att man nästan tappar andan!
Om du är riktigt försiktig så går det att med en vass handspade gräva upp en tuva vårlökar i trädgården och sätta i en kruka eller skål inomhus. När de sedan vissnat är det bara att plantera ut dem igen.
Vildväxande vårlökar får man bara gräva upp om man har markägarens tillåtelse. Njut dem i stället på plats och låt dem glädja alla som passerar.
Förodla tomater
Mitten på mars är perfekt. Välj en sort som passar fönsterbrädan, balkongen, husväggen eller växthuset. Du behöver: Såjord. Småkrukor eller en pluggbox. En sprayflaska med vatten.
Gör så här:
• Fyll krukorna eller pluggboxen med såjord och lägg 1-2 frön i varje kruka. Täck med jord. Spraya med vattenflaska och håll jorden lätt fuktig.
• Placera pluggboxen eller krukorna i rumstemperatur. Krukorna sätter du i ett minidrivhus med locket på.
• När fröna börjar gro, flytta till ljusare plats, t ex fönsterbrädan.
• När plantorna har ett eller ett par bladpar är det dags att plantera om dem i en mer näringsrik jord, i krukor som är ca 7 cm i diameter. En i varje kruka. Sätt i stödpinne.
• När rötterna fyller krukan är det dags att plantera om igen! Fyll en stor kruka eller hink med hål i botten till hälften med jord. Sätt ner hela plantklumpen lite djupare än den stått tidigare. Då växer det ut nya rötter från stammen och plantan blir kraftigare.
Snigelkampen
En snigel lägger upp till 400 ägg på en säsong, så om du bekämpar dem tidigt på säsongen så besparar du dig själv en hel del arbete.
Näring till krukväxterna
Det allt starkare solljuset och ökat antal soltimmar sätter fart på krukväxterna. Hjälp dem att hålla sig friska och starka genom att ge dem näring varje vecka. Dags att öka näringsmängden från halv till full dos (se förpackningen).
Drömmer du om en köksträdgård?
Börja planera nu! Den bör ligga i soligt läge, med god dränering, nära huset och utan träd i närheten. Smala odlingsbäddar gör köksträdgården lättarbetad. Lite upphöjda är bäst. Vindskydd och sydsluttning är förstås optimalt. Tänk på att den ska vara lustfylld och vacker. Rama in med växter, blanda med rabatter och ha plats för en liten njutarbänk! Massor av inspiration finns i Handbok för köksträdgården av Lena Israelsson.
Rabarberpremiär!
Den första skörden blir allra godast om rabarbern får växa i mörker. Sätt en mörk hink upp och ner över plantan och lägg en sten ovanpå. Titta till nån gång i veckan.
Färskpotatis till midsommar
Vill du ha egenodlad potatis på festen så är det nu du ska köpa sättpotatis. Låt dem förgro på en ljus plats med 5-15 grader varmt.
Glad påsk på trappen
Ta fram krukorna och pynta med frosttåliga växter. Till exempel penséer, tusenskönor, förgätmigej och olika lökväxter som kungsängsliljor, påsk- och pingstliljor. Vackert och välkomnande!
Förbered sensommarblommorna!
Nu är det dags att plantera knölar och lökar som ska blomma under senare delen av sommaren. Använd mull- och näringsrik jord. Har du knölar på vinterförvaring kan du duscha av dem med lite vatten först.
Odla ekologiskt!
När du köper ekologiska fröpåsar har du en garanti för ursprung och kvalitet som stämmer med EU:s regler för ekologiskt jordbruk. Det innebär att man kan spåra fröet tillbaka till var det är odlat. Det är också en garanti för att odlaren varken har använt konstgödsel eller bekämpningsmedel under de senaste fem åren – en livsviktig hälsofråga för arbetarna ute på fälten.
Stora städardagen!
• Tvätta redskap och krukor innan säsongen kommer igång, annars kanske du sprider växtsjukdomar till de nya plantorna.
• Kratta bort löv och kvistar när gräsmattan torkat upp ordentligt. Använd en kratta med runda toppar så att du inte sliter upp friska, men vintertrötta rötter.
• Städa i rabatterna. Klipp ner fjolårsriset, men skada inte de nya små knopparna. Toppa rabatten med kompost eller med några cm perennjord eller barkmull. Mylla ner försiktigt med en kratta.
• Börja rensa nu. Dra upp ettåriga ogräs innan de sätter frö, annars sprider de sig raskt. Fleråriga ogräs som maskrosor, tistlar och kirskål måste du gräva upp med rötterna för att de ska försvinna.
• Rensa jordgubbslandet genom att ta bort vissna blad och andra döda växtdelar. Men vänta med näring till efter säsongen.
• Nu är det lätt att se vilka grenar som har dött i vinter. Klipp bort dem ända ner till marken.
• Klipp lavendeln. Lämna ungefär en fjärdedel av busken kvar, så blir den fin och blommar mer.
• Gödsla unga träd, prydnadsbuskar, häckar och bärbuskar. Använd långsamverkande gödsel.
• Vänta att gödsla gräsmattan tills den kommit igång att växa.