Måla med schabloner

[emaillocker]Om du vill ha personliga mönster på väggar eller möbler hemma är ett tips att måla med schablon. Med schabloner får du oändligt med möjligheter när det kommer till att skapa små och större förändringar i ett rum. Gör egna mönster eller köp färdigskurna schablonmönster att använda på väggar, möbler och annan inredning. Läs mer om hur du går tillväga här![/emaillocker]

shablon

Att skapa egna mönster är spännande, men det kan vara klurigt att få till samma form om och om igen på en hel vägg till exempel. Då är tipset att använda en schablon som är en slags målningsmall utskuren i plast eller papp. Att måla med en sådan gör inte bara att mönstret ter sig lika på hela ytan den målas på, det är även ett bra alternativ om du gillar mönster men inte vill göra om hela väggarna, bara lägga till detaljer. Med färdigköpta eller egengjorda schabloner kan du skapa stora och små förändringar snabbt och enkelt.

Så gör du din egen schablon

Det går att köpa färdigskurna schabloner med olika mönster i färghandeln. Men vi tycker att det är roligare att göra egna mönster i styv papp och måla med dessa. Detta behöver du införskaffa för att göra egna schabloner:shablon

  • Pensel av modell anstrykare eller stöpplare
  • Vass kniv
  • Blyertspenna
  • Spritpenna
  • Suddgummi
  • Ritfilm av plast eller papp
  • Färger
  • Maskeringstejp

Schablonens material och kvalitet

När du ska skapar en egen målningsmall vill du att den ska vara lätt att arbeta med. Det ska gå enkelt att skära ut mönstret och överföringen till en annan yta när du målar ska ske utan problem. Om du ska upprepa mönstret många gånger krävs det till exempel att ritfilmen du inhandlat är avtorkbar, tunn och av styv plast. Det går att köpa i allehanda hobbyaffärer.

Detaljer är fint, inte minst i ett mönster. Men ju fler små detaljer du skär ut på en schablon, desto svårare kommer det vara att överföra motivet från mallen när du målar. Risken ökar för att färger flyter samman och att småflikar i pappen lyfter från underlaget. Viktigaste är att överföringen blir snygg, tänk därför på att inte ha en alltför stor detaljrikedom när du skär ut schablonen.

Välj motiv, rita upp och skär fram mönstret

Välj ditt motiv och rita detta på plast eller pappskivan med en tunn spritpenna.

Använd sedan en riktigt vass, smidig kniv när du skär i ritfilmen eller pappen. Det skapar jämnare kanter och gör det lätt för dig att få till ditt önskade mönster. För att kontrollera hur mönstret kommer te sig på en annan yta är rådet att föra över schablonen på ett ritpapper med en blyertspenna. Ser det inte bra ut är det smart att ändra mönstret i detta stadie.

Ska du dekorera rummet med en bård för vägg är rådet att skapa en längre mall, cirka en meter i längd underlättar då ditt arbete.

schablon 1

Färglägg med schablonen som mall

När du är klar med processen att skapa en schablon kan du börja leka med färg och penslar. Slutresultatet av din schablonmålning handlar till stor del om ditt mönster, men minst lika mycket om de färger du väljer att arbeta med. Du kan skapa kontraster, övergångar, djup och nyanser när du jobbar med schabloner och olika färger. Testa dig fram på papper innan du börjar måla på väggen eller på någon annan del av inredningen. Tejpa fast schablonen med maskeringstejp för att enkelt kunna flytta den från plats till plats.

Rätt pensel för målningen

Ovan rekommenderas penslar som stöpplare och anstrykare. Dessa fungerar utmärkt i dekorativt måleri och särskilt stöpplare gör sig väl att dutta fram färgen med. När en målare stöter en hård pensel på en nymålad yta för att få ett knottrigt utseende kallas det att stöppla. För att få denna effekt kan du även använda en svamp eller den vanliga penselstypen anstrykare, även om det inte är riktigt lika lätt.  

Innan du sätter igång med att måla är rådet att underlaget är rent och passar kulören du tänkt använda. När du målat klart kan du komplettera mönstret med frihandsmålning, det gör det ännu mer unikt och personligt även om det är lite riskfyllt.

Lycka till att måla med schablon!