Genom rätt materialval som är återvunnet, naturligt eller helt enkelt fritt från farliga substanser och kemikalier kan du skapa ett miljövänligt kök. Men också genom att själv återvinna, välja saker av hög kvalitet och genom att bära hem matvaror och annat som du handlar i annat än plastpåsar. Det är inte så komplicerat som det låter.

Hur skapar du ett miljövänligt kök? Om du ska renovera köket eller bygga hus där du får planera ett kök från grunden kan du med enkla val göra ditt kök till en miljövänlig plats. Men du kan också ändra dina vanor för att leva mer miljövänligt, med köket och återvinning som utgångspunkt. Vi berättar mer om hur du kan gå tillväga här.

miljövänligt kök

Mindre kemikalier, mer naturligt och återbruk

Ska du renovera eller bygga om i köket? När det kommer till materialval finns det massor av saker som du kan göra. Miljöaspekten här är bred och det bästa är om du prickar in flera miljövänligare punkter. Här är tips för att välja miljövänligare material till ditt kök:

  • Satsa på återvunnet material, eller varför inte renovera med ett begagnat kök?
  • Undvik bänkskivor och annat köksmaterial som inte är naturligt, de innehåller ofta mycket kemikalier.
  • Välj naturligt material såsom trä, kakel, glas, sten och stål exempelvis.
  • Plastbanta och undvik plast så mycket som det går, det har länge varit känt att plast kan vara hälsofarligt. Däremot kan återvunnen plast i viss mån gå att ha hemma.
  • Köp möbler och annat på second hand. Håll utkik efter gedigna material.
  • Satsa på kvalitet överlag, det bidrar till mindre nyproducerade produkter och blir på så vis snällare mot miljön.
  • Gör om din befintliga köksinredning i stället för att endast köpa nytt.
  • Välj Svanen-märkta material och inredning till köket.
  • Satsa på ekologisk målarfärg eller klimatsnäll färg, såsom linoljefärg.

miljövänligt kök

Energisnålt tänk, sopsortering och förändrade vardagsvanor

Ska du inte renovera eller bygga om i köket så finns det fortfarande mycket som du kan göra för att få ett miljövänligt kök. Annat du kan göra är till exempel att investera i elektronik och vitvaror som är energisnåla. Byta blandare till en vattensnål variant och satsa på LED-belysning i stället för annan energislukande belysning. Det är definitivt mer miljövänligt, och du får dessutom en lägre elräkning. Glöm heller inte bort vad du kan göra för naturen genom att skaffa en gedigen sopsortering till köket. De gör det enkelt att vara miljövänlig i ditt vardagliga köksliv, och du slipper fylla upp hushållssoporna lika snabbt. Försök att skippa plastpåsar i så stor mån som det går. Släng hushålssoporna i biologiskt nedbrytbara soppåsar och när du handlar mat kan du välja att packa i tygkassar som du återanvänder, eller varför inte i en dramatenvagn? Det gör även det skillnad för ekonomin eftersom en ny påse i icke-nedbrytbart material faktiskt kostar mellan två och tre kronor. Om du då handlar fyra kassar mat tre gånger per vecka blir det minst 6 kronor som du betalar. Det är många bäckar små som gäller här och de pengarna kan du faktiskt göra något roligare för.

Lycka till med att skapa ett miljövänligt kök!