Få bästa möjliga upplevelse av din ljudanläggning

[emaillocker]Har du en ljudanläggning hemma vill du givetvis få bästa möjliga ljudupplevelse när du sätter på musik. För att få ett så bra ljud i rummet som möjligt krävs det att du är noggrann och villig att möblera utefter högtalarna. Läs mer här för att få ut så mycket som möjligt av din stereoanläggning.[/emaillocker]

Visste du att ljudets kvalitet beror på allt från högtalarnas symmetriska placering och rummets akustik till vad för kabel du använder till utrustningen? Det finns alltså en del att lära sig för att få ut det allra bästa ljudet från anläggningen du har hemma.

ljudanläggning

Ljudanläggningens placering är viktig

Placeringen av högtalarna och ljudanläggningen i sin helhet går det inte att ge någon standardlösning på. Detta beror på att du måste anpassa placeringen helt efter det rum det ska stå i. Om du däremot har kunskap om den egna anläggningen och vet ett och annat knep som hör ljudlära till – så har du all den information du behöver för att få ett bra ljud hemma. Nedan följer lite punkter kring just placeringen.  

  • Symmetri – se till att du placerar dina högtalare symmetriskt i rummet. Tänk dig att du och dina två högtalare ska bilda en liksidig triangel. Avståndet ska alltså vara lika långt mellan högtalarna som det är från varje högtalare och där du sitter och lyssnar.
  • Bra avstånd – om dina högtalare står för tätt kommer stereoperspektivet att förloras och det kan då låta som att det bara är den ena högtalaren som är på. Om de i stället står för brett isär kan du få ett ljudhål i mitten, något som gör att ljudbilden inte hänger ihop.
  • Undvik – att placera golvhögtalare för nära en vägg, det kan ge en mullrig och överdriven basgång. Sådant ljud förstör inte bara din musikupplevelse men kan även störa grannar i samma byggnad. Placera åtminstone 20 cm från väggen.
  • Diskanten – ska placeras i öronhöjd, dess höga toner är väldigt riktade och du hör de bäst om du har diskanten direkt i höjd med dina öron.

Möbleringen i rummet påverkar

Förutom att placeringen av ljudanläggningen hemma påverkar hur ljudet återges, inverkar även den övriga möbleringen en del i ljudupplevelsen. Ljudet som kommer från ”lådorna” påverkas av rummet de står i och allt från golv och väggar till tak och andra plana ytor reflekterar och ger ekon. Efterklanger kan verkligen förstöra ljudbilden så om du har möjlighet att påverka akustiken i rummet är det ett sätt att ge ett bättre ljud. Tänk alltså på följande för att få ett bättre ljud:

  • Ekon – ljudet är bäst i ett välmöblerat rum där inga ekon hörs.
  • Akustik – du som tycker att det låter ihåligt när det spelas musik kan med fördel köpa basfällor och dämpmattor för att minska efterklanger.
  • Normalfallet – i ett vanligt möblerat vardagsrum med matta, tavlor och gardiner brukar det inte vara några problem med ekon och ihåligt, kallt ljud.

ljudanläggning

Generella tips för att få bättre ljud

Förutom placering av högtalare i en gyllene triangel samt möbleringen i övrigt finns det fler saker som påverkar hur ljudet återges.

D/A-omvandlare ger högre ljudkvalitet

Spelar du musik via mobilens hörlursuttag eller trådlöst? Då är rådet att investera i en så kallad D/A-omvandlare. Det är en slags förstärkare som får den digitala signalen från datorn eller mobilen att återges både starkare och klarare. Ljudkvaliteten blir helt enkelt mycket bättre i din stereoanläggning om du investerar i en sådan. De kommer i olika prisklasser och former.

Två subwoofers och dämpkuddar

Vill du minimera vibrationer från din anläggnings bas och subwoofer? Då är tipset att köpa dämpkuddar att sätta under. Det gör inte bara att ljudet blir bättre eftersom resonansen minimeras, även dina grannar störs mindre av basen. Om du investerar i två subwoofers får du ett mer välbalanserat ljud även fast du har låg volym när du spelar upp musiken.

ljudanläggning

Högtalarens och ljudkabelns storlek har betydelse

Ju större högtalare du har, desto mer komplett ljudåtergivning får du. Storleken har alltså betydelse när det kommer till detta. Även kablars storlek och kvalitet har betydelse. En tjockare högtalarkabel ger dig mycket bättre ljud än vad en tunn sladd gör och bra anslutning är helt avgörande för ljudsignalen. Här ska den inte vara för lång utan gärna kortare än tio meter. En lång kabel förlorar nämligen signal på vägen.