Bygg sommarhus med bergvärme

Bygg sommarhus med bergvärme – inspireras av Elfsbergs projekt

Funderar du på att bygga ett sommarhus? Låt dig inspireras av Sofie och Joakim Elfsbergs projekt när de, på en märklig tomt på Tjörn i Bohuslän, byggde sitt sommarhus ute vid havet.

Utgångsläget för Sofie Elfsberg och maken Joakim var att fritidsboenden på Tjörn i Bohuslän hade orimliga priser. Makarna förstod att de skulle behöva hitta något utöver de slitna renoveringsobjekten som kostade skjortan. Det var just då något särskilt dök upp marknaden; en tomt som ingen riktigt verkade förstå hur man skulle kunna bygga ett hus på. Det var då Sofie och Joakim bestämde sig för att initiera sitt byggprojekt.

bygga hus vid vatten

– Vår dröm är att vi under flera års tid har velat köpa ett fritidshus på Tjörn. I vanliga fall bor vi i en villa i Lerum, nordöst om Göteborg, men vi har spenderat många sommarkvällar hos vänner med sommarhus på Tjörnekalv, utanför Tjörn. Både jag och Joakim har förälskat oss i närheten till havet och det lugna livet längs kusten, så vi kände att vi ville ha vårt eget sommarhus här, berättar Sofie.

Läs också: Bergvärme – Så här fungerar det!

Likt många andra hus- och tomtintressenter så finkammade paret området på den populära sidan Hemnet, och följde noggrant de objekt som de kunde tänka sig. De gjorde exakt vad alla brukar göra: bokade in sig på visningar och medverkade i budgivningar, men tyvärr stack priserna oftast iväg till vad paret Elfsbergs beskriver – fantasinivåer.

– Det blev ofta väldigt höga bud, även på hus som var ganska slitna. Vi var ju ute efter ett fritidshus där vi skulle kunna koppla av under lediga stunder och ville inte lägga varken för mycket tid eller pengar på att renovera och rusta upp huset. Så vi började nästan tappa hoppet, förklarar Joakim.

En udda tomt högt uppe på klipporna

Av nästan en ren slump, upptäckte de en tomt i Rönnäng. Tomten var högt belägen på klipporna över havet längst södra Tjörn och med en fantastisk utsikt över havet och Dyrön. Drömscenariot, tänkte Sofie och Joakim. Men det var nästan för bra för att vara sant, tomten var inte helt så problemfri som de hade tänkt sig.

– När vi klev ur bilen möttes vi av ett stenröse, två sluttande bergknallar och ett stort hål i mitten. Man tänkte liksom inte ”hus” när man såg det där. Det krävdes väldigt bra fantasi för att se hur det skulle kunna byggas ett hus på tomten. Men vi ställde oss och tittade ner i det där hålet och började fundera, berättar Sofie.

”VVS-installatören Herberts Rör och energiberäknarna berättade precis hur djupt vi skulle borra och vilken bergvärmepump som passade bäst för oss.”

bygga hus

Räkna med att planer ändras vid nybyggnation

Planen var från början att köpa ett befintligt hus, men nu började de tänka i nya banor. Paret tänkte om och funderade istället på att köpa en tomt och bygga nytt – ett projekt som inte många skulle ta sig an. Idéen kändes som en bekvämare lösning än att renovera ett befintligt objekt. Efter en prisuppskattning på markarbetet som skulle utföras på tomten så tog paret beslutet att buda på tomten.

– Vi lade vårt bud och sen gick tiden. Ingen annan budade. Jag antar att det var fler än vi som inte riktigt förstod hur det skulle gå att bygga hus här, säger Sofie.

Planeringen kunde ta fart på riktigt när de förstod att intresset för tomten var lågt och att de i princip hade säkrat tomten då det inte kom in några andra bud.

bygga sommarhus

– Vi bestämde oss faktiskt för att bygga villastandard istället för normalt fritidsboende. Jag och Joakim har många år kvar i arbetslivet och trivs bra i villan hemma, men man vet aldrig om vi kommer vilja bosätta oss permanent här på Tjörn i framtiden. Vår budget höll för att bygga villastandard och våra grannar i området är alla permanent boende i sina hus.

De färdiga husmodellerna som paret tittade på efter kontakt med diverse hustillverkare var svåra att anpassa eller gick helt enkelt inte att implementera på den komplexa tomten. Paret visste vad de ville ha, men det var svårt att arbeta med tomten. De bestämde sig då för att kontakta en lokal arkitekt som skulle ta sig an problemet som tomten hade.

– Arkitekten presenterade sina ritningar som Villa Kilen, ett 166 kvadratmeter stort hus i villastandard med två plan, där både entréplan och sutterängplan har altaner runtomkring huset.

Det var många beslut som återstod efter att ritningarna var färdiga. Det var många och svåra beslut som kvarstod. Som: Vem ska bygga? Vilka material ska väljas? Vilken lösning för värme och varmvatten? Fiber? Hur ska allt egentligen se ut?

Många beslut när man bygger nytt

bygg sommarhus 1

– Att bygga hus kräver att man tar sig tid och sätter sig in i varje del. Eller så får man helt lita på någon annan. När det gäller uppvärmningen hade vi inte så mycket att välja på faktiskt. Eftersom vi ville bygga villastandard hade kommunen som krav att vi skulle installera bergvärme. Själva hade vi funderat på frånluftsvärmepump eftersom vi har en sådan hemma i villan. Vi trivs med den lösningen och tänkte därför att den hade passat bra i sommarhuset också. Men tomten vilar på berg och man behöver inte borra långt för att komma ner till fast berggrund. Sen har vi också saltvatten i borrhålet vilket tydligen är optimalt. Så för oss blev uppvärmningen en icke-fråga, förklarar Sofie.

Inför installation och byggnation var det många papper som skulle fram. När ett hus ska byggas måste man visa upp en energibalansberäkning ihop med bygglovet. Energibalansberäkning innebär att man beräknar vilka energiförluster huset kommer att ha, som till exempel värmeläckage genom tak, väggar och fönster. Man tar även hänsyn till energitillförsel till huset så som solstrålning, kroppsvärme och värmeåtervinning.

Beräkningen utförs av professionella energiexperter och resultatet visar husets effektbehov, alltså hur mycket energi som huset kräver.

Energibalansberäkning och bergvärme

bygg sommarhus 2

– Herberts Rör hjälpte oss att hitta företaget som gjorde energibalansberäkningen. När bygglovet hade gått igenom och vår beräkning var färdig hade vi ett samrådsmöte med kommunen. Så fort allt var godkänt fick vi hjälp av VVS-installatören som med energiberäknarna kunde svara på hur djupt vi skulle borra och vilken bergvärmepump som passade bäst för oss, berättar Joakim.

Entreprenaden av markanläggningen köpte Sofie och Joakim in själva. Byggnationen upphandlades med en snickarfirma som fick totalentreprenad över allt från VVS, el, plåtarbete till måleri. Paret hade tät kontakt med yrkesmännen som byggde huset under hela processen. Ansökningen för tillstånd att borra tog VVS-installatören hand om. Det var flera viktiga aspekter att ta hänsyn till, som att deras borrhålet inte låg för nära grannens borrhål och att det borras minst fyra meter in på tomten.

Bergvärmepump ger oss effektiv uppvärmning året runt

bygg sommarhus 3

– Nu har vi äntligen flyttat in! Vår värmelösning blev bergvärmepump med vattenburen golvvärme på båda våningarna, och då slipper vi element under fönstret som jag inte är så förtjust i. Jag tänkte även först att vi skulle använda bergvärmepumpens underhållsvärme med lägre temperatur under tiden som vi inte befinner oss i huset, men där fick jag tänka om.

Installatören rekommenderade att vi skulle ha normal värme påslagen året runt. Alltför stora temperaturskillnader i ett nybyggt hus kan göra att det uppstår andra problem inuti väggarna. Därför blev rekommendationen att förlita oss på en uppvärmningslösning som både var bra i pris och samtidigt kunde hålla temperaturen på jämn nivå, berättar Sofie.

– Vi har valt en något lägre temperatur i sommarhuset jämfört med hemma i villan. I sommarhuset har vi också en kamin som ger strålningsvärme, så det blir nästan aldrig kallt.

Installatören sa i princip: ”Jag ska visa er hur ni INTE behöver ta hand om värmepumpen” när vi hade genomgång. Och så känns det faktiskt. Den står i tvättstugan och gör sitt jobb medan vi kan vara lediga och ta det lugnt!

bygg sommarhus 4

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar