7 bästa klätterrosor och värdefulla tips

KATEGORI

7 bästa klätterrosor och de sorter som blommar hela sommaren

Klätterrosor är uppskattade för sina långa klätterstänger och sin rikliga blomning. De ger en frodig, romantisk touch till alla trädgårdar och är idealiska för att klättra upp i trädgårdar eller spaljéer. Oavsett om du är ute efter gammaldags romantik eller modern sofistikering finns det klätterrosor för alla.

När du väljer klätterrosor ska du ta hänsyn till var rosen ska planteras i din trädgård samt till dess storlek och färgpalett. Välj mellan rosa, mjuka pastellfärger, djupröda färger, aprikosorange – spektrumet är stort.

Här är de 7 mest populära klätterrosor i Sverige:

 1. New Dawn är en remonterande ros med stora, rosa blommor och en mild doft. New Dawn-rosen är en klassisk klätterväxt som ger skönhet åt din trädgård med sina utsökta silverrosa blommor och sin karaktäristiska doft av apelsin och citron. De medelstora dubbla blommorna avger en förtrollande doft, medan det fräscha gröna bladverket ger en kontrast mot spaljéer eller pergolor för att ge extra dimension. Den här sorten trivs inte bara i full sol, utan klarar även skuggiga områden som nordvända väggar! Du kommer att bli nöjd med dess förlängda blomningsperiod från midsommar till höst och missa inte att prova andra rosor födda av New Dawn som ‘Awakening’ eller ‘Dr W van Fleet’. Ge lite nytt liv åt din trädgård och prova en idag! Zon: 5-6.
 2. Sally Holmes är en vit klätterros med stora, öppna blommor och friskgrönt bladverk. Denna bländande buske ser ut som ett blommande moln av gräddvita buketter! Dess starka tillväxt ger den möjlighet att producera ett överflöd av distinkta blommor som, även om de är fascinerande vackra när de betraktas individuellt, ibland kan vara hopklumpade lite för tätt. På så sätt ger de dig blommande lycka nästan året runt. Sally Holmes är en av de mest populära klätterrosorna på marknaden idag. Den ger ett överflöd av stora, väldoftande vita blommor under hela sommaren. Bladet är mörkgrönt och glansigt, vilket gör den till ett utmärkt tillskott i vilken trädgård som helst. Den här rosen lämpar sig väl för väggar eller spaljéer, eftersom dess kraftiga växtsätt kan nå höjder på upp till tre meter. Beskärning bör göras på senvintern för att säkerställa riklig blomning för den följande säsongen. Sally Holmes kräver full sol och måttlig vattning för bästa resultat. Med rätt skötsel kommer denna ros att ge skönhet och doft till din trädgård varje år.
 3. Sympathie är en intensivt rödrosa klätterros med stora, fyllda blommor och en stark doft. Sympathie är en härligt doftande och livfull ros som sticker ut i vilken trädgård som helst! Dess kronblad har en intensiv röd nyans som skapar en slående kontrast till de glänsande gröna bladen. Som en av Sveriges mest populära klätterrosor erbjuder Sympathie riklig blomning under långa perioder under varje säsong – perfekt som både busk- och spaljéskönhet. Färg: blodröd Blomning: juli – hösten, kontinuerlig blomning. Höjd: 1,5 m som buskros, 3 m som klätterros. Läge: sol – halvskugga. Jord: väldränerad näringsrik gärna kalkhaltig jord. Zon: 1-4.
 4. Golden Gate är en klätterros med stora, gula blommor och en mild doft. Den här blommande busken har en tilltalande upprätt form, med friskgröna blad och härliga klasar av blommor i livfulla nyanser: dubbla guldgula blommor som bleknar till rent gult med tiden. Den är inte bara vacker utan också väldoftande; dess härliga doft påminner om citrusfruktens skal. Den blommar oavbrutet från sommaren till senhösten, vilket gör den till ett idealiskt tillskott i varje landskap. Färg: gul. Blomning: juli – frosten. Ungefärlig höjd: 2 – 3 meter. Läge: sol. Jord: väldränerad näringsrik mullblandad gärna kalkhaltig jord. Zon: 1-4.
 5. Alberic Barbier är en historisk klätterros med små, vita blommor och ett rikligt bladverk. Den eleganta rosen har voluminösa, fyrdelade blommor i strålande halmgult som elegant mjuknar till vitt och är en visuell fest för alla trädgårdar. Dess frodiga bladverk glänser i ljuset och dess väldoftande doft bärs sött på sommarbrisar. Dessutom trivs den även i skuggiga områden. Höjd 4-5 m. Zon: 2-3.
 6. Dublin Bay är en klätterros med intensivt röda blommor och en mild doft. En majestätisk röd klätterros som avger en subtil men tydlig doft av läcker frukt – dess stora kronblad blommar med liv och vitalitet. Klätterrosen Dublin Bay (Rosa ‘Dublin Bay’) är en otroligt populär klätterros som har producerats sedan slutet av 1980-talet. Den ger långa käppar med djupt rosenröda blommor med gula centra. Den här tåliga busken blir så mycket som nio fot hög och åtta fot bred, vilket gör den till ett utmärkt val för att täcka väggar och staket. Bladet på den här sorten är glänsande mörkgrönt och förblir attraktivt under hela säsongen. Den här sorten är också känd för sin utmärkta sjukdomsresistens, så trädgårdsmästare behöver inte oroa sig för att mjöldagg eller rost ska förstöra växtens skönhet. Dublin Bay klätterrosen är perfekt för att skapa ett vackert skrytbygge i ditt landskap och kommer garanterat att få komplimanger från besökare. Plantera den här sorten på en solig plats med väldränerad jord och se den växa hela säsongen. Med sin fantastiska skönhet och pålitliga prestanda kommer Dublin Bay säkert att bli en av dina favoritväxter.
 7. Paul’s Himalayan Musk är en klätterros med små, rosa blommor och en stark doft. Paul’s Himalayan Musk är en otroligt vacker och tålig sort av klätterros. Blommorna är väldoftande, skalrosa till mörkrosa i färgen och har upp till 40 kronblad. Den växer snabbt och når höjder på upp till 3 meter med en spridning på 4 – 5 meter när den är mogen. Den här rosen har mycket starka, bågformade stjälkar med ett överflöd av ljusa blad. Den är ett särskilt bra val för att växa över murar och staket, eftersom stjälkarna har törnen som gör det lätt att fästa dem på stöd. Rosen är extremt motståndskraftig och tål de flesta jordtyper så länge de är väldränerade och inte alltför sura eller alkaliska. Den är mycket torktolerant och behöver inte vattnas regelbundet, men den växer bäst om den får lite vatten under torra perioder. Den bör beskäras på senvintern för att behålla sin form och storlek. Zon 1-2.

Dessa sorter av klätterrosor är alla populära i Sverige och kan hittas i många trädgårdar och trädgårdsbutiker. Det är dock viktigt att välja en klätterros som passar för din trädgård, med hänsyn till till exempel klimat, jordmån och solförhållanden.

Läs också: Drömmarnas trädgård i vår med enkla förberedelser

Oavsett vilken klätterros du väljer kommer den med rätt vård och uppmärksamhet att ge många år av glädje till din trädgård! Se till att du planterar dem på soliga platser där de kan få mycket luftcirkulation och fukt, eftersom klätterrosor behöver mycket vatten och solljus för att trivas. Glöm inte heller att beskära klätterrosor regelbundet – det uppmuntrar en sund blomning och hjälper till att hålla dem under kontroll. Med dessa tips i åtanke kan du vara säker på att odla vackra rosenrosor året runt.

Skötsel av klätterrosor

 1. Placering: Klätterrosor behöver mycket solljus och luftcirkulation för att trivas och blomma ordentligt. Placera dem på en plats där de får minst sex timmars direkt solljus varje dag och där vinden kan blåsa fritt runt dem.
 2. Mark: Klätterrosor föredrar väldränerad jord med pH-värde mellan 6 och 6,5. Förbättra marken genom att gräva i kompost och andra organiska material.
 3. Vattna: Vattna klätterrosor regelbundet, särskilt under torra perioder. Ge dem tillräckligt med vatten så att marken är fuktig men inte blöt.
 4. Gödsla: Klätterrosor behöver regelbunden gödsling för att växa och blomma ordentligt. Använd en balanserad gödsel med högre halt av fosfor och kalium än kväve för att uppmuntra blomning.
 5. Beskärning: Beskärning är viktigt för att hålla klätterrosor friska och välmående. Beskär bort alla döda eller sjuka grenar och ta bort alla suckar som växer under plantan.
 6. Träning: Träna klätterrosor för att växa på en vägg, stolpe eller pergola genom att binda upp dem med trådar eller klätterstöd.
 7. Skydd: Skydda klätterrosor från skadedjur och sjukdomar genom att använda ett effektivt bekämpningsmedel och genom att ta bort sjuka löv och grenar regelbundet.

Genom att följa dessa enkla steg kan du njuta av vackra klätterrosor i din trädgård i många år framöver.

New Dawn klätterros

Klätterrosor som blommar hela sommaren

Här är några av de mest populära klätterrosorna som blommar under en längre period i Sverige:

 1. ‘New Dawn’ – ljusrosa blommor med mild doft, blommar från juni till oktober.
 2. ‘Golden Showers’ – gula blommor med mild doft, blommar från juni till september.
 3. ‘Polka’ – röda blommor med mild doft, blommar från juni till september.
 4. ‘Rambling Rector’ – vita blommor med mild doft, blommar från juni till september.
 5. ‘Alberic Barbier’ – krämiga blommor med mild doft, blommar från juni till september.

Läs också: Elefantöra – 7 fantastiska tips för stickling och skötsel

Remonterande klätterrosor

Remonterande klätterrosor är klätterrosor som blommar flera gånger under en säsong. De producerar vanligtvis en stor mängd blommor på både gamla och nya grenar, vilket gör dem till ett populärt val för trädgårdar och andra utomhusmiljöer.

Några exempel på remonterande klätterrosor inkluderar:

 1. ‘New Dawn’ – En populär och härdig sort med ljust rosa blommor som blommar från våren till hösten.
 2. ‘Climbing Iceberg’ – En vit sort som blommar från juni till september med stora, tätt fyllda blommor.
 3. ‘Don Juan’ – En djupt röd sort med starkt doftande blommor som blommar från sommaren till hösten.
 4. ‘Blaze’ – En varm, orangefärgad sort som blommar från sommaren till hösten med stora blommor på kraftiga grenar.
 5. ‘Golden Showers’ – En gulblommig sort som blommar från juni till september med stora, löst fyllda blommor.

Dessa är bara några exempel på remonterande klätterrosor, men det finns många fler sorter att välja mellan beroende på dina preferenser och krav. Plantagen erbjuder en hel del klätterrosor.

Läs också: Dipladenia: 10 tips för odling och skötsel av Bägarranka

Hur snabbt växer klätterrosor?

Klätterrosor kan växa i olika hastigheter beroende på flera faktorer, såsom växtplats, sort, vård och klimatförhållanden. Generellt sett kan klätterrosor växa ganska snabbt under de första åren efter plantering. Under optimala förhållanden kan klätterrosor växa mellan 30 och 60 cm per år. Men det är viktigt att notera att de första åren efter plantering kan tillväxten vara något långsammare medan rotsystemet etablerar sig. För att hjälpa klätterrosor att växa så snabbt som möjligt, bör de planteras på en väldränerad plats med full sol eller delvis skugga, och de bör regelbundet beskäras och stödjas på sin klätterstruktur. Genom att ge klätterrosorna bra vård och uppmärksamhet kan du hjälpa dem att växa snabbt och bli frodiga och vackra prydnadsväxter.

När ska man klippa klätterrosor?

Klätterrosor ska klippas på olika sätt beroende på tidpunkt och syfte. Här är några generella riktlinjer för att klippa klätterrosor:
 1. Beskär din klätterros under sen vinter eller tidigt på våren innan den nya tillväxten börjar. Detta är en bra tidpunkt för att ta bort skadade, sjuka eller döda grenar och för att forma busken. Klipp bort de gamla blommorna också för att främja ny tillväxt.
 2. Om du vill klippa din klätterros för att minska dess storlek eller för att forma om den kan du göra det efter den har blommat. Detta är vanligtvis under sommaren eller tidigt på hösten. Detta kan dock påverka nästa års blomning eftersom de nya blommorna bildas på årets tillväxt.
 3. Om du vill ta bort långa, veka eller oönskade grenar från din klätterros kan du göra det när som helst under växtsäsongen. Se bara till att du inte tar bort för mycket av växten samtidigt, eftersom det kan påverka dess hälsa.
 4. Om du vill behålla en specifik form eller höjd på din klätterros, klipp den regelbundet under hela växtsäsongen för att hålla den på plats.
Det är viktigt att använda vassa, rena verktyg när du beskär din klätterros, och att du klipper grenarna på en lämplig plats, precis ovanför en knopp eller ett blad.

Hur beskär man klätterrosor?

Klätterrosor är vackra växter som kan bli mycket stora och behöver beskäras regelbundet för att upprätthålla en sund tillväxt och för att uppmuntra blomning. Här är några steg att följa när du beskär klätterrosor:
 1. Börja med att ta bort eventuella döda, skadade eller sjuka grenar. Klipp bort dessa grenar vid basen, där de möter huvudstammen.
 2. Klipp bort några av de äldre, tjocka grenarna vid basen för att främja ny tillväxt.
 3. Välj ut de starkaste och mest välmående grenarna och skär bort alla andra. Var noga med att lämna minst 3-4 starka grenar för att upprätthålla en hälsosam tillväxt.
 4. Om du vill forma din klätterros, kan du skära bort grenar som växer i oönskade riktningar eller som korsar varandra. Försök att forma rosens grenar så att de växer utåt och uppåt.
 5. Ta bort alla suckergrenar, det vill säga de skott som växer upp från roten eller underlaget. Suckergrenar kan dra bort näring från klätterrosen och hindra den från att blomma ordentligt.
 6. Klipp tillbaka alla återstående grenar med cirka en tredjedel av deras längd. Skär precis ovanför ett öga (knopp) som vätter utåt.
 7. Efter beskärning, se till att ge klätterrosen ordentligt med näring och vatten för att uppmuntra ny tillväxt och blomning.
Det är bäst att beskära klätterrosor på våren eller tidigt på sommaren, innan de börjar blomma. På så sätt ger du din klätterros bästa chans att växa och blomma under den kommande säsongen.

Vilka klätterrosor blommar hela sommaren?

Det finns flera klätterrosor som blommar under hela sommaren. Här är några exempel:
 1. 'New Dawn' - ljusrosa blommor med mild doft, blommar från juni till oktober.
 2. 'Golden Showers' - gula blommor med mild doft, blommar från juni till september.
 3. 'Polka' - röda blommor med mild doft, blommar från juni till september.
 4. 'Rambling Rector' - vita blommor med mild doft, blommar från juni till september.
 5. 'Alberic Barbier' - krämiga blommor med mild doft, blommar från juni till september.
Det är viktigt att notera att blomningstiden kan variera beroende på var i världen du befinner dig och din specifika klimatzon. Det är därför alltid bäst att kontrollera med en trädgårdsexpert i din region för att se vilka klätterrosor som bäst passar dina behov.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -