Drömmarnas trädgård i vår med enkla förberedelser

När är det lämpligt att börja förbereda drömmarnas trädgård inför våren egentligen, med rätt förutsättningar kan du skapa drömmarnas trädgård. Med sommaren i gott minne är hösten en bra tidpunkt att planera för hur du vill att din trädgård ska se ut under nästa säsong.

Det är under hösten du verkligen kan ge din trädgård de bästa förutsättningarna för att blomstra upp på det sätt du vill när våren kommer i början av mars. Det går att göra mycket på höstkanten, inte minst vad gäller planering, för att verkligen skapa ett försprång och kickstarta vårsäsongen.

drömträdgård

Börja förbereda inför vår redan på hösten

Det bästa är att börja förberedelserna i trädgården redan under hösten. Innan frost och tjäle kommer är det till exempel bra att rensa bort ogräs, mala löven och klippa gräset. När du kör över lövansamlingarna med gräsklipparen blir du både av med löven samtidigt som resterna som får ligga kvar och jordförbättrar hela gräsmattan.

Läs också: Gjut en altan i betong för sköna kvällar

Det gör heller inget om det ligger kvar löv i rabatterna, det fungerar som bra vinterskydd och på sikt blir jordmånen bättre. Rensar du även bort ogräset nu slipper du göra det nu när våren kommer sen, och trädgården får chans att återhämta sig under vintern – vilket gör vårförberedelserna i trädgården ännu enklare att ta sig an.

Tips om trädgård att ta tag i redan under hösten

Om du vill du att din trädgård ska se annorlunda ut när sommaren kommer gäller det att börja planera för detta på hösten redan, efter vintermånaderna kan det vara försent för nya plantor att hinna ta sig beroende på vad du väljer.

På hösten är det läge att flytta eller dela på växter när du har trädgårdens sommarutseende i klart minne. Även träd- och buskplantering passar sig utmärkt då. Priserna på häck och andra större plantor brukar dessutom vara lägre på hösten än på våren, vilket även gör trädgårdsarbetet billigare.

Dags att vårstäda i trädgården

När vintern sedan drar sin sista suck är det läge att rensa bort vissen ljung och andra höstväxter som du kanske planterat i krukor under hösten. Städa bort gammalt granris som lagts dekorativt på trappen när snön täckte marken. Släng det som ligger och skräpar och beskär prydnadsbuskarna redan på vårvintern om det finns behov av detta.

Läs också: Huslivet i mars

Klipp ner övervintrade fuchsior och pelargoner. Byt ut jord och ställ sedan krukorna ljust och svalt. Krukväxterna kan du sedan börja gödsla lite försiktigt, ta det långsamt och gödsla med halv dos till en början, ökar sedan till den normala, rekommenderade dosen.

Detta kan du börja göra i mars för att få till drömmarnas trädgård

Det finns mycket du kan göra i din trädgård tidigt på vårkanten. Redan i mars kan du till exempel hålla lite extra utkik efter övervintrade mördarsniglar. Dessa hinner föröka sig rätt så snabbt, desto tidigare du börjar plocka bort sniglarna ju mindre kommer du behöva göra senare när sommaren närmar sig. Annat du kan göra redan i mars inför vårens ankomst är att:

  • Kratta rent gräsmattan från barr och löv.
  • Bespruta fruktträd och buskar om du brukar få problem med skadeinsekter.
  • Plantera om dina krukväxter med ny, näringsrik jord.
  • Ympa plommonträd och körsbärsträd.
  • Köp sättpotatis som du sedan lägger på ett ljust ställe för att få förgro, detta ger dig sedan en tidigare skörd.
  • Om du planterade häck under hösten är det dags att klippa denna för första gången nu.
  • Förbered dig inför vårarbetet i trädgården genom att köpa hem allt från jord till torv och gödsel.
  • Glöm inte att mata fåglarna som kvittrar i vårsolen.

God planering ger bättre förutsättningar för drömmarnas trädgård

Ju mer du hinner förbereda under hösten, desto mer kommer du få gjort inför våren och sommaren. Det gäller allt från planering av din trädgård till nya planteringar av buskar och träd. Ska du anlägga en helt ny rabatt krävs det ett rejält grävande och många gånger behöver du ersätta jorden med ny, näringsrik odlingsjord för att få bästa effekt.

Börja därför planera nästa sommars trädgård redan på hösten, vad du än tänker göra för förändringar. Sätt sedan igång med själva grovjobbet i mars så kommer du en lång bit på vägen mot din drömträdgård.

Lycka till!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar