Bevattning för trädgård

KATEGORI

Under sommaren, när det råder vattenbrist i trädgården, är det viktigt att du har en bra plan för din trädgårdsbevattning. Det är viktigt att se till så vatten sprids till både mindre och större växtlighet. Här tipsar vi om hur du kan gå tillväga med bevattning för din trädgård.

Svensk sommar må va opålitlig när det kommer till regnskurar, men det är på gott och ont. Å ena sidan vill vi ha så lite regn som möjligt, men tänker man på växtligheten i våra trädgårdar så kan man ibland önska sig en skur lite oftare och med mer jämna mellanrum. Eftersom det inte går att förutbestämma vädret behövs ett bevattningssystem. För utan vatten mår din trädgård inte alls bra och alla vill väl ha en grönskande vacker trädgård att kunna vistas i och betrakta.

bevattning trädgård

Bevattning trädgård: stor- och småskalig

Det finns massor av olika redskap som hjälper dig hålla trädgårdens törst släckt. Här går vi igenom vilka som finns och vad du bör tänka på om du vill införskaffa något av dem.

Klassiska vattenkannor

Vattenkannan är det mest klassiska sättet att vattna sin trädgård på. Den funkar perfekt för den lilla rabatten eller blomkrukorna. De bästa vattenkannorna, enligt oss, är de som är tillverkade i lätt plåt och är i större storlek då dessa håller längre. Men plast funkar bättre när det kommer till deras tyngd då dessa är lätta i sig själva till skillnad från de i plåt. Satsa på att ha både en större och en mindre kanna så täcks de flesta behov. Se till att skaffa en som har en lång pip för att kunna vattna enkelt och den bör dessutom vara greppvänlig, trots att den är fylld till bredden med vatten. Bra är också om vattenkannan har en avtagbar stril.

Läs också: Semestervattnare som räddar dina växter

Men har du en större trädgård blir det snabbt jobbigt och tar mycket tid att kånka runt på en vattenkanna och hela tiden behöva fylla på den med vatten. Dessutom kan det vara svårt att vattna gräsmatta och större buskage jämnt med en klassisk vattenkanna. Då är andra bevattningssystem att föredra helt enkelt.

bevattning trädgård

Vattenslangen funkar alltid

Detta är livräddaren i trädgården, vare sig det kommer till bevattning av trädgård eller handlar om att tvätta av utemöblerna. Det finns hur många olika varianter på marknaden som helst när det kommer till vattenslangar. Satsa på en dyrare och mer tålig variant som är armerad i stället för de billiga plastvarianterna som lätt går sönder av vanligt slitage som varmt eller kallt vatten medför. Välj hellre den lite dyrare vattenslangen som kan sammankopplas med olika munstycken och klarar vattentryck och böjningar på slangen.

Köp tillhörande slanghållare och munstycken

Har du en vattenslang så behöver du även en slanghållare. Dels för att underlätta hanteringen av slangen och för sommarförvaring utomhus. En slanghållare är enkel i sin konstruktion och har ofta en vev som gör det enkelt att få in slangen när du vattnat klart. Det finns även lite mer avancerade varianter där slangen göms i en låda och den dras in automatisk. Slangvagn är också något som du kan ha för att få ordning på din vattenslang utan att behöva fästa i en vägg. Denna kan du dessutom rulla ut i trädgården. Bra att ha är också olika munstycken till vattenslangen för att förenkla spridningen av vattnet när du vattnar. Finns i varianter med allt från strålpistoler till munstycken som du vrider på.

bevattning trädgård

Sprinklers

Dessa drar du bara igång eller har på timer, och gör att du inte behöver lägga ner någon tid på din vattning. Har du en stavsprinkler når vattnet längre och med klassiska sprinklers vattnar du allt från gräsmatta till vanliga rabatter. Komplettera gärna med en rotvattnare. Sprinklers finns både som enklare varianter du själv ansluter till din trädgårdsslang och finns som fullskaliga automatiska bevattningssystem som ansluts till vattenförsörjningen. Väljer automatisk sprinklerbevattning är dessa självklart dyrare, men är en väl värd investering när du vill spendera tid på annat än att vattna gräset.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev!

Ailicia
- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -