Tips på välsmakande vildsvinsrecept

Viltkött är populärare än aldrig förr och det kan vara svårt att veta vad man ska laga av det, därför får du ett par välsmakande vildsvinsrecept här. Du behöver faktiskt inte ställa dig och laga vildsvinsgryta varje gång du sätts inför uppgiften att laga vildsvin, det finns massor av andra rätter att välja på. Här delar vi på Villalivet med oss av våra tre favoritrecept. Läs och låt dig inspireras!

De senaste åren har det blivit allt vanligare med olika sorters viltkött såsom vildsvinskött i vanliga matbutiker, men förutom jägare är det få som kanske känner sig bekväma att tillaga vilt. Det vill vi på ändra på. Här delar vi därför med oss av våra tre favoritrecept, närmare bestämt tre vildsvinrecept.

Vildsvinsrecept 1: Bolognese med enbär och salvia

vildsvin bolognese

Den första rätten vi vill tipsa om är ett enkelt vildsvinsrecept som blir en välsmakande bolognese, med enbär och salvia som smakhöjare. Det fina med detta recept är att det passar lika bra vintertid som på sommaren, dessutom det är väldigt enkelt att tillaga.

Rätten räcker för cirka fyra personer men du kan alltid öka eller minska ingredienserna för att anpassa efter antal personer som ska äta.

Du behöver

  •         500 gram vildsvinsfärs.
  •         1/2 paket spagetti.
  •         1 schalottenlök.
  •         1 vitlök.
  •         1 morot.
  •         1 selleri.
  •         100 gram rimmat sidfläsk.
  •         3 matskedar tomatpuré.
  •         2 deciliter vitt vin.
  •         400 gram hela tomater (på burk).
  •         2 stycken lagerblad.
  •         2 matsked vilt- eller oxfond.
  •         8 stycken enbär.
  •         1 tesked torkad salvia.
  •         1 tesked torkad timjan.
  •         4 matskedar olivolja.
  •         1 tesked salt.
  •         1/2 tesked peppar.
  •         Parmesanost.

Såhär tillagar du rätten

Börja med att sätta igång spisen så att din kastrull hinner värmas upp lagom tills att det är dags att börja med tillagningen. Skala och hacka lök tillsammans med vitlök, hur många klyftor vitlök du väljer är efter tycke och smak, men vi rekommenderar att du bara använder en klyfta.

Skala moroten och skär den i mindre bitar tillsammans med sellerin och ditt sidfläsk så de liknar små tärningar. Fräs alltsammans i två matskedar olivolja under fem minuter, utan att blandningen får färg och ställ sedan åt sidan.

Läs också: Steka entrecote som proffs – 5 enkla steg alla klarar

Flytta blandningen av lök, morot, selleri och sidfläsk åt sidan en stund och använd samma kastrull för att steka viltfärsen.

Stek på hög värme i resen av din olivolja och sänk värmen först när färsen fått en ljusare färg.

Under stekningen kan du smaksätta med salt och peppar, och sedan blandar du i din grönsaksblandning tillsammans med tomatpuré.

När du blandat ordentligt ska du tillsätta det vita vinet och låta det koka i omkring två minuter innan du tillsätter resten av dina ingredienser (tomat, lagerblad, fond, enbär, salvia och timjan).

Låt färsblandningen sjuda under lock i cirka 30 minuter och rör om då och då, efter behov kan du även tillsätta vatten om du vill späda bolognesen.

Sedan är det klart att servera tillsammans med kok spagetti och riven parmesanost. Mums!

Vildsvinsrecept 2: Marinerad, baconlindad vildsvinsfilé

vildsvinfile

Vårt andra vildsvinsrecept, marinerad och baconlindad vildsvinsfilé, som vi vill tipsa om kommer säkerligen att bli en favorit då det är både enkelt, gott och snabblagat. Rätten passar lika bra som huvudrätt vid en högtidlig tillställning som på matbordet en vanlig vardag. Här är ett recept anpassat för fyra personer.

Du behöver

  •         800 gram vildsvinsfilé.
  •         1 paket jägarbacon (en rökigare smak).
  •         Salt.
  •         Peppar.
  •         Tandpetare.

Marinad till köttet

  •         1 deciliter matolja.
  •         2 matskedar sirap.
  •         2 matskedar oxfond.
  •         2 matskedar hackad (färsk) timjan.

Såhär tillagar du rätten

Börja med att blanda till din marinad genom att använda alla ingredienserna som hör till och låt vila medan du skär upp vildsvinsköttet. Filén ska du skära i fyra stycken skivor som är omkring 4 centimeter tjocka.

Ta fram en form med lite högre kanter och häll i lite av marinaden innan du lägger i köttet och stryker på resten av marinaden. Låt marinera under några timmar i rumstemperatur innan du börjar med tillagningen av filébitarna.

Linda en baconskiva om varje köttbit och fäst med tandpetare. Grilla sedan köttet i cirka 8 minuter på vardera sida, i stekpanna eller på grill, eller så lång tid det tar att få det genomstekt.

Salta och peppra innan du låter köttet vila i cirka 5 minuter. Servera gärna med klyftpotatis eller en god sallad. Bon appétit!

Vildsvinsrecept 3: Klassisk vildsvinsstek med honungsmarinad

Det finns massor av vildsvinsrecept att googla sig fram till, men den klassiska steken är ändå en av de absoluta favoriterna. Rätten är ganska enkel att tillaga, men du ska vara beredd på att ha tålamod

Att få till en riktigt god stek på vildsvin tar tid. Kom ihåg att det gamla talesättet ”den som väntar på något gott…” under tillagningen. Denna rätt räcker till cirka fyra personer, och det är bara att dubbla alla mått om du vill att den ska räcka till fler än så.

Du behöver

  •         1 vildsvinsstek 1,5 kilo.
  •         Salt.
  •         Vitpeppar.
  •         2 matskedar smör.
  •         1 deciliter flytande honung.
  •         1 citron.
  •         1 tesked vetemjöl.
  •         2 deciliter vispgrädde.
  •         2,5 deciliter kalvbuljong.
  •         1 tesked gelé (tips är att använda svartvinbärsgelé).

Så här tillagar du rätten

Börja med att starta ugnen och ställ värmen till 150 grader. Se till att din vildsvinsstek är rumstempererad och salta och peppra efter smak och tycke. Stek sedan köttet med smör i en het stekpanna så att den får en fin yta.

Placera sedan steken i en ugnsfast form, häll på ungefär en halv deciliter flytande honung och pressa över citronsaft från halva citronen. Ställ sedan in steken i ugnen och låt den vara där i cirka en timme.

När tiden har passerat tar du ut steken igen och glaserar med resten av honungen och citronen.

Sätt i en stektermometer i vildsvinssteken och ställ tillbaka i ugnen. Låt den stå i ugnen mellan 15 till 45 minuter, eller till dess att innertemperaturen i är 70 grader.

Ta sedan ut köttet ur ugnen och slå in i aluminiumfolie, låt vila i 10 minuter. Under tiden steken vilar är det dags att laga sås. Denna görs snabbt genom att du blandar mjöl med vispgrädde i en kastrull och häller i sky från steken.

Smaksätt med kalvbuljong och gelé, låt koka ihop utan lock under omrörning i cirka 10 minuter.

Smaka av med salt och peppar.

Klart! Servera gärna tillsammans med kokt potatis och lite extra gelé på sidan av såsen.

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar