Steka entrecote som proffs – 5 enkla steg alla klarar

Entrecote recept: Alla kan steka entrecote – läs våra tips

Vill du steka entrecote men är lite osäker på hur man gör? Inga problem, med denna korta guide lär vid dig hur man steker entrecote som även är känd som ribeye stek.

Entrecote är en smakrik köttbit av nötkött som vanligtvis tillagas på hög värme, t.ex. på en grill eller i en gjutjärnspanna. Att steka entrecote gör den otroligt mör och saftig, med en rik och välsmakande smak.

Entrecote serveras ofta med enkla kryddor som salt och peppar, men den kan också marineras eller toppas med såser som béarnaise eller chimichurri för att ge extra smak.

Läs också: Cashewnötter – Allt om cashew och 3 mumsiga recept

Oavsett om du äter entrecote på en restaurang eller lagar den hemma, kommer denna utsökta köttbit säkert att tillfredsställa din längtan efter något välsmakande och mättande.

Entrecote är en mycket uppskattad köttbit som styckas långt fram på ryggen, ovanför de sex bakre revbenen därav det franska namnet (entre côte ”mellan revbenen”).

Den är känd för sin mjuka konsistens och rika marmoreringsgrad, vilket gör den till en favorit bland köttentusiaster.

Läs också: Rengöra stekpanna – gör den som ny!

För att tillreda steken så kryddas den vanligtvis med salt och peppar innan den steks i en het panna eller grillas över öppen eld. Servera med valfria tillbehör och kanske ett glas rödvin för den ultimata matupplevelsen. Bon appétit!

saftig entrecote

Ingredienser – detta behöver du:

  • svensk entrecote, 200g per portion
  • flingsalt
  • peppar
  • smör
  • olja

Så ska du steka entrecote:

  1. Innan du steker din entrecote så ska den gärna vara rumstempererad för att få en fin stekyta.
  2. För bäst smak så rekommenderar vi att du väntar med att krydda med salt och peppar. Börja istället med att torka av köttet med exempelvis hushållspapper, krydda därefter.
  3. Stek köttet på hög värme i smör och olja, det räcker med 2 till 3 minuter på ena sidan och när köttet börjar vattnas så vänder du på det.
  4. Sedan steker du ytterligare 2 till 3 minuter. Stektiden beror så klart på hur tjock din köttbit är, en tumregel är ungefär 2 cm.
  5. Krydda med salt och peppar och låt sedan köttet vila några minuter.

temperatur entrecote

Vilken temperatur ska man steka entrecote?

Vilken temperatur du ska använda beror helt på hur välstekt du vill ha köttet. Vill du vara exakt så kan du exempelvis använda en digitaltermometer. Det vanligaste är medium/välstekt som är 58-68°C.

  • Medium till medium rare: 52-54˚C
  • Medium till medium-done: 58–68˚C
  • Välstekt eller well-done: 70°C.

Hur uttalas Entrecote?

Entrecote uttalas aŋtrɛˈkoːt och ordet kommer från franska entre côte och betyder mellan revbenen.

Läs också: Snabb äppelpaj i glas med vaniljsås

Köp ekologisk entrecote – här!

- Annons -

FÖLJ OSS PÅ SOCIALA MEDIER

15,650FöljareGilla
18,944FöljareFölj

Måste läsas

- Annons -

Relaterade artiklar